Quantcast
Channel: gbg.yimby.se
Viewing all 701 articles
Browse latest View live

Stadsplanering för småföretagande revisited

$
0
0

För fem år sedan skrev jag ett inlägg här på Yimby som hette Stadsplanering för småföretagande. Där beskrev jag vikten av små, billiga lokaler för ett levande, småskaligt näringsliv. Som exempel tog jag Nordhemsgatan, och då särskilt den delen som går över Kråkestadsberget (även känt som Nordhemsberget, Koberget mm). Jag gjorde en liten inventering av lokalerna och hur de användes, för att få en känsla för vad vi möjliggör om vi ser till att det finns gott om små, billiga lokaler, och vad vi går miste om ifall vi inte gör det eller omvandlar de lokaler som finns till bostäder.

Nordhemsgatan är en parallellgata mellan Linnégatan och Vegagatan.



 

Nu har ju små, billiga lokaler i gatuplan inte bara en ekonomisk funktion, genom att möjliggöra ett mycel av småföretag, utan de har ju också en otrolig viktig social funktion, vilket inte minst Jane Jacobs beskrivit väl i Den amerikanska storstadens liv och förfall. Ja, det nämns till och med som en grundförutsättning i det första kapitlet, som handlar om trottoarens funktion.

Stadsliv i Amsterdam. Skulle man göra bostäder av bottenvåningen så skulle stadsmiljön förändras avsevärt.

 

Men det kan ändå vara värt att fokusera på den ekonomiska betydelsen, eftersom den ofta glöms bort. Även företag som idag är stora och mäktiga har ofta haft en blygsam början, i en liten, billig lokal. Ett känt göteborgskt exempel är klädföretaget KappAhl, som startade i en liten källarlokal på Omvägen i Kallebäck 1953, och numera är en stor koncern med 4000 anställda i nio länder, 400 butiker och en omsättning på nära 5 miljarder kronor.

Per-Olov Ahl framför sin första butik på Omvägen i Kallebäck.

 

Vad har då hänt på Nordhemsgatan de senaste åren? Ja, glädjande nog är de flesta lokalerna fortfarande kvar. Men omvandlingarna har fortsatt. Bostadsrättsföreningen på Nordhemsgatan 63 har gjort rent hus och sålt sina tre lokaler. Som föreningen skriver i sin årsredovisning så har man "fokus på vår kärnverksamhet, att vara bostadsrättsförening. Vilket innebär att vi ej har några kommersiella lokaler att hyra ut eller ta ansvar för". Försäljningarna har inbringat många miljoner till föreningen och har till och med blivit omskrivna i GT, eftersom det var så många som var intresserade av att köpa. Uppenbarligen finns det ett otroligt intresse för att bo i en källare. Så länge källaren ligger på rätt ställe.

Barn i nöd har flyttat vidare till kontor på Avenyn. Lokalen omvandlad.

 

Dynamic Duo har flyttat vidare till kontor på Vegagatan. Lokalen omvandlad.

 

Falk Data har flyttat in i Adas trädgårds gamla lokal lite längre ner på Nordhemsgatan. Lokalen omvandlad.

 

Istället för verksamheter kan förbipasserande nu betrakta skyltfönster täckta med maskeringstejp och nedfällda persienner. Det ryktas också om att åtminstone två näraliggande lokaler är på väg att omvandlas till bostäder. Det är inte alls svårt att förstå. För den enskilda föreningen är det en ren vinstaffär att bostadifiera. Man får ett rejält kapitaltillskott, nya avgiftsbetalande medlemmar och slipper trasslet med att hyra ut och ta hand om lokalyta. För staden är det dock en förlust som i praktiken är oåterkallelig.

Det finns nämligen inga skäl att anta att lokaler som ombildas till bostäder någonsin kommer att ombildas tillbaka till lokaler. Särskilt inte om det gäller bostadsrätter. Föreningen skulle i så fall först behöva köpa ut den medlem som bor där och sedan investera i en omvandling tillbaka till lokal för uthyrning. Något sådant skulle naturligtvis bara vara aktuellt om marknadsvärdet på lokalyta i det läget skulle stiga enormt. I de flesta lägen kommer detta aldrig att hända. Ingen skulle heller göra en sådan investering för att sedan hyra ut lokalen billigt. När vi tillåter bostadsifiering av gatuplanet så skär vi alltså stegvis sönder det urbana mycel som ger stadens dess socioekonomiska drivkraft.

Bostadsifiering drivs numera aggressivt av specialinriktade firmor.

 

Detta är ett typexempel på det man kallar "allmänningarnas tragedi", i detta fallet den största allmänning vi har i staden – det offentliga gaturummet. När alla fastighetsägare agerar rationellt utifrån sitt egenintresse blir resultatet sämre för alla. Så vad behöver göras? Ja, det räcker knappast med god vilja. När det gäller lokaler som är funktionsdefinierade i detaljplan är det inget problem, det går då enkelt att neka planändring om man finner lämpligt. Men många av våra bästa blandstadsmiljöer ligger i gamla stadsplaner, där funktionerna inte är reglerade. Det gör det betydligt svårare att hantera. Här behövs helt enkelt en reglering som skyddar de gemensamma värdena i gatuplanet.

Tiden är knapp. Omvandlingstrycket är påtagligt och berör inte bara bakgator som Nordhemsgatan utan även huvudgatorna. Den första lokalen på Linnégatan omvandlades 2013. Runt om i staden försvinner små, billiga lokaler och stadslivet tunnas ut och försvinner stegvis. Det sker överallt. Det är en utveckling vi måste vända om vi vill ha ett gynnsamt urbant klimat för småföretagande och ett livskraftigt offentligt gaturum.

Och KappAhls lilla källarlokal på Omvägen? Jodå, även den är numera omvandlad till bostad.

Omvandlad lokal på Omvägen.

 

Inlägget diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.

Yimby Göteborg om: , , , , , , ,

Bloggar om: , , , , , , ,


Yttrande över Detaljplan för bostäder m m vid Karl Gustavsgatan inom stadsdelarna Vasastaden och Landala i Göteborg

$
0
0

Volymstudie av föreslagen bebyggelse. (Ill. Arkitekterna Krook & Tjäder, från planbeskrivning)

Yimby Göteborg har skickat in ett yttrande över Detaljplan för bostäder m m vid Karl Gustavsgatan inom stadsdelarna Vasastaden och Landala i Göteborg. Du kan stödja vårt yttrande genom att använda formuläret på Stadsbyggnadskontorets hemsida eller genom att maila sbk@sbk.goteborg.se. Synpunkter behöver vara inne senast onsdag den 21 juni.



Du kan t.ex. skriva:

Ämne/Subject: Synpunkter på Detaljplan för bostäder m m vid Karl Gustavsgatan inom stadsdelarna Vasastaden och Landala i Göteborg (Diarienummer SBK: BN0375/12)

Hej,

Jag skriver angående Detaljplan för bostäder m m vid Karl Gustavsgatan inom stadsdelarna Vasastaden och Landala i Göteborg (Diarienummer SBK: BN0375/12). Jag instämmer i Yimby Göteborgs yttrande som är i grunden positivt till planen men vill se krav på lokaler i bottenvåning mot Föreningsgatan samt anser att dagens bebyggelse också måste få prägla stadsbilden.

Med vänliga hälsningar

*ditt namn*
*ev. din adress*

Ungefärligt planområde. Den före detta vattenreservoaren Fjäderborgen är lokaliserad sydväst om planområdet (Ill. från planbeskrivning).

Volymstudie av föreslagen bebyggelse. Vy från Föreningsgatan nordost om planområdet. Bilden visar de två tillkommande våningarna på befintligt flerbostadshus, tillbyggnaden i nio våningar längs Föreningsgatan samt etableringen av punkthuset i 17 våningar på innergården. (Ill. Arkitekterna Krook & Tjäder, från planbeskrivning).

Punkthus på gård (Ill. från planbeskrivning).

Yttrandet följer i sin helhet.

Yttrande över Detaljplan för bostäder m m vid Karl Gustavsgatan inom stadsdelarna Vasastaden och Landala i Göteborg

Diarienummer SBK: BN0375/12

Allmänt

Vi instämmer till fullo i vikten av att uppfylla planens ambitioner att öka antalet centralt belägna bostäder i nära anslutning till kollektivtrafik. Detta sker genom en påbyggnad av ett 8-våningshus med två våningar, tillbyggnad av ett hus med 9-10 våningar och etablering av ett punkthus om 15-17 våningar. Planen ansluter till den göteborgska traditionen med punkthus på de svårtillgängliga höjderna, vilket var vanligt under efterkrigstidens stadsbyggande. I närområdet finns bland annat Nils Einar Erikssons höghus vid Förenings- och Övre Fogelbergsgatan från sent 50-tal. Det är dessutom positivt att bebyggelse ska utformas med sadeltak och med tre olika nockhöjder. Vi har ändå några förbättringsförslag.

 

Synpunkter

Detaljplanen möjliggör att 150 nya lägenheter kan etableras. På planområdets 0,57 ha ger detta cirka 530 boende/hektar vilket är väl godkänt ur UN-habitats täthetskrav. Däremot saknas blandning genom ett ensidigt fokus på bostäder. Lokaler möjliggörs i bottenvåningarna men skrivningen bör ändras till att lokaler krävs längs Föreningsgatan för att skapa den blandstad som Göteborgs översiktsplan strävar mot.

I planbeskrivningen beskrivs planens påverkan på kontrastverkan mellan villabebyggelsen längs Föreningsgatan och 1800-talsbebyggelsen i Vasastaden som något negativt. Vi anser snarare tvärtom att dagens bebyggelse också måste få prägla stadsbilden för att vår tid på så sätt ska få bidra till de kunskaps- och upplevelsevärden som format Göteborg under historien. Att underordna vår egen epoks bidrag till stadsbilden är att negligera denna bebyggelse i framtida historieskrivningar. Var tid har sina signum och förtätningsprojekten måste kunna ta plats även om det skapar ökade kontraster mellan befintliga bebyggelsedelar. Även om vi helst ser annan bebyggelse än punkthus i park i liknande centrala lägen är just punkthus signifikant för arkitekturen på 2010-talet.

Vi föreslår att GC-banan längs Landalagatan förlängs och kopplas mot Föreningsgatan längs planområdets västra kant med en ramp västerut ner  mot Föreningsgatan, samt att en koppling görs mot Karl Gustavsgatan i  sydkanten av planområdet.

Slutligen anser vi inte att mängden parkering som fastighetsägaren tvingas tillhandahålla ska regleras i detaljplan. Detta borde rimligen ingå i entreprenörens åtagande mot dem som väljer att bo i området. Det vill säga parkering bör anordnas på marknadsmässiga villkor. Behovet av privat bil bör kunna minska i området med tanke på det stora utbudet av både kommersiell och offentlig service på gångavstånd från planområdet.

Sammanfattningsvis en bra plan i ett centralt läge som vi hoppas bidrar till att liva upp området som ligger lite vid sidan av centrala staden.

 

Yttrandet diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.

 

Yimby Göteborg om: , , , , , ,

Bloggar om: , , , , , ,

Replik från Stadsbyggnadskontoret om Skanstorget

$
0
0

Vi har tidigare skrivit om Stadsbyggnadskontorets hanterande av Fastighetsnämndens ansökan om planbesked på Skanstorget. Med anledning av detta har Stadsbyggnadskontoret inkommit med en replik som är underskriven av biträdande stadsbyggnadsdirektör Birgitta Lööf.



I slutet av maj skrev vi en sammanfattning om turerna kring Skanstorget och Fastighetsnämndens ansökan till Stadsbyggnadskontoret / Byggnadsnämnden om planbesked för bebyggelse på Skanstorget (förslaget illustrerat enligt ovan). Fastighetsnämndens utlåtande saknades i Stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande som rekommenderade att planerabetet inte ska startas. Sedan dess har Stadsbyggnadskontoret begärt in och beaktat Fastighetsnämndens utlåtande. De har i den reviderade förprövningsrapporten och i tjänteutlåtandet åter landat i att

Byggnadsnämnden föreslås besluta:
att meddela Fastighetsnämnden att kommunen inte avser upprätta detaljplan för Bostäder och förskola vid Skanstorget inom stadsdelen Haga.

Idag, den 21:a juni, ska ärendet behandlas av Byggnadsnämnden.

To be continued...

Uppdatering 2017-06-21 11:30: Johannes Hulter, byggnadsnämndens vice ordf. har nu meddelat i facebookgruppen Yimby Göteborg att byggnadsnämnden har beslutat att ge ett positivt planbesked. Detaljplanearbetet ska påbörjas. Beslutet var enhälligt.

 

Stadsbyggnadskontorets replik följer i sin helhet.

 

Svar till Yimby ang Skanstorget

Stadsbyggnadskontorets förslag om ett negativt planbesked för Skanstorget grundar sig inte på någon byråkratiskt nit från en tjänsteman utan är en samlad och genomtänkt bedömning, väl förankrad i kontorets ledning.

Förslaget som prövats innebär att Skanstorget i stort sett bebyggs i sin helhet och det offentliga rummet blir minimalt. Torget ligger inom ett riksintressant område för kulturmiljö och förslaget innebär stor risk för att utgöra påtaglig skada på detta.

I ett tidigare programarbete har vi studerat möjligheterna att utveckla Skanstorget för att återfå sin status som mötesplats. Skanstorget är ett historiskt torg i staden – i dag dåligt utnyttjat till gagn för ett fåtal bilägare men inte för människor som bor i och besöker området. I en växande och tätare stad är det viktigt med mötesplatser med hög kvalitet. Det var till detta programmet syftade, med en byggrätt som innebar en lugnare torgmiljö och möjlighet till ett innehåll av bostäder, handel, restaurang mm.

Det verkar avslutningsvis vara på sin plats att påminna om att det är byggnadsnämnden, inte fastighetsnämnden, som fattar beslut om planbesked och stadens fysiska planering. Stadsbyggnadskontoret tar fram ett beslutsunderlag till byggnadsnämnden.

Birgitta Lööf
Biträdande stadsbyggnadsdirektör

Inlägget diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.

Yimby Göteborg om: , , , , , , , , ,

Bloggar om: , , , , , , , , ,

Stadstuveckling: #Färjestaden

$
0
0

Peter Nilsson, student vid Chalmers Arkitektur, har gjort ett intressant kandidatarbete om stadsutveckling vid Majnabbe och Stenas tysklandsteminal inklusive en hantering av Oscarsleden och ett förslag på ett kvarter med blandade funktioner. Vi har fått möjlighet att återpublicera arbetet och Peter vill gärna ha konstruktiv återkoppling.



Området idag. (Tillägg av red.)

 

Stadsutveckling

Bebyggelsestruktur med förslag #Färjestaden. (Klicka för större.)

 

Exploatering & parkering

Plankartan med bebyggelsetrukturen i skala 1:7 000 visar på exploateringsområdet (320 000 kvm) i ljusgrått, som jämförs med den totala byggytan (BYA). Förslaget #Färjestaden har ett exploateringstal på 1,55. Med totalt 495’000kvm BYA och en genomsnittlig yta på 42kvm per person enligt SCB kan det byggas 5’000 bostäder för 12’000 personer. Parkeringen sköts på tre huvudpunkter, under Taube Parken (428pl.) i ombyggda terminalen (160pl.) under två kvarter (152pl.) samt utmed gatorna (590l.) Totalt 1 330 platser.

Situationsplan på projektområdet med förslag #Färjestaden. (Kicka för större.)

 

 

# Ny stadsgata

Människan först. Oscarsleden tillgängliggörs av rikliga övergångar och ett mittstråk för gång och cykel kantat av trädrader. Hastigheten sänks därmed till under 50km/h och därmed buller och föroreningar. Bilen, spårvagnen, färjan ska ta ungefär lika lång tid till centrum.

Gatan kantas av parkering och möjliggör för stadsliv och verksamheter i ett tempo för alla.

Perspektiv förslag #Färjestaden vid kvarter Taube med Älvsborgsbron och Götaälv i bakgrunden. Erik är på väg till havsvattenpoolen för att simma sina dagliga 4 km, Stina och Anton är på väg mot centrum med cyklar från Styr & Ställ. (Klicka för större.)

 

# Flexibel skala

Strukturen i kvarter är skalbart från att kunna vara en trappuppgång till ett komplex med flera uppgångar.

# Sjöfart

Stena har lämnat området och ersatts av ett flytande kvarter, Germanica. Som en påminnelse till form och plats var fartygen brukade lägga till. En ny terminal med en liten vik skapar en inbjudande plats för de besökande dagskryssningsfartygen på sommaren.

# Terminaler

Den ursprungliga Amerikaterminalen byggs om till galleria, saluhall, kontor och p-hus med påbyggda radhus på taket. Fredrikshavnsterminalen bevaras och blir fokus mitt på områdets nya torg mot havet. 

# Älvsnabben

Kollektivtraffiken byggs ut med fler hållplatser och direktbåtar till Stenpiren och Lilla Bommen. 

# Taubes park

Majnarpskullen med sina historiska byggnader utvidgas, jämnas till och ramas in. En slinga för motionären eller den entusiastiske flanören skapas. 

# Havsbadet

Längst ut på piren, när man tagit sig över bron kommer man till områdets torn, likt en fyr välkomnar den sjöburne till Göteborg. En våning ner finns ett badhus med bastu, solbryggor och en flytande havspool med uppvärmt rent saltvatten för soliga dagar.

# Gästhamn

En kuststad behöver båtar och rörelse. En stor gästhamn blir en besöksdestination även för landkrabbor.

 

Terrängen en del av staden

Nuvarande användning av marken är främst en uppställningsplats för fordon som skall vidare med någon av Stena Lines färjor. Stora arealer är också vigda åt Oscarsledens traffikapparat. Det är som ett wasteland med asfalt, buller och luft- föroreningar som sprängts fram genom berg och byggts upp på broar.

Sektion av projektområdet idag. (Klicka för större.)

 

Färjestaden använder terrängen till att forma en struktur som växlar i höjd och ger stråk som kopplar samman områdena i Majorna. Rekreationsområden med havet och natur görs sig hela tiden påmind i siktlinjer och längs med gatorna när man rör sig i området.

Sektion av förslag #Färjestaden.

 

Befintligt bebyggelsestruktur

I Majorna nästan hela vägen mot Älvsborgsbron, mitt emot Eriksbergskranen hittar vi området som skall utvecklas från industri till stad.

Älven, industriområdet i hamnen, Oscarsleden och terrängen delar in Göteborg i olika skikt som inte helt enkelt överbryggas.

Spårvägen följer runt Gråberget och verksamheter har samlats kring dess hållplatser markerade på kartan ovan. Största strukturen är vagnhallen vilket genererar extra mycket spårvagnstrafik.

Bebyggelsen är ortogonal kvartersstruktur och där terrängen blir mer påtaglig inpassade lameller och punkthus.

 

Människors rörelser

 

Oscarsledens fyra filer har första prioritet och med bilen nås centrum på 5 minuter. Spårvägen och Älvsnabben båtarna (hållplatser och dragning i blått på kartan ovan) kommer fram på 15 respektive 23 minuter.

Buller från spårväg och trafik är påtagliga. Enbart ofärgade områden på kartan ovan klara gränsvärdena för bostadsbyggande.

I väster om projektområdet finns fina kulturvärden i Klippan som även är ett populärt område för flanering vidare ner längs älven mot Långedrag. På Majnarpskullen finns äldre byggnader från 1800-talet i övrigt är området mestadels industrier.

 

Grönstrukturer och terräng

Gråberget reser sig kraftfullt från älven och når dryga 60 meters på sina ställen. Söder och mot öster från berget sprider sig en variation av höjder. Terrängen har skapat en fristad för friväxande natur som är markerad med ljusgrön färg på kartan.

Majorna har sina gröna fläckar och de flesta har en idrottsplats i fokus, markerad med mörkare grön på kartan.

Framför Kungsladugårdsskolan leder en boulevard, mest trafikerad av spårvagnen som avslutas med en plaskdamm och strukturerad parkmiljö där barn och hundar kan leka.

Längst i söder på kartan vid plushöjd 17 finns många kolonilotter.

 

 

Byggnad

Fasadutsnitt av Kvarter Taube. (Klicka för större.)

 

 

# Flexibel byggnad

Kvarter Taube är uppbyggda med tät pelarstruktur som kan vara en del av ett större rum eller en del av en vägg i ett mindre rum. Schakt är placerade visuellt och åtkomligt längs spiraltrappans outnyttjade hörn. Korta spännvidder medger tunna bjälklag men kräver ett ljudisolerande golv som kan justeras höjdmässigt efter behov. I golvet dras alla installationer. Ventilationen är lokal i varje lägenhet eller lokal. Tillluften tas i fasad och leds in till ftx-/ventilationsaggregat i specifikt rum eller ovanför stora toaletten/garderoben.

Normalplan våning 2-4. Kverter Taube.

 

# Gedigna material

Den kraftiga tegelmuren med reliefer och uttryck kommer stå pall av flera decenniers väder och vind. Den kan komma bli en del av Göteborgs framtida historia. Massivträ som enda material i väggar, golv och pelare absorberar koldioxid under odling och kommer lagra denna under hela byggnaden livslängd. Trä har ett uttryck som förändras och förädlas över tid och ger likt teglet en patina med mer värde ju längre det får finnas.

 

# Bekvämligheter

Det finns nästan inga gemensamma utrymmen eller trapphus, hissen går direkt in i lägenheten. Hissen är tillräckligt stor för att rymma cyklar, barnvagnar och rullstolar, dessa ställs i den stora hallen som traditionellt hade varit trapphus. Här finns också lägenhetens förråd. Alla fönster är franska dörrar som kan öppnas helt för drag under varma sommardagar.

 

# Ögon på gatan

Alla rum med funktion har fönster mot gatan, utom badrum så klart. Detta ger en närhet och trygghet samt gott solljus. Alla lägenheter har balkonger i två väderstreck med en tyst sida. Sovrummen har fönster mot samma tysta sida.

Östfasad och sektion av Kvarter Taube och sektion genom Amerikagatan mot terminalen. (Klicka för större.)

 

Söderfasad av Kvarter Taube och sektion genom Fredrikshavngatan. (Klicka för större.)

 

Perspektiv i entréportalen. Karin och Ingrid har varit och solat på bryggan. De är glada att Göte är hemma med sina blommor. (Klicka för större.)

 

Perspektiv direkt innanför hissdörren mot kök och matsal. Anna och Måns plockar in matvarorna från dagens storhandel. (Klicka för större.)

 

Principsektion genom Kvarter Taube. (Klicka för större.)

 

 

Projektförslaget i orginal A0 finns att ladda ner här.
Inlägget diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.

Replik i GP: Villaområden är inte en bra affär för någon

$
0
0

Yimby Göteborg har skrivit en replik i GP på Christer Harryssons och Glenn Welanders debattartikel "Bygg fler småhus - bra, billiga och energieffektiva". Efter några foton på olika typer av stadsradhus från Lukas Memborns Infill 1 om Stadsrahus så följer repliken i sin helhet.



 

Villaområden är inte en bra affär för någon

Christer Harrysson och Glenn Welander påstår att gruppbyggda småhus skulle vara mer eftertraktade, billigare och energieffektivare än flerbostadshus.

De menar att ”80 procent av befolkningen vill bo i småhus”. Som man frågar får man svar. Frågorna ”vill du bo centralt?”, och ”vill du bo nära en tunnelbanestation?” får också ett rungande ”ja!”.

Undersökningar som Göteborgs stad och SpaceScapes ”Värdeskapande Stadsutveckling” bekräftar att bostadsköpare – även de som väljer småhus – är beredda att betala mycket för närhet till stadskärnan, urbana verksamheter och kollektivtrafik. Betalningsviljan visar att köparna generellt värderar centrala lägenheter högre än perifera småhus när det väl kommer till kritan.

Husens kostnader omfattar mer än bara byggnaderna i sig. Inräknat kostnader för mark, infrastruktur och service blir vidsträckta småhusområden inte en god affär, varken för samhället eller individen. Boende i småhusområden lägger i genomsnitt långt mer pengar på transporter än boende i flerbostadshusområden, då småhusområden tenderar att bli mer bilberoende.

Småhus ger en gles bebyggelse med otillräckligt befolkningsunderlag för kollektivtrafik och med långa avstånd till vänner, arbete, service, handel och nöjen. FN:s klimatpanel IPCC, som sammanställer forskningsläget kring klimatfrågan, är i sin senaste sammanställning tydliga med att gles villabebyggelse inte är hållbar – där är det svårt att klara sitt dagliga liv utan tillgång till bil.

En hållbar stad kräver förhållandevis tät bebyggelse i flerbostadshus för att även kollektivtrafik, cykel och gång – jämte biltrafiken – ska fungera och vara attraktiva. Lösningen för den större barnfamiljen som vill ha en egen gräsmatta är snarare att erbjuda en större andel urbana radhus i stadskvarter.

Alvar Palm
doktor i industriell miljöekonomi, samordnare för Yimby Göteborg

Patrik Höstmad
docent, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Chalmers, samordnare för Yimby Göteborg

 

Repliken diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.

Yimby Göteborg om: , , , , , , ,

Bloggar om: , , , , , , ,

Infill 7: Förslag till markanvisningstävling för Göteborgs framtida landshövdingehus

$
0
0

Arkitekten Lukas Memborn har skrivit en serie mycket intressanta småskrifter som beskriver olika sätt att förbättra dagens stadsplanering. Skrifterna, sju stycken "infills" hittills, går att ladda ned fritt hos arkitekturnätverket Archileaks. Yimby Göteborg har fått tillåtelse att återpublicera skriftseriens sju delar:
Infill 1 om möjligheterna till småskalig förtätning med stadsradhus.
Infill 2 om hur man bäst tar tillvara möjligheterna med Västlänkens station i Haga.
Infill 3 om hur man anpassar trafikplaneringen till innerstadens logik.
Infill 4 om hur vi kan skapa en gångvänlig stad.
Infill 5 om hur vi kan skapa mångfald.
Infill 6 om arkitektur för mångfald.
Infill 7 som följer är Lukas Memborns personliga förslag på upplägg för en markanvisningstävling i trä- och landshövdingehusbyggande som skrevs i december 2015. Skriften var tänkt som ett första diskussionsunderlag (där av ett ganska radikalt förslag) inom Fastighetskontoret men diskussionen uteblev eftersom Lukas Memborn blev utlånad till Stadsbyggnadskontoret för arbetet med Göteborgs Stadsplan.



Markanvisningstävling i Kungsladugård

Välkommen till Göteborgs stads markanvisningstävling i trä- och landshövdingshusgestaltning med energieffektiva och gedigna material i Kungsladugårds urbana miljö. Fastighetskontoret uppmärksammar att det är drygt 100 år sedan den förra landshövdingshustävlingen genomfördes och hoppas att även denna tävling kan vara startskottet för en ny våg av trähusbebyggelse i Göteborg. Tävlingens främsta utmaning blir att återuppväcka de mest sinnrika konstruktionslösningarna från Göteborgs lokala byggnadstradition genom att lösa byggnadernas gestaltning och funktioner som ett sammansatt system av vackra proportioner och dimensioner.

Vinnande förslag (av Arvid Bjerke & R O Swensson) i landshövdingehustävlingen 1910 (Klicka för större.)

 

Utlysning av tävling 30 maj (?)
Tävlingsperiod 1 sept - 1 nov
Bedömning november 2016
Vinnare meddelas prel. december

Fastighetsnämnden kan tidigast fatta beslut om att markanvisa tävlingstomterna till vinnarna i januari/februari 2017 (?).

 

Tävlingsförslagen ska utformas i enlighet med de krav som redovisas i tävlingshandlingarna. För tävlingen gäller "Regler för svenska tävlingar inom arkitekternas, ingenjörernas och konstnärernas verksamhetsfält", om inget annat anges i detta tävlingsprogram. (Se vidare under rubriken tävlingstekniska bestämmelser.) Tävlingshandlingarna, som består av detta tävlingsprogram inklusive bilagor är godkända av ledarmötena i juryn(?), vilka svarar för tävlingens genomförande. Tävlingshandlingen är framtagen av Fastighetskontoret med stöd (?) av stadsbyggnadskontoret.

JURYBEDÖMNING
Alla inkomna tävlingsförslag kommer att granskas av en jury bestående av:

  • Lukas Memborn? (FK) 
  • xx? (FK)
  • Björn Siesjö? (Stadsarkitekt)         
  • xx? (SBK plan eller bygglov?)
  • xx? (SP)
  • samt alla kommunmedborgare i Göteborgs stad som vill rösta genom ett digitalt räkneverk på stadens hemsida.

Stadens (?) val av markanvisningsvinnare kommer att ta stor hänsyn till antal allmänna röster jämte andra professionella bedömningar kring skönhet, uppfinningsrikedom, yteffektivitet, omvandlingsbarhet, hälsosamma materialval och robust konstruktion. Under tävlingstiden kommer förslagen att hållas anonyma för såväl jury samt för allmänheten. Alla frågor hänvisas under tiden till tävlingsfunktionären "xxxx namn" (företagsnamn).

RINGAR PÅ VATTNET...
Tävlingsresultaten kommer även utgöra kunskapsunderlag till utvecklingen av programmet för Miljöanpassat byggande samt en ny marktilldelningspolicy för ökad konkurrens i byggsektorn.

 

En tävling om framtida Landshövdingshus

Dagens efterfrågan på billiga bostäder har varit minst lika stor under flera tillfällen i Göteborgs historia. 1872 bildades Arbetarnas byggnadsförening för att likt dagens byggemenskaper; gemensamt ordna finansiering, tomtinköp och byggande av två flerbostadshus i trä. På bygglovsritningen hade snickaren Johannes Nilsson och stadsarkitekt Viktor von Gegerfelt kringgått den högsta tillåtna byggnadshöjden genom att placera två ordinära bostadsvåningar i trä ovanpå en "stenfot" ovan mark med tvättstuga samt lokaler för butiker och verkstäder.

Byggnadsnämnden avslog dock ärendet vilket därefter överklagades till länsstyrelsen som menade att ritningen överrensstämde med gällande brandskyddsregler. Detta gav sedermera namnet "landshövdingehus" och blev snabbt en populär och vanligt förekommande byggnadstyp.

Världens första landshövdingshus (av Nilsson & von Gegerfelt) i Annedal 1875.

 

MINDRE BYGGFÖRETAG
Landshövdingshusens enkla och lätta konstruktion ihop med den specificerade tomtindelningen bidrog till en stor variation av byggbolag och byggmästare. De konkurrerade med varandra om vem som bäst kunde uppföra byggnader enligt folkets personliga smak, vilket sedan ansågs omodernt efter 1920-talet.

 

Att blanda material

Bakgrunden till att bygga två våningar i trä ovanpå en i sten var till största del att det var billigare. Det fanns även tekniska fördelar med att bara använda stenmaterial i fuktutsatta delar och bärande brandväggar. Idag är vi ofta fokuserade på att lösa en uppgift i taget och använda ett material i taget istället för bästa möjliga helhet. Men tävlingens fokus är att använda mestadels trä men annat där det är lämpligt.

INBYGGD ENERGI
Trä har stora ekologiska fördelar då det innehåller relativt lite inbygg energi (dvs att det går åt lite energi till att producera virket jämfört med andra material som betong, förutsatt att energiåtgången vid transport inte blir för hög.) Trä finns till och med gott om i närområdet och materialpriset kommer nog anses än mer fördelaktigt jämfört med industriella material, när enorma mängder betong kommer efterfrågas till kommande infrastrukturprojekt.

ANTAL M2
En annan fördel som ofta glöms bort med landshövdingshusen var att de var så yteffektiva. Ofta uppnåddes rymliga kvadratiska rum utan onödiga biytor vilket minskade antal kWh/bostad eller antal kWh/person. Tävlingen kommer att premiera dubbelutnyttjade ytor framför enbart låg kWh/m2.

 

Sex specificerade tävlingstomter

Markanvisningstävlingen ger vinst på 6 st. specificerade tomter längs Ekedalsgatan. (Klicka för större.)

 

SPECIFICERADE TOMTGRÄNSER
Längs med Ekedalsgatan i en av Göteborgs mest attraktiva stadsdel ligger tävlingsområdet. För att främja en ökad konkurrens i byggsektorn har fastighetskontoret på förhand delat in ytan i 6 stycken geografiskt specificerade tomter:
A = 33m (längs gatan)
B, C, D = 22m (längs gatan)
E, F = 16.5m (längs gatan)

Byggnadsdjupet är 12m från gatan för alla tomter men viss justering kan medges in mot gårdssidan för att ge bättre ekonomi eller undvika onödig sprängning av berg. Denna markanvisningstävling kommer därmed fokusera enbart på byggnadsförslag, inte stadsplaneringsidéer utanför de specificerade tomtgränserna.

 

Markförutsättningar

Gränser för tävlingstomt A och B (OBS ej slutgiltig kartbild. (Klicka för större.)

Tomt A = 8,5 vån, tomt B = 5,5 vån. (Klicka för större.)

 

GEOTEKNIK
För att begränsa byggnadernas miljömässiga fotavtryck kommer byggnadernas anpassning efter topografi och minsta möjliga sprängning av fast berg att premieras. Grundläggning kan istället ske genom uppbyggd stensockel direkt på berg vid alla tomter.

PARKERING
Ingen parkering för bilar tillåts inom tävlingstomternas kvartersmark. Området ligger för centralt och väl försörjt med kollektivtrafik för att motivera fler P-platser för bilar. Istället kommer en kantstensparkering per fastighet längs Ekedalsgatan att reserveras för handikappsparkering. Cykelparkering tillåts placeras inomhus i markplanet.

Gränser för tävlingstomt C, D E och F (OBS ej slutgiltig kartbild). (Klicka för större.)

C = 8,5 vån, D = 6,5 vån, E & F = 5,5 vån. (Klicka för större.)

 

TILLGÄNGLIGHET
Den enda tillåtna anledning till sprängning är för tillgänglighet till hiss ifrån gatan (samt trafo & ledningar).

FAST TOMTPRIS
För att markpris inte ska utgöra någon bedömningsgrund i tävlingen är priset/tomträttsavgälden redan fast per m2 BTA relativt 2016 års nivå.

 

Tävlingsuppgiften

INLÄMNINGSKRAV:
Anonymt motto med 4 st. A3 per tomt och endast innehållande:

  • Mark-, mellan- & övre plan 1:100
  • Fasad mot gata & baksida 1:100
  • Sektion med berg 1:100         
  • Perspektiv (på bifogat foto)
  • Ornament 1:10
  • Beskrivande text (max 1000 ord)

 

BEDÖMNINGSKRITERIER:
Nybyggda flerfamiljshus i trä är inget ovanligt idag men nästan alla är utformade efter betongindustrins konstruktionsprinciper och monotont upprepade uttryck, som om folkets personliga smak vore stöpt i en enda form. Trenderna brukar dock vända i cykler om 15-20 år, vilket tävlingen vill förekomma genom att premiera alla andra stilar så som; jugend, nationalromantik, klassiskt, art deco, traditionellt, expressionism, blob, googie, naturinspirerat, steam punk eller något helt nytt framför den idag uttjatade minimalistiska arkitekturen. 

Svartlamoen i Trondheim 2005, spännande då - lite uttjatat idag...

 

Alla tävlingstomter ska bebyggas ända ut till gata och tomtgräns samt avslutas med bärande brandvägg i sten. Undantagen är tomterna B, C, E och F som har var sin gavel med fönster, vilka ska redovisas med fasadritning.

 

UTSIDA
För att främja ett socialt boende samt undvika onödiga köldbryggor kommer gemensam trapphusbalkong, uteplats eller terrass att premieras före privata balkonger. Sluttande tak undviker fuktproblem av kvarvarande vatten. Före 1930-talet lades stor möda på gestaltning av fasader där fönstrens storlek sattes i relation till golvytan innanför enligt 1:10 eller gyllene snittet med ungefär 20-30% fönsteryta per fasad. För att få solljuset att tränga längre in i rummen valdes vertikala fönster med rundade profiler istället för ”fönsterband”. Tävlingen kommer att främja återbruk av äldre ytterfönster i kombination med energieffektiva innanfönster samt välgestaltade proportioner.

För att främja god hantverksskicklighet framför "slit & släng" ska ett ornament i valfritt material, utan annan funktion än skönhet redovisas. Bedömningen kommer även att premiera alla naturliga material som går att underhålla för att främja lokala arbetstillfällen framför s.k. underhållsfria, energiintensiva och kemikalieberikade material.

Redovisa ett ornament i 1:10.

 

INSIDA
För att främja blandstad ska markplanet på alla tomter anpassas för verksamhetslokaler. I de övre våningarna är det lämpligt med bostäder i valfri storlek. Efterfrågan på större lägenheter är stor i stadsdelen och efterfrågan på alla lägenheter är stor i hela staden. Bedömningen kommer att premiera genomgående lägenheter med kvadratiska rum som är lätta att vädra samt möjliga att omvandla till annan användning utan omfattande ombyggnation. Juryn kommer att uppskatta bostadens ungefärliga kWh/person utifrån planlösningarnas samutnyttjande och yteffektivitet.

Klassiskt på Bangatan 8, Abako 1997.

 

KONSTRUKTION
Byggnadens uppförande ska vara optimerat för fasta byggmästarlag som ansvarar för helheten snarare än dagens delansvariga installatörer. För byggnader i 5-6 våningar kan träregelstomme vara lämpligt och vid högre byggnadshöjder möjligtvis pelar/balk-system. Tävlingen kommer då premiera hela trästockar som vuxit upp utan gödning med hög kvalitet och täta årsringar framför limträbalkar, limrika massivträelement eller tryckimpregnering.

MATERIAL
För att främja komfortabel livsmiljö premierar bedömningen användandet av naturligt fuktutjämnande material så som träplank, späntat spån, lera, långhalm, tegel samt eventuellt sprinklersystem framför gipsskivor, aluminiumreglar eller kemiskt flamskyddsmedel. För att undvika fuktproblem kommer diffusionsbroms premieras framför diffusionsspärr samt lindrev och naturmaterial (vassmattor, skumglas, tång, etc.) som isoleringsmaterial framför cellplast eller mineralull.

Blob, St Moritz Chesa futura, Fosters 2004.

 

TEKNIK
Med självdrag och 2.70m i takhöjd undvek landshövdingshusen att den koldioxidhaltiga utandningsluften kunde andas in. Tävlingen kommer att premiera lösningar som ser byggnaden som ett sammansatt system och reducerar mängden tekniska installationer. Låg energiförbrukning med självdragssystem, ouppvärmda trapphus eller energibehovsutjämning mellan bostäder och kontor/verksamhetslokaler inom fastigheten är intressant. Helheten ligger till grund för energiförbrukningsbedömningen, framför kWh/m2.

 

Tävlingstekniska bestämmelser

Tävlingsjuryn består av tjänstemän från fastighetskontoret, stadsbyggnadskontoret samt en träexpert från Statens provningsanstalt.(?) De kommer att bedöma förslagen och lämna förslag till beslut som sedan fattas av fastighetsnämnden. Som en del av beslutunderlaget finns även en redovisning av den allmänna rösträkning som har registrerats på goteborg.se. Allmänhetens röster väger tungt.

Varje tävlande företag kan välja att tävla på en eller flera tomter förutsatt att varje tomt ansöks via en enskild ansökan med eget motto men högst vinna markanvisning på 2 st tomter totalt. Om detta händer eller att en aktör inte kan styrka sin förmåga att utföra förslaget efter tävlingens offentliggörande kommer det näst bästa förslaget enligt rangordningen på den aktuella tomten att föreslås som vinnare.

Jugend på Haarlemmerdijk 140 i Amsterdam, Klein architectenbureau 2012.

 

NYSTARTADE FÖRETAG
Om de föreslagna tomterna är för små för ert nuvarande företag är ni välkomna att starta egna, mindre företag med lägre overheadkostnader inför denna tävling. Kopia på ny F-skattesedel kan bifogas i kuvertet med namnsedel.(?)

UPPLÅTELSEFORM ÄR VALRITT
Ingen värdering sker kring val av upplåtelseform. Priset är fast vid både köp av tomtmark på xxxx:-/ m2 BTA samt årlig tomträttsavgäld på xxxx:-/ m2 relativt 2016 års värdenivå.(?)

Steam punk på 25 Verde i Turin, Luciano Pia 2012.

 

Efter tävlingen

Inlämnande tävlingsförslag är att betrakta som bindande och ligger sedan till grund för bygglovsansökan. Om detaljplanearbetet befinner sig i slutskedet kommer ett exploateringsavtal upprättas för att gå direkt på tomträttsupplåtelse eller markförsäljning samt plankostnadsavgifter. Eventuell bearbetning enligt juryns rekommendationer ska ske i samråd med arrangören.

MILJÖANPASSAT BYGGANDE
Efter avslutad tävling kommer staden i samarbete med SP att utföra jämförelseberäkningar med de inkomna förslagen samt de byggnader som hittills följts upp enligt programmet för miljöanpassat byggande. Jämförelsen fokuserar på beräknad total energianvändning (inklusive inbyggd energi och kWh/person, även vid det mer realistiska A-temp 19 grader), mängd kemikalier i alla redovisade material och färger samt gestaltad skönhet för att synliggöra för- och nackdelar inför stadens framtida kravställande. Tävlingen efterfrågar ingen elproduktion inom fastighet då detta bör utvinnas vid lämpligare platser för sol och vind.

NY MARKANVISNINGSRUTIN 
En utvärdering kring ett slopande av markanvisningsrutin för att gå direkt på markförsäljning eller tomträttsupplåtelse vid anvisning av färdigplanerad mark samt möjligheten att involvera allmänheten kring val av tilldelat förslag kommer att starta direkt efter tävlingens avslutning.

”Gothem” av Gustaf Holmdahl i landshövdingehustävlingen 1910. (Klicka för större.)

 

in-fill: nr 7 av Lukas Memborn 2015-12

Slutreplik i GP: Högre medelinkomster bakom större utsläpp

$
0
0

I debatten i GP om jämförelsen mellan småhus och flerbostadshus, villamattor och stad skrev vi en replik om att "Villaområden är inte en bra affär för någon" och menade att stadsradhus bättre svarar upp mot efterfrågan och hållbarhet. På den kom ett inspel från Ulf Svensson om att "Hållbara städer är vår tids största myt", vilken vi nu har besvarat i en slutreplik som följer.



Det kan vara intressant att veta att även Yimby-samordnaren Pär Johannsson har varit med i debatten men då med fokus på byggnaders energieffektivitet utifrån rollen som forskare på Chalmers tillsammans med kollegor:
"Nej, småhus är inte mer energieffektiva"
"Viktigt att göra relevanta jämförelser"

 

Vår replik i sin helhet:

 

Högre medelinkomster bakom större utsläpp

Ulf Svensson menar att tätare städer inte är mer hållbara än glesa. Han menar att stadsbornas starka köpkraft ger ett stort ekologiskt fotavtryck, och att stadens beroende av dess omland gör den sårbar.

Det är viktigt att skilja utsläpp som påverkas av stadsplaneringen från andra utsläpp. Utsläpp från transporter och boende beror i hög grad av täthet och hustyp, medan utsläpp från mat och övrig konsumtion i huvudsak beror av andra faktorer. Storstadsbornas utsläpp från annan konsumtion än transporter och boende är visserligen högre än i övriga landet, men detta är inget stadsplaneringen kan lastas för – det är storstädernas högre medelinkomster som ligger bakom, inte huruvida man bor i villa eller flerbostadshus.

Faktum är dock att koldioxidutsläppen per capita från svenskarnas hela konsumtion (inklusive mat, boende, transporter och övrig konsumtion) är mindre i storstäderna än i förorts-, glesbygds- och småstadskommuner. Detta trots storstadsbornas högre inkomster. Detta visas bland annat av Världsnaturfonden i rapporten Svenska kommuners koldioxidfotavtryck, vilken bygger på ett verktyg framtaget av Stockholm Resilience Center.

Vi vill också ifrågasätta att täta städer skulle vara mer sårbara än glesa. Även småstäder, villamattor och ren landsbygd är beroende av en lokal, regional och global omgivning. Sårbarhet beror främst på andra faktorer. En tät stad kan med rätt insatser bli mindre sårbar än en utspridd stad, och vice versa.

Svensson oroar sig också för att servicen skulle vara hotad i täta städer. Som exempel nämner han att förskolor prisas ut genom skenande lokalhyror. Men problemet är inte att det finns för mycket tät stad utan för lite. De höga hyrorna i täta stadsdelar beror på att dessa områden är eftertraktade samt att det råder brist på täta innerstadsmiljöer. Totalkostnaden för att bygga och driva tät stad är lägre än för gles stad, så problemet med skenande priser i innerstäderna har sin rot i att utbudet begränsats av regleringar och ett illa använt planmonopol.

Alvar Palm
doktor i industriell miljöekonomi, samordnare för Yimby Göteborg

Patrik Höstmad
docent, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Chalmers, samordnare för Yimby Göteborg

 

Repliken diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.

Yimby Göteborg om: , , , , , , ,

Bloggar om: , , , , , , ,

GP debatt: Vad är det egentligen S vill med Heden?

$
0
0

Med anledning av att en 10-årig dialogprocess om Heden har stannat av i ett ingenting har vi skrivit en debattartikel i GP som fick titeln "Vad är det egentligen S vill med Heden?". Vi problematiserar hur processen har skötts, framförallt då kommunstyrlense ordförande Ann-Sofie Hermansson hoppade in sent i processen och helt förändrade förutsättningarna, och inte minst frågar vi oss vad det är hon och Socialdemokraterna egentligen vill med Heden.

Illustration av Yimbys plan för Heden. (Ill. Jesper Hallén.)



 

Läs gärna om vad Yimby vill med Heden.

Yimbys förslag med mer stadskvarter norr om Vasagatanas förlängning och större aktivitetsyta. Win win!

 

Debattartikeln följer i sin helhet:

 

Vad är det egentligen S vill med Heden?

I dagarna kom beskedet att planeringen av Heden avbryts och återigen skjuts på framtiden. En lång process på över 10 år där många lagt mycket fritid, arbetstid och pengar stannar därmed i ett ingenting. Avsaknaden av politisk vilja är bedövande och nu börjar vi som medborgarnätverk bli riktigt trötta på hur vi och andra engagerade medborgare behandlas.

Frågan om Heden är lika gammal som hedenhös men den senaste vändan startade 2006 då kommunfullmäktige la ett uppdrag för att ta fram ett program för Heden. Efter en lång arbetsprocess som innefattat många möten med många medborgare och aktörer samlades tankarna.

Fem arkitektteam fick i uppdrag att utifrån programmet ta fram konkreta förslag på hur Heden skulle utvecklas, vilka presenterades 2013 under pompa och ståt. En omfattande dialogprocess, både före och efter uppdragen, genomfördes med representanter från närboende, besökare och aktörer.

Det hela mynnade ut i ett inriktningsbeslut som antogs av byggnadsnämnden där 30% av Heden bebyggs, utan att aktivitetsytorna minskar, och det meddelades att detaljplanearbetet skulle inledas inom kort.

I detta läge kom kommunstyrelsens nytillträdda ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) in i diskussionen och krävde ett omtag efter påtryckningar från Gothia Cup och Partille Cup, vars intressen drivs internt inom partiet. Gunnar Larsson (S) och Lennart Alverå (S) lämnade 2015 en motion till S-distriktsårskongressen om att Heden inte ska bebyggas utan i huvudsak vara en idrotts- och kulturaktivitetsplats. Den antogs av kongressen samtidigt som distriktsstyrelsen kompletterade med ett utlåtande om att man både kan bebygga en mindre del av Heden och behålla aktiviteterna.

Genom hela processen har det varit klart att Heden fungerar bra för ett fåtal stora evenemang och korpfotboll. Däremellan är ytan lågt nyttjad och genom sin ödslighet utgör den en fysisk och mental barriär som mitt i staden bryter Vasagatans koppling till Bohusgatan. Det konstateras också om och om igen att ytan har en ogästvänlig skala.

Resan har kantats av inspel om hur Heden ska förbättras med kompletterande bebyggelse. Vi i Yimby har lanserat ”Nya Heden” med kvartersstad norr om Vasagatans förlängning samtidigt som den södra ytan reserveras för evenemang och aktiviteter. Stråket mellan Vasagatan och Bohusgatan blir på så sätt ett starkt och tryggt stråk samtidigt som aktivitetsytan blir större än idag.

Så kom i dagarna beskedet att arbetet med en detaljplan för Heden inte startas under 2017. Heden anses inte längre prioriterad. Biträdande stadsbyggnadsdirektör Birgitta Lööf berättar i GP att det kanske inte heller blir 2018 och det kommer att krävas ett nytt utökat dialogarbete.

Allt det engagemang som medborgare och intresseorganisationer hittills lagt ned på att komma med förslag, delta i dialoger och skriva insändare mynnar nu ut i ... ja vadå?

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har givit ut skrifter om vad som kännetecknar framgångsrika medborgardialoger. Dialogen måste vara på riktigt, omfatta något viktigt och kunna ge resultat. Om politikerna redan har låst sig vid en lösning är det livsfarligt att sätta igång en medborgardialog. Har de väl bestämt sig är det istället viktigt att informera och argumentera dvs. förankra. Inte minst i samband med västsvenska paketet och trängselskatten syns det nödvändiga behovet av en förankringsprocess värd namnet. Och det är väl här skon klämmer.

Så länge stadens största parti Socialdemokraterna låter ett särintresse driva frågan internt i partiet så vill vi inte höra ett ljud om Heden. Bestäm er först internt var ni står, och var öppna med det, innan ni drar igång processen igen.

Om stadens politiker och tjänstemän fortfarande tycker att det är oklart vad medborgarna och aktörerna vill och tycker om Heden så är det hög tid att lära sig att lyssna. Vi har inte mer att säga. Allt som kan sägas är sagt.

Avslutningsvis frågar vi oss när Heden blir det som ska ses som akut. För varje år som går blir provisoriet allt mer permanent.

Patrik Höstmad, samordnare för Yimby Göteborg
Pär Johansson, samordnare för Yimby Göteborg
Annette Vejen Tellevi, samordnare för Yimby Göteborg

 

Debattartikeln diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.
Ann-Sofie Hermanssons replik diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.

Yimby Göteborg om: , , , , , ,

Bloggar om: , , , , , ,


Slutreplik i GP: S har cupgeneralernas perspektiv på Heden

$
0
0

Med anledning av att en 10-årig dialogprocess om Heden har stannat av i ett ingenting har vi skrivit en debattartikel i GP som fick titeln "Vad är det egentligen S vill med Heden?". Vi problematiserade hur processen har skötts, framförallt då kommunstyrlense ordförande Ann-Sofie Hermansson hoppat in sent och förändrat förutsättningarna, och inte minst frågar vi oss vad det är hon och Socialdemokraterna egentligen vill med Heden. Vi fick ett svar från Ann-Sofie Hermansson som inte gjorde något glad så det blev en slutreplik med rubriken "S har cupgeneralernas perspektiv på Heden".

Illustration av Yimbys plan för Heden. (Ill. Jesper Hallén.)



Även Rikards Ljunggren, ansvarig näringspolitik, Fastighetsägarna Göteborg, har skrivit en intressant debattartikel om Heden och då framförallt om alternativkostnaden under rubriken "Bygg på Heden – finansiera 10 000 nya förskoleplatser".

Läs gärna om vad Yimby vill med Heden.

Yimbys förslag med mer stadskvarter norr om Vasagatanas förlängning och större aktivitetsyta. Win win!

 

Vår slutreplik följer även här i sin helhet:

 

S har cupgeneralernas perspektiv på Heden

Ann-Sofie Hermanssons (S) replik om Heden bekräftar det vi befarade. Svepande formuleringar om Heden i våra hjärtan, men ingen konkret tanke om när och hur en ändring av provisoriet ska kunna genomföras.

Stadsliv, levande stråk, kvarter, byggnader och bostäder nämns inte alls. Efter att Hermansson givit sig in i processen har resultatet av allt tidigare dialogarbete lagts på hyllan. Stadsbyggnadskontorets arbete, på uppdrag av byggnadsnämnden, med att ta fram en kompromiss utifrån många olika medborgares och intressenters önskemål ges därmed underkänt.

S har nu helt tagit cupgeneralernas perspektiv. Så länge Heden enkom och fullt ut anpassas efter deras önskemål så kommer inte målet att "Heden ska vara en levande del av staden där alla göteborgare känner sig välkomna" kunna uppfyllas. Faktum är att majoriteten av barn och vuxna i Göteborg inte är engagerade i föreningsidrotten och att de engagerade blir allt färre. Därför behövs det ett mer uppdaterat och varierat utbud på Heden.

En grundförutsättning är att staden knyts ihop och att Heden blir en del av staden. Då behöver stadskvarter vara en del av ekvationen. För att överhuvudtaget komma till stånd med en förändring av Heden så behöver parkeringen flyttas under mark och det är dyrt. Göteborgs stad har begränsade finansiella resurser och därför behövs intäkter via markförsäljning i projektet. Här fås flera positiva effekter med stadskvarter på parkeringsplatserna. Eller är det tänkt att förändringen ska finansieras av cupgeneralernas vinster?

Det är tydligt att det resultat som dialogprocesserna hittills lett till inte var den lösning som "idrotten" ville se. Hermansson använder den falska motsättning som målas upp av de konservativa krafter som vill använda Heden helt efter eget huvud. Det som de gärna vill glömma är att det inriktningsbeslut som togs, innan Hermanssons engagemang i frågan, ger utökade ytor för sport och rekreation jämfört med i dag samtidigt som 30 procent av ytan bebyggs med stadskvarter.

Hermansson anger de ansträngda resurserna hos stadens stadsplaneringsorganisation som den begränsande faktorn för planeringen för Hedens framtida utformning. Det är därför ytterst märkligt att ha en så tydlig målbild klar och samtidigt vilja ha ytterligare dialog i frågan. Allt som finns att säga är redan sagt. Låt oss i stället komma till beslut, gå vidare och slippa ytterligare långdragna processer. Ju fler dialoger som genomförs desto färre röster kommer att höras.

Hermansson nämner i repliken att man går på cirkus på Heden. Den cirkus som pågår på Heden ska uppenbarligen vara permanent och med många clowner i manegen.

Patrik Höstmad, samordnare för Yimby Göteborg
Pär Johansson, samordnare för Yimby Göteborg
Annette Vejen Tellevi, samordnare för Yimby Göteborg

 

Slutrepliken diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.
Ann-Sofie Hermanssons replik diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.

 

Yimby Göteborg om: , , , , , , ,

Bloggar om: , , , , , , ,

Yttrande över Detaljplan för Järnvågsgatan m.fl. inom stadsdelen Masthugget (granskning)

$
0
0

Vy över den nya halvön (Ill. från planbeskrivning).

Yimby Göteborg har skickat in ett yttrande över Detaljplan för Järnvågsgatan m.fl. inom stadsdelen Masthugget som just varit ute på granskning. Du kan stödja vårt yttrande genom att använda formuläret på Stadsbyggnadskontorets hemsida eller genom att maila sbk@sbk.goteborg.se. Synpunkter behöver vara inne senast torsdag den 24 augusti.



Du kan t.ex. skriva:

Ämne/Subject: Synpunkter på Detaljplan för Järnvågsgatan m.fl. inom stadsdelen Masthugget (Diarienummer SBK: BN0402/13)

Hej,

Jag skriver angående Detaljplan för Järnvågsgatan m.fl. inom stadsdelen Masthugget (Diarienummer SBK: BN0402/13). Jag instämmer i Yimby Göteborgs yttrande som är i grunden positivt till planen men vill se en högre boendetäthet i områdets västra delar och en tydligare gatustruktur med tydligare stråk.

Med vänliga hälsningar

*ditt namn*
*ev. din adress*

Östra delen av planområdet (Ill.: Kanozi Arkitekter. Från planbeskrivning).

llustration över planområdet (Ill.: Kanozi Arkitekter. Från planbeskrivning). Klicka för bättre upplösning.

Yttrandet följer i sin helhet.

Yttrande över Detaljplan för Järnvågsgatan m.fl. inom stadsdelen Masthugget

Diarienummer SBK: BN0402/13

 

Allmänt

Yimby Göteborg anser att staden tar ett stort kliv framåt med den här planen. Vi ser ett flertal förbättringar i detaljplanen som införts efter samrådet. I vårt yttrande på samrådshandlingen pekade vi på ett flertal brister, framförallt på områdets verksamhetsdominans och bristande gatustruktur. Det är positivt att exploateringen har ökat sedan samrådet. Planen ger därmed möjlighet till fler bostäder som skapar bättre underlag till god kollektivtrafik och lokal service. Dock har området fortfarande för stor tyngdpunkt på kontorsytor men närmar sig det uppställda målet om 50 % bostadsyta. Vi ser också flera risker med det förslag på gatustruktur som nu slås fast.

 

Högre boendeexploatering i västra delen

Det är logiskt att tyngdpunkten på området ligger närmare Järntorget med tanke på dagens situation. Men med den exploatering som planeras längre västerut (bland annat planen för Fixfabriken) finns det ingen anledning att begränsa byggnadernas höjd i områdets västra delar. För att skapa levande stadsrum och tillräckligt underlag för verksamheter, service och kollektivtrafik bör bostadsexploateringen öka.

 

Slutna kvarter och lokaler i bottenplan

Det är mycket bra att två bostadskvarter längs med Första långgatan nu föreslås som slutna kvarter. I samrådshandlingen var de föreslagna att byggas i en öppnare struktur. Slutna kvarter har många fördelar och ger en tydligare avgränsning mellan offentlig och privat mark vilket leder till mindre problem med de otydliga avgränsningar som de öppna strukturerna med halvoffentliga ytor skapar.

Vi anser att det är bra att kvalitetsprogrammet tagits fram med sin tydliga princip med att bottenvåningarna ska vara markerade på kvarteren för att få ner skalan på byggnaderna. Dessvärre är inte kvalitetsprogrammet juridiskt bindande utan nämns på plankartan under information. Vi hoppas kommunen kommer ställa krav enligt kvalitetsprogrammet innan bygglov beviljas för varje enskild fastighet.

Det är dessutom ytterst glädjande att granskningshandlingen innehåller krav på takhöjder i de två nedersta våningarna som ytterligare skapar möjlighet till ett levande stadsrum. Skrivningen om 65 % öppen fasadlängd finns bara på de ställen där det står C1 på plankartan. Det betyder att de kvarter som är helt C kan byggnas i princip helt utan öppna bottenvåningar. Skrivningen om att glasytorna på bottenvåningen ska vara minst 50 % av bottenvåningens totala fasadyta och bröstningen högst 50 cm riskerar leda till helt slutna glasfasader utan publik verksamhet. Vi önskar att krav ställs på minsta öppen fasadlängder även i fastigheter med enbart C.

 

Levande stråk

Stråken som planeras riskerar att leda till bakgator. I synnerhet upprepar vi våra farhågor när det gäller det gröna stråket vilket innefattar Masthamnsgatan och parken i den östra delen. I granskningshandlingen uppges att stråket ska fokusera på grönska och ett lugnare tempo. I samrådsredogörelsen hävdas att detta skapar möjligheter för möten och spontana aktiviteter. Varför bara ett stråk ska dedikeras till detta förstår vi inte. Möten och spontana aktiviteter måste kunna äga rum i hela staden och inte bara på platser och stråk som pekas ut i en detaljplan. Det går inte att planera mötesplatser eftersom de uppstår där folk möts. Risken med att planera dylika stråk är att de skapar en otrygg baksida med dåligt flöde av människor som ger en låg trygghetskänsla.

Vi ser även en risk att den nya halvön blir ett nytt lilla bommen utan ett naturligt flöde av människor. En framtida bro över till Theres Svenssons eller Bror Nilssons gata på Lindholmen i Linnégatans förlängning för blandtrafik skulle dock kunna motverka det. Vi tror även det är svårt att uppfylla målen om en attraktiv stadsmiljö på halvön innan Stena Line försvinner från Masthuggskajen och ersätts med stad, inklusive en boulevardisering eller nedsänkning av leden.

 

Fortsätt med de höga ambitionerna

Avslutningsvis önskar vi att de höga ambitioner i planen fortsätter i genomförandeskedet och att dessa ambitioner blir något som automatiskt tas med i alla framtida detaljplaner i staden. Framförallt är vi riktigt glada att se att slutna kvarter föreslås!

 

Yttrandet diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.

 

Yimby Göteborg om: , , , , , , , , , ,

Bloggar om: , , , , , , , , , ,

GP debatt: Dags att hela Göteborg i nya översiktsplanen

$
0
0

I går skrev vi på GP debatt om vad våra politker behöver säkerställa att tjänstemännen levererar i den nya översiktsplanen.

Lukas Memborns och Josefin Westerlunds stadsplaneanalys med identifiering av huvudstråk. (Klicka för större.)



 

Debattartiklen följer i sin helhet:

 

Dags att hela Göteborg i nya översiktsplanen

Göteborg är en av Europas mest utglesade städer. Miljonprogrammets folkomflyttningar till periferin har fortsatt till kranskommunernas villamattor för att idag befästas i en regionstrategi för långväga pendling. Den höga andelen bilresor och de stora motorvägsmoten har kommit med inpendlarna, och resulterat i det välförtjänta epitet Europas Los Angeles.

Göteborgs Stad har försökt att slå in på en ny väg med förtätning, blandning av funktioner och attraktiva stadsrum, vilka har varit ledorden i den nuvarande översiktsplanen från 2009. Snart 10 år senare ser vi tendenser till att detta skulle kunna bli verklighet i ett fåtal planer. Men ambitionsnivån faller snabbt med avståndet från Gustav Adolfs Torg, och projekten i jubileumssatsningen BoStad2021 är ofta otillfredsställande. Sernekes Karlastaden är det enda område som fullt ut planerats med den befolkningstäthet som behövs för att göra blandstadens gator levande och ge dess verksamheter ett lokalt kundunderlag.

Ett problem i planeringen är avsaknad av en generalplan för gatustrukturen som ska binda ihop vår fragmenterade stad. Det kan exempelvis leda till att framtidens Lindholmsallé inte hänger ihop när de som planerar Lindholmen lägger den i ett sydligt läge och de som planerar Frihamnen skjuter den mot norr. När de olika delprojekten arbetar utan en övergripande ram skapas isolerade bostadsenklaver snarare än en sammanhängande stad. Problemen hopar sig och på frågan från Trafikverket om Göteborgs stad vill placera byggnader ovanpå Västlänken i Gullbergsvass följer tystnad. Det saknas en konkret plan för att kunna nyttja investeringens fulla potential.

Snart startar arbetet med en ny översiktsplan som ska ge framtidens ramar för hur Göteborg ska utvecklas. Det är hög tid att lämna den nuvarande planens fluffiga formuleringar och otydliga illustrationer, med lika många tolkningar som intressenter, till förmån för konkret planering med grundläggande kvantitativa mål och tydliga streck på kartan.

Översiktsplanen bör ta sin utgångspunkt i FN:s boende- och bosättningsorgans principer för en hållbar stadsutveckling*. De anger t.ex. en minsta boendetäthet inom en stadsdel om 150 invånare per hektar (som Kungsladugård runt Mariaplan), och att minst 40% av golvytan bör vara dedikerad till verksamheter. Dessa kriterier ses som nödvändiga (men inte tillräckliga) för en väl fungerande stad.

Stadsbyggnadskontorets Lukas Memborn och Josefin Westerlund har redan gjort grovarbetet med att ta fram en stadsplan för Göteborg. De har studerat äldre planer från tiden då planeringen över stora områden avgjordes i stadsplanetävlingar och med en stadsingenjör som hade slutligt helhetsansvar för giftermålet mellan geometri, funktion och ekonomisk genomförbarhet. Starka intuitiva stråk som fastställdes i tydliga gaturegleringar var en självklarhet. Omtyckta stadsdelar som Vasastaden, Linnéstaden, Kvillestaden, Majorna och Kungsladugård planerades på detta sätt.

Memborn och Westerlund har utgått från dessa stadsplaner och med hänsyn till dagens befintliga bebyggelse sammanställt en konkret plan för hela centrala Göteborg. Framförallt har deras plan lyft fram de naturliga huvudstråk som måste till för att staden ska hållas samman. Låt deras fantastiska arbete bli vägledande.

Vi uppmanar därför stadens politiker att ge stadsbyggnadskontoret ett tydligt uppdrag att i översiktsplanen utgå från FN:s principer, samt att konkretisera den övergripande gatustrukturen. Inte minst behöver huvudstråken sättas med tydliga streck i högupplösta kartor. Då har vi också en möjlighet att involvera medborgarna i en konkret diskussion om stadens utveckling som helhet, istället för att fastna i infekterade detaljer i var och varannan liten detaljplaneprocess.

Finns väl en bra och tydlig översiktsplan är vi rustade att möta framtiden och att äntligen nå Vision Älvstadens mål om att Hela Staden.

* UN-Habitat, 2014. A new strategy of sustainable neighbourhood planning: Five principles.

 

Patrik Höstmad
docent, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Chalmers, samordnare för Yimby Göteborg

Alvar Palm
doktor i industriell miljöekonomi, samordnare för Yimby Göteborg

Pär Johansson
forskarassistent, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Chalmers, samordnare för Yimby Göteborg

Annette Vejen Tellevi
arkitekt MAA, samordnare för Yimby Göteborg

Debattartikeln diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.

 

Yimby Göteborg om: , , , , , , ,

Bloggar om: , , , , , , ,

Göteborgs försvunna eller framtida innerstad: råd från äldre planer till pågående planarbete vid Centralen och Gullbergsvass

$
0
0

Vi har fått möjlighet att återpublicera en presentation från Infill- och äldre stadsplanerprojekten som drivs av Lukas Memborn och Sophia Älfvåg. Den här presentationen sätter specifikt fokus på området kring Centralen och Gullbergsvass och hur stråken och strukturen skulle kunna formas med hjälp av kunskap från äldre stadsplaner och skisser. (Klicka på bilderna för större.)



Tidigare har vi publicerat presentationer med specifikt fokus på området kring Norra Masthugget, Frihamnen och Lindholmen, Lundby och Karlastaden. Hela förslaget till stadsplanen för Göteborg finns publicerat här.

Inlägget diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inlägget diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.

Yimby Göteborg om: , , , , , ,

Bloggar om: , , , , , ,

Ert Göteborg eller Vårt Göteborg?

$
0
0

Vilket syfte fyller Göteborgs Stads nyhetstidning Vårt Göteborg egentligen? Är det journalistiskt försvarbart att endast redovisa det som passar en förutbestämd mall? Dessa frågor och många fler ställer sig idag nätverken Trädplan Göteborg och Yimby Göteborg i ett sampublicerat inlägg samtidigt som vi efterfrågar en mer öppen och levande debatt i Göteborg.



Vad kan få nätverken Yimby Göteborg och Trädplan Göteborg att vilja skriva tillsammans?

Vi gillar båda gröna blandstäder och tycker att träd och grönska är viktiga inslag i stadsväven. Däremot landar vi ofta i olika värderingar av mängden grönska som behövs och inte minst om gamla träd behöver bevaras och skyddas eller kan sågas ner och ge plats för nya i samband med att staden utvecklas. Men det är inte argument för och emot detta som vårt inlägg handlar om.

Upprinnelsen är att Göteborgs Stads nyhetstidning Vårt Göteborg har engagerat våra nätverk för en intervju och diskussion om träden vid Haga Kyrkoplan och Nya Allén som kommer att påverkas av byggandet av Västlänken. Vårt Göteborg är en gratistidning som ges ut av Göteborgs Stad som sägs ha uppdraget att berätta om vad staden gör och varför. Barbara Lindell har representerat Trädplan Göteborg och Patrik Höstmad har representerat Yimby Göteborg. Om det är en sak vi är rörande överens om så är det att staden behöver en vital och juste debatt som får leva även då den blir lite obekväm. Här har tyvärr Vårt Göteborg gjort oss besvikna.

 

Ert Göteborg?

Redan i början av mars blev vi kontaktade med frågan om vi ville ställa upp på en intervju i Vårt Göteborg.

Yimby kontaktades då redaktören sa sig vilja ha med en "med en annan grupp, som kanske inte ser lika stora bekymmer med att flytta träden." Det stämmer in på Yimby så nätverket nappade på idén och samordnaren Alvar Palm engagerades. När Vårt Göteborg förstod att han även var engagerad som hobbypolitiker så blev det stopp. Personer med partipolitiska kopplingar skulle inte få uttala sig i tidningen. Därför gick uppgiften över till samordnaren Patrik Höstmad.

I slutet av maj intervjuades Barbara Lindell och Patrik Höstmad av journalisten Marit Larsdotter som frilansade för Vårt Göteborg. I ca två timmar avhandlade vi högt och lågt om träd och Västlänken vid Haga Kyrkoplan i en härlig vårgrönska. Det går inte säga något annat än att vi behandlade frågorna både på längden och på tvären. Marit skulle återkomma med texten.

Men efter några dagar kom meddelandet att tågordningen var ändrad och att tidningens redaktör, Margareta Romare, först skulle hantera texten innan vi fick få möjlighet att återkoppla på den. Redaktionen var uppenbarligen inte nöjd för frilansjournalisten återkom med kompletterande frågor via mail och bad oss förtydliga.

  • Är Västlänken bra för staden? Varför/varför inte?
  • Varför/varför inte ska träden flyttas?
  • Vad bör man göra istället (om man inte ska flytta träden)?
  • Ni tycker båda om täta blandstäder. Hur ska de se ut enligt er och vad är det egentligen?

Det blev ett höjt ögonbryn hos oss bägge med tanke på att det var just vad vi behandlat ingående under den långa intervjun. Längst ned i vår text hittar ni de skriftliga frågorna med Patriks och Barbaras svar.

 

Patrik Höstmad

På frågan om Västlänken är bra för staden svarade Patrik nu skriftligt ungefär som han gjort under intervjun:

"Det är komplext. Västlänken är ett svar på en regional efterfrågan enligt den gamla modellen som ser regionförstoring som drivande av tillväxt. Det har varit den politiskt möjliga lösningen efter år av tragglande. På kort sikt ger projektet störningar och tar personella och finansiella resurser från staden Göteborg, vilka hade kunnat användas till något bättre. På lång sikt kan man möjligen få positiva effekter av investeringen, men det förutsätter en kraftig förtätning av centrala Göteborg. Hade jag fått bestämma helt själv hade jag lagt pengarna på driva på den central stadsutvecklingen eftersom det minskar transportbehov och ger goda möjligheter för kunskapsintensiva företag att utvecklas och växa. Men jag är tveksam till att jag skulle lyckas få nationell och regional uppslutning bakom den idén. Troligen inte ens lokalpolitisk. Vi är inte där än, men vi är på väg."

Därefter blev Patrik uppringd av redaktören och fick frågan om han kanske skulle kunna instämma i något av det som Alvar Palm tidigare uppgett, t.ex. att det på längre sikt finns möjlighet till överflyttning från bil till spårbundet och att det är positivt att trafiken sprids ut i stan och att trafik flyttar under jord och ytor frigörs till annat. Patrik instämde i att på längre sikt kan de effekterna vara möjliga.

I utkastet på Vårt Göteborg-artikeln sammanfattades detta med:
"I stort, är Västlänken bra för Göteborg?
PH: Ja, på lång sikt får vi positiva effekter med Västlänken. Vi får en bättre och snabbare kollektivtrafik i hela regionen och människor måste inte ta bilen lika ofta. Det är bra om en del trafik flyttar under jord för då vinner vi mer yta till annat, även för grönska och träd. Det är också bra att det blir fler större knutpunkter i stan, så att inte allt koncentreras till Drottningstorget (sic) och Brunnsparken."

Inget av tveksamheterna inför Västlänken redovisades. Här blev det uppenbart att Vårt Göteborg hade en förutbestämd mall som vi skulle falla in i. Det är beklaglig journalistik och Patrik tackade för sig. Vårt Göteborg återkom med ursäkter men bekräftade samtidigt att det fanns en förutbestämd mall:
"Nu blir det istället i huvudsak två kritiska röster till Västlänken. Tanken var en positiv och en negativ röst, för att spegla olika synsätt."

Yimby Göteborg hade genom hela resan gjort tydligt att nätverket inte tagit ställning för eller emot Västlänken. Det svar vi kan tänkas ge om Västlänken blir våra personliga.

Dessutom passade redaktören på att klaga på svaret:
"Hela det svaret du mejlade till mig får dels inte plats, dels känns det lite som om du passar på att lansera din personliga politik. Och det kan ingen av er, varken du eller Barbara, få göra i den här artikeln. Det får hitta andra kanaler för i så fall."

Efter flera följande telefonsamtal och mailväxlingar där formuleringarna knådades och vägdes på guldvåg accepterade till slut Patrik några av formuleringarna och artikeln är nu publicerad, men den bittra eftersmaken består.

 

Barbara Lindell

Barbara Lindell hade en liknande erfarenhet, där hon först fick svara på samma frågor som Patrik Höstmad, samma som redan ställts i den långa intervjun och sen fick samtal och mail om hur texten kunde ändras och anpassas till den bild de ville förmedla. Barbaras svarade på de skriftliga frågor vi fick (se längst ned i texten).

Sen kom kommentarerna från Vårt Göteborgs redaktör via telefon och mail, där Barbara ombads att inte nämna antal träd, samt inte prata som representant för Föreningen utan i jag form, och inte heller hänvisa till källor på sina nämnda fakta. Barbara ifrågasatte detta.

Hon fick då besked om att saker skulle tas bort och ändras, varpå hon svarade:

”jag vill också svara på det du säger: Att vi vill lägga till saker. Efter två timmars intervju fick vi sen också flera skriftliga frågor, som både jag och antagligen även Patrik lagt möda på att besvara. Naturligtvis vet jag att utrymmet är begränsat i en papperstidning - det är inte första gången jag blivit intervjuad. Men det är skillnad på att dra ihop essensen av en intervju och att lägga ord i munnen som man inte sagt för att främja era egna syften”

”Enligt uppgift skulle intervju-artikel handla om träden och Haga Station, att då först lägga upp helt felaktiga siffror i artikelförslaget, och sen när jag påpekar detta ta bort all info om vad som händer med träden ur artikeln, är minst sagt märkligt. Att tala om att ett enstaka träd fälls, när ansvariga för projektet (Bo Larsson Projektledare för Västlänken, Helena Bjarnegård, Stadsträgårsmästaren, Ulf Agneberg, Trv, etc.) gått ut med att det är ca 500 träd som försvinner/fälls - ja man kan knappast förvanska siffror mer än så... ”

”När det gäller min uppgift ang grundvattnet, så är den tagen från Trafikverkets ansökan till Mark- och Miljödomstolen, Det står i det komplement som Trv gjort efter att domstolen efterfrågat mer information. Det är bara att kontakta TRV och bekräfta. Det är alltså inget som jag själv hittat på.
Vi i Trädplan tror att grundvattenpåverkan kommer bli betydligt större (både lägre nivå och längre tid) än vad TrV uppger - men väljer att gå på deras siffror och hålla oss till de fakta som för tillfället finns. 2 meter under 24 månader är illa nog, när det gäller påverkan på träd och kulturmiljö.”

I de första utkasten till artikel stod alltså att ”något enstaka träd kommer att tas bort”. Barbara påpekade ett flertal gånger att detta inte stämmer, utan att det handlar om flera hundra träd som ska flyttas eller fällas. Hon skickade också de korrekta siffrorna som Trafikverket uppgivit. Då kom svaret från redaktören:
"–Som jag sade igår har vi en annan artikel som berättar hur många träd som ska tas ner, flyttas etc. Där kommer vi att nämna hundratals. men kring Haga/Kungsparken är det inte ett hundratals träd som ska tas ner. Ett 30-tal? 2015 sade de i alla fall ett 30-tal. Men som sagt, vi reder ut alla dessa siffror i en sidoartikel.
– Jag har lagt till ett citat av dig. Återigen, du får stå för det du säger själv, utan att hänvisa till "all forskning". Det blir samma tyngd ändå.  Patrik får inte heller hänvisa till andra. Det är intervjuns form. 
– Ditt svar om Västlänken. Nu frågade vi dig. Jag tycker att du kan svara "Jag". Sedan förstår man att Trädplan tycker så. Men vi pratar just med dig och vill ha ditt svar."

Barbara svarade:
”Det är ok att ni tagit bort mina referenser till andra - men det är inte så jag talar. Om jag kommer med ett påstående så brukar jag alltid referera till forskning eller Trafikverket eller vilken källa det månde vara, även när jag talar eller blir intervjuad.
Skicka gärna texten igen, så att jag kan kolla citaten och se om jag ställer upp på denna styrda intervju”

Ny vända med korr. Några exempel:

BL:  "Jag vill ha en grön blandstad där det finns bostäder, skolor, sociala funktioner, artrika grönområden och arbetstillfällen inom stadsdelarna."

Redaktören: "Kan jag skriva träffpunkt istället för funktioner?"

BL:  "träffpunkter är inte ett ord jag använder och inte heller samma sak som sociala funktioner. I sociala funktioner ingår många saker, både möjlighet till folkliv med mötesplatser, och tex social service, och ett fungerande socialt nätverk. Antar att du gärna vill ha med ordet mötesplatser (eller träffpunkter som är ungefär samma) - eftersom staden vill sälja in det begreppet, men jag vill gärna att mina egna ord används i mina citat."

Redaktören:  "nej jag vill ingenting, tycker bara att sociala funktioner är obegripligt.
I all välmening tänker jag att det bör stå något som folk kanske lite lättare förstår."

 

Papegojor

Dessa exempel från Patriks och Barbaras kontakter med tidningen Vårt Göteborg är bara en del av det som skrevs och sades, det finns fler exempel. Det är därmed uppenbart att vi skulle vara papegojor i Vårt Göteborg narrativ samtidigt som det förmedlades en bild av en vital och öppen debatt där alla får komma till tals. Både Yimby och Trädplan har erfarenheter av många intervjuer och visst, ibland blir det lite felciterat, ibland blir det ordentligt förkortat, ibland blir det en annan tonvikt än den förväntade, men aldrig har andemeningen förändrats till oigenkännlighet som i detta fall. Det här tycker vi är så långt ifrån ett värdigt sätt att behandla det offentliga samtalet i Göteborg att vi var tvungna att reagera. Reaktionen är det ni nu läser.

 

Vårt Göteborg!

Den här erfarenheten väcker frågor om Vårt Göteborg och det som förmedlas i nyhetstidningen. För det första är det en grundläggande problematik när en nyhetstidning kontrolleras av de som har den politiska och byråkratiska makten. Det blir en kortslutning mellan de demokratiska institutionerna som är tänkta att balansera varandra och Vårt Göteborg borde vara extremt vaksamma på att inte lägga egna ord i andras munnar eller att bedriva egen opinion. Det är uppenbart att skillnaden mellan journalistik, nyhetsförmedling, information och opinionsbildning behöver tydliggöras när Göteborgs Stad kommunicerar med medborgarna. Det är nog till och med rimligt att Vårt Göteborg begränsar sitt åtagande till att förmedla officiell information och inte ge sken av att bedriva en journalistik gärning i medborgarnas tjänst.

Med hopp om en bättre, vitalare och mer öppen debatt om Göteborgs framtid. Staden i vårt hjärta förtjänar det!

Barbara Lindell
för Trädplan Göteborg

Patrik Höstmad
för Yimby Göteborg

 

Här är det vi själva vill säga:

"Är Västlänken bra för staden? Varför/varför inte?"

BL: Nej, Västlänken är inte bra för staden, den har en negativ samhällsnytta, ger oåterkalleliga skador på stora delar av riksintresset Göteborgs innerstad m.fl. - både på kulturmiljön och naturmiljön. 500 planterade och minst lika många vilda träd försvinner. Bygget av Västlänken kommer aldrig att bli klimatneutralt pga av den stora mängd betong och armeringsjärn som behövs för att bygga i göteborgsleran.
Stationen i Haga är en av Nordeuropas mest onödiga stationer. Trafikverket har inte kunnat påvisa att det finns tillräckligt med resandeunderlag för att försvara ett sådant irreversibelt ingrepp på kultur- och naturmiljön mitt inne i dessa världsunika stadsdelar med tillhörande parker.

PH: Det är komplext. Västlänken är svar på en regional efterfrågan enligt den gamla modellen som ser regionförstoring som drivande av tillväxt. Det har varit den politiskt möjliga lösningen efter år av tragglande. På kort sikt ger projektet störningar och tar personella och finansiella resurser från staden Göteborg, vilka hade kunnat användas till något bättre. På lång sikt kan man möjligen få positiva effekter av investeringen, men det förutsätter en kraftig förtätning av centrala Göteborg. Hade jag fått bestämma helt själv hade jag lagt pengarna på driva på den central stadsutvecklingen eftersom det minskar transportbehov och ger goda möjligheter för kunskapsintensiva företag att utvecklas och växa. Men jag är tveksam till att jag skulle lyckas få nationell och regional uppslutning bakom den idén. Troligen inte ens lokalpolitisk. Vi är inte där än, men vi är på väg.

 

"Varför/varför inte ska träden flyttas?"

BL: Därför att alla tillstånd för att bygga Västlänken ännu inte är klara. Att redan nu göra så pass stor negativ inverkan på träden, utan en färdig miljödom, måste betraktas som en skandal.100-200 år gamla träd klarar inte en flytt, det visar erfarenhet från andra liknande försök att flytta gamla stadsträd (bla i Stuttgart). Beskärning av rötter och kronor gör att träden inte längre återhämtar sig. De kräver mycket extra skötsel resten av sitt synnerligen förkortade liv.

PH: Flytta träd är ett ekonomiskt tveksamt användande av allmänna medel och jag ser det snarare som ett sätt att visa god vilja mot ett särintresse.

 

"Vad bör man göra istället (om man inte ska flytta träden)?"

BL: Haga stationen ska inte byggas. Istället bör man satsa på att förbättra tågkapaciteten genom förbättringar vid getingmidjan utanför Centralen och den befintliga Lisebergsstationen. De medel som finns för Västlänken ska användas till att förbättra den lokala kollektivtrafiken samt att ta hand om och utveckla den gröna innerstadsmiljön, allt med sikte på att följa alla utsatta klimatmål och förhindra framtida översvämningar och klimatförändringar, samt skapa en bättre grön stad för alla.

PH: Försök antingen bevara dem på plats eller såga ner och plantera nya. De planterade kommer att vara mäktiga gamla träd för våra barnbarn. Träd frösås eller planteras, växter, dör eller sågas ner, andra tar vid eller nya planteras i en ständigt pågående organiskt process. I det längre perspektivet är träd en del av den ständigt föränderliga stadens dynamik.

 

"Ni tycker båda om täta blandstäder. Hur ska de se ut enligt er och vad är det egentligen?"

BL: Vi i Trädplan förespråkar en blandstad, dock inte alltför tät. En blandstad är en stad där det finns flera olika funktioner i närmiljön, både boende, arbeten, skolor, grönområden och rekreation etc. Det är viktigt att se staden som mer än bara fyrkantiga hus, det är också natur, människor, folkliv, estetik, sociala funktioner, livskvalité, mångfald och lokalt hållbar ekonomi etc. Mycket träd och grönska är avgörande för en modern blandstad, en fungerande stadsmiljö där människor mår bra, även i framtiden.

PH: Det är en gångvänlig kvartersstad med många boende och med gator som är urbana levande stråk med butiker och restauranger, och med små gröna parker i stadsväven. Linnéstaden och Kungsladugård är exempel på den typen av levande och attraktiva stadsdelar, eller Hornsbergs strand i Stockholm om man ska ta ett modernt exempel.

 

Länk till Trädplans inlägg: Trädplan, Ert Göteborg eller Vårt Göteborg?

Den slutliga versionen av Vårt Göteborgs artikel finns att läsa här: Länk.

Inlägget diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.

 

 

Yimby Göteborg om: , , , , , , , , , , ,

Bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Debattartikel i GFT: Flytta på Stena

$
0
0

Idag skriver vi i GFT att det är dags att planera för levande stadsbebyggelse längs älven. En plan för Stena Lines terminalområde måste vara färdig till 2025 med kopplingar mellan södra och norra Älvstranden.

Stena Carisma har legat vid kajen sedan 2013. Terminalområdet hindrar en sammankoppling av södra och norra Älvstranden.



Debattartikeln följer i sin helhet:

 

Ge oss kontakten med vattnet tillbaka

Göteborg präglas av att vara en stad med stora avstånd, där både fysiska och mentala hinder försvårar möten mellan människor. Den största av dessa barriärer är Göta Älv, och så länge Stena Line ligger vid Masthuggskajen kommer en stor del av stadens mest dynamiska delar inte att kunna kopplas samman, vare sig längs Södra Älvstranden eller med fasta förbindelser över till Hisingen.

De centrala trafiklederna längs med älven förstärker barriäreffekten, och befästs av verksamheter som Stena Line och dess lastbilstrafik till och från färjorna. Lederna skapar i sin tur problem med buller och luftföroreningar, och har därför stor restriktiv påverkan på byggplaner i deras omgivning. Transporter till Stena Lines terminaler i Masthugget och Chapmans torg medverkar till att bibehålla en motorvägslösning som skär av staden från vattnet.

Flyttas Stena Line utanför staden kan dock Oscarsleden på sikt omvandlas till en stadsboulevard. Detta skapar möjligheter att sammanfoga de byggplaner som finns i området kring Skeppsbron, Folkets hus och Långgatorna med de många arbetsplatserna på Norra Älvstranden. Låga broar över älven skulle möjliggöras, vilket drastiskt skulle förkorta det fysiska avståndet mellan dessa platser.

Enligt tidigare beslut skulle Masthuggsterminalen överlämnas till staden den 31 december 2019. Dessvärre slöts ett nytt avtal den 9 februari 2016, som förlängde Stena Lines lokalisering i Masthugget. Motivet var främst att det centrala läget lockar kunder: Samtidigt beslutades att Tysklandstrafiken flyttas från Majnabbe till ytterhamnarna på Hisingen, vilket är positivt. Det meddelades också att Masthuggsterminalen skulle öppnas upp mer och integreras i stadsbilden. Stena Line skulle presentera konkreta förslag på utformningen ”inom en snar framtid”. Ett och ett halvt år senare har vi inte hört ett knyst.

Avtalet innebär att Danmarkstrafiken blir kvar i Masthugget till 2035. Det finns dock en möjlighet till uppsägning från 2025 om det visar sig att området behövs för ”betydande stadsutveckling” före 2035. Samtidigt som utbyggnaden av området står och stampar fortsätter betydelsen av Danmarkstrafiken som transportled att minska. En del av hamnen används sedan sommaren 2013 som parkeringsplats för den gasturbindrivna högfartsfärjan Stena Carisma, som då blivit för dyr att använda.

Stena Line bygger istället vidare på att vara en flytande nöjes- och shoppingdestination med bordershop och outlet. Stena Danica kommer under vintern att byggas om med fokus på nöjesresande med nya restauranger, barer och shopping ombord. En sådan trafik behöver inte utgå från centrala Göteborg, i synnerhet inte när det innebär drastiska konsekvenser för stadens framtida utbyggnad.

Vi vill uppmana staden att ta chansen och nu planera för levande stadsbebyggelse längs älven, med minskade barriärer och på sikt broar mellan Hisingen och fastlandssidan. En färdig plan måste finnas framme i god tid till 2025. Göteborgarna förtjänar att få sin mark och kontakt med vattnet tillbaka.

 

Pär Johansson, Olof Antonson och Patrik Höstmad

samordnare för stadsbyggnadsnätverket Yimby Göteborg

Debattartikeln diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.

Yimby Göteborg om: , , , , , ,

Bloggar om: , , , , , ,

GP-debatt: Vårt Göteborg saknar integritet

$
0
0

Yimby Göteborgs och Trädplan Göteborgs erfarenhet av hur stadens tidning Vårt Göteborg styrde våra intervjusvar fick bli en insändare i GP som lyfter frågan om vilken roll den typen av tidningar ska ta – vilket är den viktiga frågan för alla att fundera över.



Det ska också nämnas att Patrik Höstmad och Barbara Lindell från Trädplan har haft ett möte med Göteborgs Stads kommunikationschef och redaktören för Vårt Göteborg. Vi diskuterade dels det inträffade och dels hur Vårt Göteborg bör förändras. Samtalet resulterade i ursäkter och att kommunikationschefen kommer att arbeta för att förändra Vårt Göteborg till det bättre.

Det är troligen nyttigt om också våra politiska företrädare också funderar ett varv över vilken roll Vårt Göteborg ska ha och hur instruktionerna ska se ut – om tidningen nu ska vara kvar.

Debattartiklen följer i sin helhel:

 

Vårt Göteborg saknar integritet

Vilket syfte fyller gratistidningen Vårt Göteborg som ges ut av Göteborgs stad till alla hushåll? En reklamtidning som har uppdraget att berätta om vad staden gör och varför, men som även kallar sig nyhetstidning och utger sig för att vara medborgarnas röst.

I våras kontaktades vi av Vårt Göteborg för en intervju om träden vid Haga Kyrkoplan och Nya Allén som påverkas av Västlänken. Vi som skriver detta är bägge överens om att staden behöver en livskraftig och juste debatt som får leva även då den blir obekväm. Här har tyvärr Vårt Göteborg gjort oss besvikna. Vi träffades för en lång intervju och fick sen även flera frågor skriftligt. Men redaktionen för Vårt Göteborg var inte nöjd med våra åsikter. Vi fick samtal och mejl om hur våra uttalanden borde ändras och anpassas till den bild tidningen ville förmedla. Denna erfarenhet väcker frågor om det som förmedlas i nyhetstidningen och hur staden hanterar sin kommunikation till medborgarna.

Hur fungerar det att företräda staden och ge information till medborgarna och samtidigt ge sken av att vara ett journalistiskt magasin? Var finns den publicistiska integriteten och hur följs de pressetiska riktlinjerna i en tidning som blandar samhällsinformation, opinionsbildning och styrda intervjuer? Är det journalistiskt försvarbart att endast redovisa det som passar en förutbestämd mall?

Det är ett grundläggande problem när en nyhetstidning kontrolleras av dem som har den politiska och byråkratiska makten. Kommunikatörerna i kommuner, landsting och regioner är numera fler än dagspressjournalisterna. Göteborgs stad har flest kommunikatörer av alla kommuner, över 200 heltidstjänster. De bedriver informations- och opinionsarbete via många olika kanaler; broschyrer, direktutskick, annonser, artiklar och reportage – i en gråzon där journalistik, information och ren marknadsföring blandas. Sammanblandningen blir ett demokratiskt problem och rimmar illa med stadens informationspolicy.

Det är uppenbart att skillnaden mellan journalistik, nyhetsförmedling, information, opinionsbildning och marknadsföring behöver tydliggöras när Göteborgs stad kommunicerar med medborgarna. Vårt Göteborg borde endast förmedla officiell samhällsinformation och inte ge sken av att bedriva en journalistisk gärning i medborgarnas tjänst.

Med hopp om en bättre, vitalare, ärligare och mer öppen debatt om Göteborgs framtid. Staden i våra hjärtan förtjänar det!

Barbara Lindell
Föreningen Trädplan Göteborg

Patrik Höstmad
Nätverket Yimby Göteborg

 

Händelsen och Vårt Göteborg diskuterar i Facebook-gruppen: Länk.

Yimby Göteborg om: , , , , , , , , , ,

Bloggar om: , , , , , , , , , ,


Hela Staden eller Dela Staden?

$
0
0

Att välja mellan de förslag som tagits fram för ersättningen av Scandinavium, Lisebergshallen och Valhalla A-sporthall är verkligen som att välja mellan pest eller kolera, mellan något riktigt dålig och något ännu sämre, mellan two evils, mellan Oldsberg eller Kronér, mellan... De riskerar att göra evenamangsbarriären ännu starkare, leda till att kopplingen till Gårda blir ännu svagare och förstöra Mölndalsåns framtida potential.



Fyra förlag har tagits fram för politikerna att välja mellan och yrkanden har skrivits (länk).

 

 

I alla förslagen placeras de tre nya arenorna tätt intill varandra eftersom tjänstemännen i uppdraget har haft en mycket begränsad yta att lösa uppgiften på. Inte ens marken där Ullevi står är med i ekvationen. Det finns en tanke om samutnyttjande med mässan men synergierna är inte på något sätt klarlagda i underlaget – ännu mindre att mässan skulle ha behov av alla tre arenorna.

Alla förlsagen har uppenbara negativa effekter på staden:

  1. Vallhallagatan blir renodlad arenagata och Valhallabadet rivs. Dessutom kommer staden vara utan arena under ett par år då de nya byggs där den gamla står.
  2. Scandianviums ersättare läggs rakt över Valhallagatan som får gå i en tunnel och leder till en kraftig försvagning av ett av få stråk till Gårda.
  3. Valhallabadet rivs och värdeful stadsutvecklingsmark utmed Mölndalsån går förlorad till bulkverksamhet.
  4. Mycket stadsutvecklingsmark vid Valhalla plast och grus utmed Mölndalsån går förlorad till bulkverksamhet.

Det är ganska uppenbart att en eller två av arenorna ska bort ur ekvationen i detta område. Processen borde istället utgå ifrån vad man vill åstadkomma utmed stråket Mölndalsån. Det stråket är för värdefull och har för mycket potential för att det ska få ta emot ännu fler byggnaders baksidor.

I vår senaste julkalender skissade Annette Vejen Tellevi på Mölndalsåns potential (se lucka 23 "Vallhalla grus").

 

Man glömmer hur vacker Mölndalsån är ...

 

... och hur den kvaliteten skulle kunna vidareutvecklas och tillgängliggöras.

 

Ett förtätningsförslag ...

 

... med potential att rama in vattenrummet.

 

Peder Johnsson skrev en klockren kommentar i en tråd i Facebook-gruppen som är värd att återge. Det inledande citatet är från V:s yttrande i frågan till kommunstyrelsen.

"Göteborg är unikt i att ha flera kommunalt drivna arenor i innerstaden"

Det kanske finns en anledning till att det är unikt? Men kanske har politikerna i Göteborg upptäckt något som resten av världen missat.

Jag tycker personligen att tanken på ett evenemangsstråk är ett feltänk då det det "dödar" en del av innerstaden pga det utrymme det kräver. Föresten kan det diskuteras om ett dött område kan kallas innerstad bara för att det råkar befinna sig geografisk nära den levande staden. Jag har inget emot fler/nya arenor men jag är mycket tveksam att staden ska stå för såväl investering som risk. Om nu staden ska stå för fiolerna så placera ut arenorna på olika ställen så att hela staden får del av investeringen och de nya marknadsmöjligheterna. Det vore väl stadsbyggnad och fördelningpolitik i praktiken!

 

Vilket är precis samma tankar som Jane Jacobs förde fram i kapitlet om "Behovet av blandade primära funktioner" i boken "Den amerikanska storstadens liv och förfall". Hon kallade publikdragande aktiviteter för primära funktioner. Enligt Jacobs är det viktigt att använda de primära funktioner som staden själv kan styra över på ett klokt sätt. Kulturinstitutioner och förvaltningar bör förläggas så att de understödjer många stadsdelar. Om man istället väljer att lägga dem bredvid varandra eller, ännu värre, isolerar dem i speciella reservat, så slösar man bort några av de få verktyg man har för att skapa en välfungerande stad.

Koncentrationen av anläggningar runt Valhallagatan leder till att staden delas upp istället för att helas. Ska vi hela staden eller dela staden?

Inspiration för Mölndalsåns framtid.

 

Inlägget diskuteras i Yimby Göteborgs facebookgrupp: Länk.

Yimby Göteborg om: , , , , , , ,

Bloggar om: , , , , , , ,

Slutreplik i GP: I vårt Göteborg finns plats även för barnfamiljer

$
0
0

Vi skrev en debattartikel i GP om att det är Dags att hela Göteborg i nya översiktsplanen och vi fick en replik ifrån Vägvalet där de påstod att I Yimbys värld finns inte plats för barnfamiljer. Det stämmer ju inte och det är vad vi berättar om i vår slutreplik, vilkent följer i sin helhet.

 



 

I vårt Göteborg finns plats även för barnfamiljer

I vår debattartikel "Dags att hela Göteborg i nya översiktsplanen" avhandlar vi hur viktigt det är att skapa en sammanhängande stadsplan där alla delar av staden hänger ihop med hjälp av huvudstråk. I sin replik till oss väljer Vägvalet i stället att lyfta en helt annan fråga, nämligen barnfamiljernas möjligheter i Göteborg. De befarar att Yimbys idéer leder till en ökad utflyttning av välbeställda barnfamiljer till kranskommunerna. Vi kan lugna Vägvalet med att vi har med barnfamiljerna som en viktig del av mångfaldens Göteborg.

Stadsledningskontorets analys för några år sedan visade att sju av tio barn som föds i Göteborg blir kvar i staden. Med det sagt är det riktigt att en viss andel av de välbeställda familjerna lämnar Göteborg för kranskommunerna när familjen blir större. Men det framgår också tydligt att medan de flesta barnfamiljer vill ha ytterligare ett par rum och en lekplats, vilket kan tillgodoses i den typ av stad vi förespråkar, så vill betydligt färre ha längre pendlingsavstånd.

Ett illustrativt exempel är primärområdet Eriksberg där det byggts nytt under de senaste åren. Trots att området inte består av småhusenklaver utan är relativt urbant utformat så bor där nu 1 000 barnfamiljer. Priserna är höga på grund av att det är efterfrågad nyproduktion i ett centralt läge så det är just de välbeställda barnfamiljerna som kunnat bosätta sig där. I vart och ett av de populära primärområden Majorna, Stigberget, Masthugget och Kungsladugård bor ca 1000 barnfamiljer. Till och med i Göteborgs tätaste kvartersstad Olivedal med stadens högsta kvadratmeterpriser bor cirka 1 000 barnfamiljer.

Poängen här är att även många välbeställda barnfamiljer efterfrågar urbanitet och närhet. Samtidigt finns förstås även barnfamiljer som efterfrågar en egen täppa och ett större lugn. Människor och familjer är olika.

Yimby har förespråkat att det borde byggas fler stadsradhus efter modell från till exempel Sankt Sigfridsgatan och Kungsladugårdsgatan. Egnahem som står tätt utmed gatan med en lagom liten trädgård. Dessutom kan man planera gatorna som gångfartsgator för lek och vistelse inspirerade av nederländska woonerf. Det ger en lugn miljö för de många barnfamiljer som tycker att biltrafiken är ett stort problem. Fördelen med en sådan tätare bebyggelse är att så många fler barnfamiljer kan få möjlighet att bo i och nära centrala Göteborg jämfört med om vi sprider ut bebyggelsen glesare med fristående småhus.

Woonerf.

 

Därmed inte sagt att Göteborg inte alls ska bygga småhus. Och Göteborg är faktiskt redan i dag den kommun i regionen som bygger flest nya småhus av alla. Men vi tycker även att Göteborg ska satsa stort på att bygga täta urbana miljöer, för Göteborg är den enda kommun i regionen som verkligen kan möta den stora efterfrågan.

Och för att återgå till det vår debattartikel egentligen handlade om: Oavsett vad vi bygger så behövs en plan som hanterar hur stadens alla delar ska sitta ihop med hjälp av huvudstråk.

 

Patrik Höstmad
docent, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Chalmers, samordnare för Yimby Göteborg

Alvar Palm
doktor i industriell miljöekonomi, samordnare för Yimby Göteborg

Pär Johansson
forskarassistent, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Chalmers, samordnare för Yimby Göteborg

Annette Vejen Tellevi
arkitekt MAA, samordnare för Yimby Göteborg

 

Slutrepliken diskuteras i Yimby Göteborgs facebookgrupp: Länk.

 

Yimby Göteborg om: , , , , , , , , ,

Bloggar om: , , , , , , , , ,

Yimby besöker Vallastaden

$
0
0

 

På bo- och samhällsexpon Vallastadens näst sista dag besökte en grupp på 12 Västsvenska yimbyiter Linköping för att på plats studera den omtalade nya stadsdelen. Vädret var blött och jämngrått, vilket är något vi inte kan säga om Vallastaden. Här har byggherrarna gått loss med variation på alla möjliga parametrar. Efter en heldag med mängder av intryck lämnade vi Linköping med blandade känslor. Det är kul Linköping vågar prova något nytt, men hur kommer stadsdelen att fungera när vardagslivet infinner dig?



Entrén till bo- och samhällsexpon Vallastaden.

Vallastadens bakgrund är att Linköpings kommun och Linköpings universitet vill bygga samman staden och Campus Valla. Målet är att stadsdelen Västra Valla ska omvandlas till en blandad och levande stadsdel. Universitetet bedömer det som viktigt för sin långsiktiga attraktion för studenter och forskare att vilja bosätta sig i Linköping.

Vallastaden ligger vid Linköpings universitet som är ett externt lokaliserat campus, långt från övriga Linköping.

Kommunen hade 2012 en plantävling för Vallastaden som vanns av Okidoki. Titeln på bidraget var Tegar som vill ”skapa en syntes av den traditionella rutnätsstadens orienterbarhet och mångfald av lokaler längs befolkade gatustråk och grannskapsplaneringens tankar om lokala socialt hållbara enheter med barnens behov i fokus.” Det som är speciellt spännande med planprocessen i övrigt är att kommunen planerar innan byggherrarna tilldelas marken. Byggherrarna fick maximalt bygga 30 lägenheter på två fastigheter och marktilldelningen gjordes baserat på ett antal kvalitetskriterier. Staffan Schartner skrev om byggherrens perspektiv på Vallastaden i maj 2016 där den småskaliga fastighetsindelningen skapade problem. I slutändan blev det 40 aktörer som byggt de 1 000 lägenheterna i Vallastaden. Detaljplanen vann laga kraft den 19 juni 2015 och hela planeringsprocessen har tagit knappt 5 år från idé till färdigställande.

Plankartan visar den uppbrutna strukturen och stora variationen i byggnadernas våningsantal och orientering.

När vi anländer till Vallastaden blir vi hänvisade till en tillfällig parkering som anlagts på ett fält vid Lambohovsleden. Vilsna blickar vi ut över det nyanlagda City Gross med Systembolag m.m. som kastats ut på den tidigare åkermarken. Det visar sig att det är ett par hundra meter till mässområdet som vi tar oss till på en gång- och cykelväg genom skogen. Konfunderade över handelsområdets mycket märkliga placering funderar vi på hur handelsutbudet kommer att se ut i Vallastaden. Hade handelsområdet integrerats med Vallastaden hade det gett helt andra förutsättningar för liv.

Idag finns här matvarubutik, systembolag och annan service. Parkeringsplatsen till höger i bild. Vallastaden ligger ett par hundra meter åt andra hållet, på andra sidan en skog (Bild: Google, 2011).

Vallastaden har delats upp i flera etapper, bland annat på grund av att förekomsten av vattensalamander måste studeras mer noga. Den första etappen som nu är klar kommer att byggas på med ytterligare några kvarter mot öster.

 Här slutar Vallastaden...

... tills etapp 2 byggs öster om utställningsområdet (markerat i rosa).

Efter att ha passerat skogen och områdets skola (som även den placerats utanför området) kommer vi in i själva utställningsområdet. Även om det är tidigt på dagen är området hyfsat fyllt med besökare. Antagligen hjälper det att det är lördag och att det är utställningens näst sista dag. Eftersom antalet besökare i området varit betydligt lägre än arrangörerna räknat med (ca. 60 000 istället för 250 000) har även ett stort antal fribiljetter delats ut i de kommunala förvaltningarna. Hur som helst är vi här för att titta på området och här följer ett antal bilder med några kommentarer.

Välbesökt stråk i Vallastaden med fin mattliknande gatubeläggning.

Catwalk på den färggranna markbeläggningen längs bäcken.

Bottenvåning där de boende skyddas från insyn med smart stadsmässigt insynsskydd. Det var enligt uppgift möjligt att se ut (samt att öppna det från utsidan).

Nackdelen med att bo i ett utställningsområde?

Bland det bästa i området är antagligen parken.

Parken är byggd längs ett litet vattendrag som rinner genom området och som även ska hantera områdets dagvatten.

Olika skala på parkens norra och södra sida. Byggnadernas våningsantal varierar mellan 3 och 6 våningar för flerbostadshusen respektive 2-3 för enbostadshusen. I flerbostadshusen ska bottenvåningen vara förberedd för lokaler genom högre rumshöjd, vilket regleras med bestämmelser. Längs gatan finns öppningar på minst en eller två platser mot gårdarna för spännande möten.

Gränd för spännande möten...

... och en variation av synintryck.

Här funderade vi länge vad man kan ha den här ytan till. Kanske teaterscen? Eller bara barnvagns- och cykelparkering?

Blandad utformning med olika byggnadshöjd och storlek. Sammantaget i området utgör småhusen ca. 10 % av antalet bostäder. Inriktningen var att skapa en mix med 30-40% bostadsrätter, 40-60% hyresrätter samt 10-20% äganderätter. Dessutom byggs ett trygghetsboende, ett trapphusboende för personer med utvecklingsstörning eller psykiska funktionshinder, samt ett kollektivboende för yngre personer med personliga assistenter.

Brutna tak med olika orientering.

Vissa byggnader stack ut mer än andra.

Radhus i Vallstaden.

Halvoffentlig innergård med spännande cykelparkering och sittplatser.

Vallastadens taklandskap visar att det fortfarande är populärt med platta tak...

... pulpettak...

... och gröna tak.

 

I varje kvarter finns s.k. felleshus som är tänkta att användas av de som bor i respektive kvarter. "Vid felleshuset placeras gemensamma funktioner som t.ex. odlingsytor, sittplatser och lek. Delar av den allmänna friytan föreslås bli inbyggd med ett större växthus. I växthuset skapas ett sydligare klimat och goda odlingsmöjligheter, vilket ger en speciell kvalitet som kan bli något av ett kännetecken för området."

I ett av kvarteren finns det enda kontorshuset (3 nedan). Här finns även restaurang i bottenplan.

Enligt uppgift finns det hela 17 lokaler i området. Vi lyckades inte hitta alla...

... men här är en av de som placerats i ett gatuhörn (4 ovan)...

.. och ett placerat i ett av trähusen (14 ovan).

En spännande nyhet i området är kulvertsystemet, som betyder att man aldrig skall gräva upp marken igen för installationer och därför bland annat kan bygga tätare samt som bonus satsa mycket på markbeläggningen.

En intressant iaktagelse var när vi talade med en lokal student. Han hyrde en bostadsrätt på 20 kvadratmeter - för 7000 kr/mån. Han berättade att i Ryd ligger priserna på 3000 kr/mån men köerna är långa långa. Så ställde han frågan tillbaka: "Varför har man byggt detta hus i tre våningar? Varför har man inte lagt på fem till? Varför är det inte 16 våningar? Det är brist på lägenheter för unga och så bygger de i tre våningar på en åker där det inte finns något speciellt att ta hänsyn till. Jag förstår det inte med tanke på bostadsbristen." Vi kan inte annat än instämma.

Strukturen både fördel och nackdel

Sammanfattningsvis är strukturen Vallastadens stora fördel och dens stora nackdel. Det vi kan ta med oss från Vallastaden är den småskaliga fastighetsindelningen, att allt var färdigplanerat innan man började markanvisa samt att man har anvisat efter kvalitetskriterier och inte pris. En annan bra sak är att man bara har begränsningar på våningsantal, inte på våningshöjd, vilket gynnar trähus.

Men samtidigt är Vallastaden väldigt plottrigt. Man går nästan vilse mellan husen. Vi gick och önskade oss brandmurar och sammanbyggda kvarter. Vi var på en presentation som avslutades med att de stolt berättade att området fått mycket bra solljusvärden genom den valda strukturen. Vad den uppbrutna strukturen gör för granngenmenskap och barn blir intressant att studera. Öppna innergårdar brukar leda till stängsel eller privat område-skyltar. Men Vallastaden ligger så avsides att utomsocknes besökare är få.

Vi filosoferade över att den öppna strukturen med alla sina vinklar och vrår bör vara kul att leka i för de barn som kan klara sig själva (dvs över 6-7 år), för de yngre barnens föräldrar kommer strukturen vara en mardröm. Det finns ingen begränsad plats att släppa ut dem på egen hand med uppsikt på dem inifrån. Extremt mycket av gårdarna var hårdgjorda och det fanns inga lekredskap utan då måste familjen ta sig till den stora parken i områdets norra del, på andra sidan bussgatan, där man även lagt områdets förskola.

Hur blir vardagslivet?

Slutligen blir frågan hur området kommer att fungera nu när utställningen stängt och vardagslivet infinner sig. Eftersom skola, förskola, livsmedelshandel, systembolag, etc. lokaliserats utanför området kommer invånarna vara tvungna att lämna området för att uträtta sina ärenden. Egentligen är Vallastaden ytterligare ett bostadsområde som säljs som "stad". Kanske lyckas man locka studenter från det närliggande universitetsområdet till området för att skapa liv och rörelse. Det blir spännande att komma tillbaka om 1 år och igen om 10 år och se hur området utvecklats.

Ett försök till indelning av olika typer av byggnation i markanvändning. I Vallastaden är det den funktionalistiska stadsplanen som gäller (Av Patrik Höstmad).

Inlägget diskuteras i Yimby Göteborgs facebookgrupp: Länk.

Yimby Göteborg om: , ,

Bloggar om: , ,

Traktören som en god förebild

$
0
0

Bredvid Asplunds kända tillbyggnad vid Gustav Adolfs Torg skymtar en borg som ser ut som en hemvist för vogonerna – hela galaxens byråkrater. Sanningen är aldrig långt från fantasin. Det är från denna byggnad som stadens flinka tjänstemän gärna framför krav till privata markägare om centrumverksamhet i byggnaders bottenvåningar för allmänhetens bästa. Deras egen byggnads bidrag till den lokala kontexten? Tja... Men den har stor potential att förvandlas från ett skräckexempel till ett föredöme.



Traktören ...och med förbättringsförslag i infälld bild.

 

Byggnaden vi talar om kallas Traktören och är hemvist för förvaltningar som Stadsbyggnadskontoret, Trafikkontoret och Stadsledningskontoret. Den enorma byggnaden som täcker ett helt sanerat innerstadskvarer är stadsplaneringens hjärta.

Med tanke på översiktsplanens och antagna policies fina skrivelser levande gaturum, blandade funktioner och aktiva bottenvåningar så är det lite förvånande att byggnaden inte får möjlighet bidrar med mer. Idag är den ett sänke som har negativa återverkningar på omgivningen och en betydand orsak till att Västra Nordstan blir ett område med ödsliga bakgator.

Men det svåra utgångsläget kan vändas till något mycket positivt. Det betyder att de ringaste insatserna garanterat kommer att bli en förbättring – det går inte att misslyckas. Samtidigt finns det en stor potential att skapa ett riktigt gott exempel.

Hur kan förvaltningarnas behov av att samlas i ett kluster kombineras med att blanda in andra funktioner? Kan monofunktionella kvarter med enkla medel bli multifunktionellla? Hur skapas aktiva bottenvåningar? Hur skapas mervärden för egen personal och besökare? Hur kan byggnaden stärka, snarare än att sänka, närområdet?

I den följande bildserien studeras Traktören i detalj och som alltid avslutas med förbättringsförslag!

 

Traktören idag

Traktören i all sin nakenhet.

 

Hörnläge?

 

Byggnaden i sin kontext där den bildar förmak i turisternas progression fram till en av Göteborgs äldsta byggnader, Kronhuset.

 

Inramning av siktlinje mot Domkyrkan.

 

Man får ändå ge byggnaden att några meter runt entrén är lite trevlig(are) med grönt.

 

Förbättringsförslag


Kvarteret Traktören. Milsvida döda bottenplan...



...kan med relativt enkla medel bli till ett stadskvarter och konkret ge tillbaka till staden! 



Varför inte öppna upp passagen igenom Traktören? Kanske rentav skapa en slags Viktoriapassageliknande miljö. Låt stadstjänstemännen umgås med göteborgarna på kafferasten vettja! I blått markeras bitar som idag bör omvandlas till publika lokaler, men egentligen kan hela kvarteret ha publika lokaler i bottenplan. Inte minst längs Postgatan.


Viktoriapassagen 2.0.

Ja här finns oändliga möjligheter att förvandla bottenplan till något mer. Tänk inte bara handel, café och restaurang utan även och framförallt kommunens egen service som riktar sig ut mot det offentliga, t.ex. arkivet och konsumentrådgivningen med ingång direkt från gatan.

 

Ja hela kvarteret kryllar av outnyttjad yta och trånga arkader som ingen blir glad av...


Till och med ut mot Gustaf Adolfs torg ligger dessa bortglömda pärlor som väntar på att putsas...

 

...och vips så har vi en lokal med bästa torgläge och ett möjligt kafé och på köpet har vi börjat ge liv åt torget och kan få besökare att bli intresserade av att dra sig in i Västra Nordstan. Här kan man även kanske utnyttja innergården och de mytomspunna 1700-talsvalven som lär finnas i källaren mot Torggatan.

 

Här kan Göteborgs Stad ta ledningen och visa vägen på ett konkret sätt. Alla belackare kan få motbeviset – det går att skapa värden för omgivningen även ur de mest rigida av byggnader.

Vem blir hjälten som lägger motionen eller smyger med det i produktionsplanen?

 

Inlägget diskuteras i Yimby Göteborgs facebookgrupp: Länk.

 

Yimby Göteborg om: , , , , , , , ,

Bloggar om: , , , , , , , ,

Göteborgs försvunna eller framtida innerstad: råd från äldre planer till pågående planarbete vid Gamlestan

$
0
0

Vi har fått möjlighet att återpublicera en presentation från Infill- och äldre stadsplanerprojekten som drivs av Lukas Memborn och Sophia Älfvåg. Den här presentationen sätter specifikt fokus på området kring Gamlestan och hur stråken och strukturen skulle kunna formas med hjälp av kunskap från äldre stadsplaner och skisser. (Klicka på bilderna för större.)



Tidigare har vi publicerat presentationer med specifikt fokus på området kring Norra Masthugget, Frihamnen och Lindholmen, Lundby och Karlastaden samt Centralen och Gullbergvass. Hela förslaget till stadsplanen för Göteborg finns publicerat här.

Inlägget diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inlägget diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.

Yimby Göteborg om: , , , , ,

Bloggar om: , , , , ,

Viewing all 701 articles
Browse latest View live