Quantcast
Channel: gbg.yimby.se
Viewing all 703 articles
Browse latest View live

Postgatan - det sovande stråket

$
0
0



Postgatan i Västra Nordstan är historiskt sett ett viktigt och livligt stråk genom stadsdelen. Men idag har gatan och stadsdelen hamnat i skuggan och betäcknas ofta som en sovstad. Låt oss ta en titt på hur vi åter kan väcka den till liv. För visst har gatan potential! 



Det här handlar om gatan som från allra första början hade namnet Herringgatan, för att sedan byta namn till Sillgatan och slutligen 1895 till dagens Postgatan. Under de stora emigrantåren var detta kanske landets mest levande gata. Det här var nämligen det självklara stråket mellan centralstationen och Packhusplatsen, där Amerikabåtarna avgick ifrån. Gatan inhyste således hotell, barer, butiker och alla stora rederiagenturer för att tillfredsställa alla emigranter som reste hit från hela Norden. Ofta kom man till Göteborg redan en vecka innan avresan för att hinna med att ordna med alla formaliteter som biljett, tillstånd och nödvändiga inköp.




Det var i dessa kvarter de skulle tillbringa sina sista dygn i hemlandet och göteborgarna var inte sena med att se sin chans att tjäna pengar på detta. Här kunde man handla både det ena och det andra som kunde vara bra att ha med på resan över Atlanten. Många hyrde ut sovplatser, sålde mat och kläder eller anordnade engelskakurser för de blivande amerikanerna. Flera kom nog dock aldrig ens iväg till Amerika utan fastnade i Göteborg då de upptäcke hur många jobb det fanns här.




(klicka för större)

Men det var då det. Idag är Postgatan en tämligen lugn gata i den alltjämt lugna stadsdelen Västra Nordstan. En sovstad som nog kan väckas till liv och där kanske Postgatan kan återuppstå som en slags pulsåder och länk mellan centralstationen och Östra Nordstan till Stenpiren och Packhuskajen och i förlängningen även över älven via båt eller bro. För det är kanske just det, att det inte finns särskilt mycket på andra sidan Västra Nordstan som drar. Ingenting som naturligt silar människor igenom kvarteren och på så sätt befolkar.

Postgatan får nog ses som Västra Nordstans huvudgata, likt Haga nygata är i Haga. Vad är det som gör att stadsdelen är såpass lugn som den är idag? Det saknas egentligen inte bostäder. Tvärtom är det rätt gott om lägenheter i området samt även en mängd studentlägenheter. Med det sagt kan det med fördel även kunna tillföras fler i områdets södra delar.

Det är även gott om lokaler i stadsdelens fastigheter men kvällstid är det i princip lika lugnt som i dagens Lindholmen. Förutom enstaka undantag som restaurang Ölrepubliken finns få kvällsöppna verksamheter som drar folk till stadsdelen. Med en mängd fantasi skulle ju Postgatan på sikt kunna bli en kvällsöppen kroggata likt Andra Långgatan är i Linné.





Göteborgs stad inhyser många av de lokaler som finns i bottenvåningarna längs bland annat Postgatan. Inget fel i sig men när verksamheten inte är publik blir det inte särskilt mycket liv åt staden. Bottenvåningar bör prioriteras för verksamheter som just behöver ligga i bottenplan, publika verksamheter. Här skulle staden kunna se över vilka av sina verksamheter som är just publika och vilka som är interna, för de kan ju med fördel ligga en eller ett par våningar upp. Istället kan vissa lokaler släppas åt mer publika verksamheter.


Fastighetskontoret. Bara en av de kommunala verksamheter som inhyses i bottenvångar längs och kring Postgatan.


Kvarteret Traktören är ju ett kapitel i sig och som vi nyligen skrivit om. Detta mastodontkvarter ligger nedsläppt som en koloss mitt i Västra Nordstan. Men om man stannar upp och tittar finns ju här goda möjligheter att mjuka upp denna barriär. Bottenplanen kan göras publika, arkaderna kan omvandlas till lokaler, fasaden kan delas upp i till synes mindre fastigheter genom lite färg och så vidare.
Genom Traktören går även en passage över gården från Postgatan till Köpmansgatan, varför inte öppna upp den för allmännheten? I kvarteret ligger som bekant Stadsbyggnadskontoret. Dess kvarter om något borde väl visa vägen för hur man skapar en levande stad! Det här borde ju egentligen vara det ultimata kvarteret.

Vi har även gjort ett medborgarförslag för Traktören, in och lägg din röst på det! 



Kvarteret Traktören. Milsvida döda bottenplan...



...kan med relativt enkla medel bli till ett stadskvarter och konkret ge tillbaka till staden! 



Varför inte åter öppna upp passagen igenom Traktören? Kanske rentav skapa en slags Viktoriapassageliknande miljö. Låt stadstjänstemännen umgås med göteborgarna på kafferasten vettja! 
I blått har jag markerat ut bitar som idag bör omvandlas till publika lokaler, men egentligen kan hela kvarteret ha publika lokaler i bottenplan. Inte minst längs Postgatan.








Ja här finns oändliga möjligheter att förvandla bottenplan till något mer.



...Ja hela kvarteret kryllar av outnyttjad yta och trånga arkader som ingen blir glad av...



Till och med ut mot Gustaf Adolfs torg ligger dessa bortglömda pärlor som väntar på att putsas...



...och vips så har vi en lokal med bästa torgläge och ett möjligt kafé och på köpet har vi börjat ge liv åt torget. Här kan man även kanske utnyttja innergården och de mytomspunna 1700-talsvalven som lär finnas i källaren mot Torggatan.




Här på Postgatan finns även en del andra bottenlokaler som omvandlats till kontor. Olyckligt för stadslivet. Samtidigt inser man hur mycket potential det finns i området. En färdig kvartersstad som bara väntar på att få leva ut.










Postgatan sett från Packhusplatsen.






Alldeles intill Postgatan hittar vi en lite outnyttjad pärla. Här ligger Göteborgs kanske mysigaste och vackraste torg men som lite snålt bara kallas Kronhusgården. Varför inte uppgradera detta till att få bli ett riktigt torg och få just namnet Kronhustorget eller Kronhusplatsen? Det är det väl ändå värt då det här är en av våra mest värdefulla kulturhistoriska miljöer som dessutom ståtar med stans äldsta byggnad, det mäktiga Kronhuset från 1650-talet. En av få platser i centrala Göteborg där man verkligen kan känna historiens vindslag svalka ens inre då man försiktigt promenerar över den stenlagda ytan med både gatsten och kullersten. Anlägg en liten fontän i mitten så är platsen komplett.






Det ståtliga Kronhuset var platsen för Sveriges riksdag som Karl X Gustav sammankallat i Göteborg 1660. Under några dramatiska vintermånader pågick riksdagen i Kronhusets så kallade kungssal, medan kungen själv låg för döden några kvarter bort i Residenset där han bodde under sin vistelse i staden. Den 13 februari dör kungen endast 37 år gammal och hans då fyraårige son (Karl XI) utropas till ny konung just här i Kronhuset.

Genom åren har huset även fungerat som bland annat garnisonskyrka och fram till 1996 som ett stadshistoriskt museum. Kanske är just Kronhuset en ypperlig plats att inhysa ett slags Älvrummet 2.0? Men istället för bara Älvstaden för hela staden med en stor modell av dagens och framtidens Göteborg. Här skulle även Stadsbyggnadskontoret kunna hålla sina utställningar av pågående planer och aktuella debatter kunde hållas. Ett slags medborgarhus för stadsbyggnadsfrågor. Hursomhelst vore det kul om man kunde göra Kronhuset mer tillgänligt, det är ett fantastiskt hus som borde brukas mer! 



Kronhuset i vintersol.


Kring det lilla torget finns bland annat kafé, chokladbutik, glashytta, smyckessmideri, krukmakeri och läderverkstad.




Här på "Kronhustorget" har vi exempel på både platt gatsten och rund kullersten.

 



Slutligen, alla gator har en början och ett slut. Postgatan börjar i Östra Nordstan och löper genom köpcentret som med fördel skulle kunna förädlas med att tillföra bostäder.






 



Står man på krönet av Postgatan kan man i ena ändan se Östra Nordstans entré och i andra änden skymta Delawarermonumentet på Stenpiren. När man promenerat Postgatan klart kommer man ut på Packhusplatsen och har hela vida älven framför sig. Hur detta område kommer att utvecklas återstår att se, men hur det än blir så har och kommer Postgatan alltid vara en naturlig väg dit.



Carl Milles Delawaremonument till minne av den svenska kolonin i Nordamerika.


 

Yimby Göteborg om: , , , , , ,

Bloggar om: , , , , , ,


Rösta på vårt Göteborgsförslag för ett mer levande Västra Nordstan

$
0
0

Yimby Göteborg har lanserat idén om att öppna upp Göteborgs Stads förvaltningsbyggnad Traktören med publika verksamheter i bottenvåningarna. Av idén har vi skapat ett Göteborgsförslag som det går att rösta på. Får vi ihop 200 röster kommer förslaget att tas upp i ansvarig nämnd. Hittills har ca 135 röstat, vilket är 68% av rösterna som behövs. Gå in och rösta och dela detta inlägg till vänner, bekanta och alla du känner.



Efter: Med relativt enkla medel kan traktören bli till ett stadskvarter och konkret ge tillbaka till staden!

Före: Mörka, trista, otrygga och tråkiga arkader.

Före: Till och med ut mot Gustaf Adolfs torg ligger dessa bortglömda pärlor som väntar på att putsas...

Efter:...och vips så har vi en lokal med bästa torgläge och ett möjligt kafé och på köpet har vi börjat ge liv åt torget och kan få besökare att bli intresserade av att dra sig in i Västra Nordstan.

 

Beskrivningen av vårt Göteborgsförslag följer i sin helhet:

Ge Göteborgs Stads byggnad Traktören levande bottenvåningar!

Sammanfattning

Göteborg Stads byggnad Traktören i Västra Nordstan är en jättekoloss som möter gatan med slutna fasader och mörka arkader. Utveckla byggnaden så att den får levande aktiva bottenvåningar med lokaler!

 

Hela förslaget

Göteborg Stads byggnad Traktören i Västra Nordstan är den jättekoloss som möter gatan med slutna fasader och mörka arkader. En utveckling av byggnaden så att den får levande aktiva bottenvåningar med lokaler skulle stärka hela Västra Nordstan.

Gatorna ger idag känslan av att vara ödsliga bakgator men skulle kunna blir levande aktiva gator. Det skulle inte minst göra det trevligare för de turister som besöker Kronhuset. Öppna upp byggnaden genom att bygga om arkaderna till verksamhetslokaler.

Tänk inte bara handel, café och restaurang utan även och framförallt kommunens egen service som riktar sig ut mot det offentliga, t.ex. arkivet och konsumentrådgivningen med ingång direkt från gatan. I hörnet som når Gustav Adolfs Torg vore ett café lämpligt som ger liv åt torget och som kan få besökare att räka dra sig in i Västra Nordstan.

De ringaste insatserna garanterat kommer att bli en förbättring – det går inte att misslyckas. Samtidigt finns det en stor potential att skapa ett riktigt gott exempel.

Hur kan förvaltningarnas behov av att samlas i ett kluster kombineras med att blanda in andra funktioner? Kan monofunktionella kvarter med enkla medel bli multifunktionellla? Hur skapas aktiva bottenvåningar? Hur skapas mervärden för egen personal och besökare? Hur kan byggnaden stärka, snarare än att sänka, närområdet?

Här kan Göteborgs Stad ta ledningen och visa vägen på ett konkret sätt. Alla belackare kan få motbeviset – det går att skapa värden för omgivningen även ur de mest rigida av byggnader. Göteborg Stad borde här vara en förebild genom att ställa om byggnaden från skräckexempel till ett riktigt gott exempel.

I den bifogade länken ges en bildserie där Traktören studeras i detalj tillsammans med illustrationer över förbättringsförslag.

Länk: Traktören som en god förebild

Mer om utveckling av hela Postgatan: Postgatan - det sovande stråket.

 

Arbetarstaden Göteborg

$
0
0

Var finns, var skapas och var försvinner arbetstillfällena i Göteborg? I vilka stadsdelar? I vilka branscher? I två inlägg dyker vi ner i de senaste årens statistik om arbetstillfällen i Göteborg. Första delen handlar om var arbetstillfällena finns och den kommande delen om var arbetstillfällena har skapats. Siffrorna både bekräftar det man kan ana men ger också en och annan överraskning.



Foto: Catrine Lind

 

Göteborg Stads statistiksidor och sammanställningen Göteborgsbladet är en guldgruva för den som vill försöka fånga Göteborgs utveckling. Om man vill försöka fånga samtiden så är år 2015 det senaste året för vilket arbetstillfällen finns redovisat i detalj.

Den övergripande bilden för hela Göteborg är att det finns ca 333 000 arbetstillfällen. Ca 110 000 arbetare pendlar in från andra kommuner och ca 50 000 göteborgare pendlar ut, så två av tre arbetstillfällen i Göteborg innehas av göteborgare och det tredje av en utsocknes.

 

Kunskapsintensivt

Genom att arbetstillfällena redovisas i 16 olika kategorier (och en slask vid namn "okänd verksamhet") så kan man få en uppfattning om branschernas storlek och vilka branscher som finns var.

Göteborg domineras idag av kunskapsintensiva och vård/tjänstebaserade yrken där närmare tre fjärdedelar av arbetskraften är verksamma. De kategorier som samlar flest är Företagstjänster (teknik, FoU, juridik, ekonomi, reklam, arkitektur, mm) som står för närmare 17% av arbetstillfällena följt av Vård och sociala tjänster, Tillverkning och utvinning, Handel samt Utbildning.

Göteborgs arbetstillfällen fördelade i kategorier samt inom vilken stadsdelsnämnd och vilket primärområde som det finns flest arbetstillfällen inom respektive kategori. (Avrundade tal.)

 

Samtidigt finns det fortfarande en högst märkbar andel verksamma inom mer traditionella blåställsbranscher; drygt en femtedel är sammanlagt verksamma inom Tillverkning och utvinning, Transport och magasinering samt Byggverksamhet.

 

Centraliserat

Koncentrationen av arbetstillfällena till centrala Göteborg är fascinerande med nära en tredjedel i SDN Centrum (drygt 100 000 arbetstillfällen) och upp mot 60% totalt inom Centrum, Majorna-Linné, Lundby och Örgryte-Härlanda.

Täthet dagbefolkning beräknat för en kilometers avstånd. Från Trafikstrategi för Göteborg, Underlagsrapport Nuläge, 2013. (Klicka för större.)

 

På primärområdesnivå är det Inom Vallgraven som utmärker sig med flest arbetstillfällen totalt (över 10%) och som etta i många kategorier. Efter SDN Centrum följer i ordning Majorna-Linné, Västra Hisingen och Lundby som alla har över 30 000 arbetstillfällen. Askim-Frölunda-Högsbo och Norra Hisingen har ca 25 000 arbetstillfällen. Botten består av Örgryte-Härlanda, Östra Göteborg, Västra Göteborg och sist Angered med inte ens 10 000 arbetstillfällen. Notera att de mer perifera SDN också är större till ytan så arbetsplatstätheten sjunker mot botten.

Antal arbetstillfällen inom varje stadsdelsnämnd samt vilket kategori som samlar flest arbetstillfällen inom respektiv stadsdelsnämnd.

 

Branschernas placering

Vad gäller de kunskapsintensiva företagstjänsterna så utmärker sig SDN Centrum (25 300), SDN Lundby (7 200). Inom Vallgraven dominerar i centrum följt av Stampen, Heden, Krokslätt och Vasastaden. I Lundby är arbetstillfällena framförallt inom Lindholmen och Eriksberg.

De tio primärområden med flest arbetstillfällen inom Företagstjänster.

 

Vård och sociala tjänster domineras föga förvånande av Sahlgrenska/Medicinareberget och Östra Sjukhuset vilket ger flest arbetstillfällen i primärområdena Änggården (8 600) och Björkekärr (5 400). I övrigt är det drygt 1000 arbetstillfällen inom ett antal centrala primärområden inkl. Inom Vallgraven. Även Frölunda Torg och Angereds Centrum har nära 1000 arbetstillfällen med sina specialist- och närsjukhus.

Västra Hisingen och primärområdet Arendal har flest arbetstillfällen inom Tillverkning och utvinning tack vare Volvo-verksamheterna, raffen, mm.

För Handel är SDN Centrum dominerande (10 400) men med hjälp av de externa handelsområdena Siesjön och Bäckebol är SDN Askim-Frölunda-Högsbo (7 500) och SDN Norra Hisingen (6 500) inte lång efter.

Flest inom Utbildning finns i primärområdet Johanneberg som täcker in chalmersområdet. Lindholmen med chalmersfilial och gymnasieskolor kommer på andra plats, men ordentligt distanserad.

Offentlig förvaltning och försvar står för drygt 5% av arbetstillfällena och en tredjedel av dessa finns Inom Vallgraven. Hela SDN Centrum samlar två tredjedelar av arbetstillfällena inom denna kategori.

Även hotell och restaurang är koncentrerade till ffa SDN Centrum (ffa Inom Vallgraven, Heden, Vasastaden, Stampen) och till viss del SDN Majorna-Linné (Olivedal). Över tre fjärdedelar av dessa arbetar inom restaurang-, catering- och barverksamheter och den resterande fjärdedelen inom hotell och logi.

De återstående mindre kategorierna som inte nämnts ovan har även de flest arbetstillfällen i SDN Centrum med två undantag. Inom Byggverksamhet där det är SDN Norra Hisingen och primärområdet Tuve som levererar - tack vare Tuve Bygg mm får man förmoda - och inom Jord-, skogsbruk och fiske är det Västra Göteborg och Fiskebäck som är störst. Men i den senare kategorin är bara 600 verksamma i hela Göteborg.

Noterbart är också att Stampen har flest arbetstillfällen inom Transport och magasinering vilket är lite otippat för ett så centralt primärområde. Det är en konsekvens av att Gullbergsvass (som ingår i primärområde Stampen) fortfarande är ett outvecklat område dominerat av logistik (centralstation, kombiterminal, postterminal).

Dagbefolkning 2015 (antal pers). Illustration: Patrik Sjöberg. (Klicka för större.)

 

 

Kunskapsintensivt och centralt

Dagbefolkningstäthet 2015 (pers/ha). Illustration: Patrik Sjöberg. (Klicka för större.)

 

Så sammantaget, arbetstillfällena är framförallt kunskapsintensiva med en mycket stark dragning mot centrala Göteborg, SDN Centrum och primärområdet Inom Vallgraven. Just de kunskapsintensiva företagen tjänar på att ha korta avstånd till varandra, vilket vi skrivit om tidigare under rubriken "Korta avstånd för ökat välstånd".

Det finns fler arbetstillfällen i primärområdet Inom Vallgraven än i något av de övriga stadsdelsnämnderna (SDN Centrum där Inom Vallgraven ingår är förstås undantaget). De blåställsarbeten som finns ligger framförallt i periferin. Arbeten inom vård domineras av Sahlgrenska och Östra Sjukhuset. Angered i nordost har få arbetstillfällen.

Så långt hur landet ligger. Det kommande inlägget, som är betydligt mer spännande, kommer handla om hur det har rört på sig de senaste åren. Vilka branscher växer och vilka krymper? Var?

 

 

Inlägget diskuteras i Yimby Göteborgs facebookgrupp: Länk.

 

Utvald rådata med detaljer följer för den som är intresserad. Skriv en kommentar om du hittar något mer intressant?

Arbetstillfällen i kategorier och stadsdelsnämnder (SDN). År 2015.

 

Arbetstillfällen i kategorier och stadsdelsnämnder (SDN) angivet som procentuell fördelning inom varje kategori. År 2015.

 

Arbetstillfällen i kategorier och stadsdelsnämnder (SDN) angivet som procentuell fördelning inom varje stadsdelsnämnd. År 2015.

 

Arbetstillfällen kategorier och primärområden för de tre stadsdelsnämnder som har flest arbetstillfällen. År 2015.

 

Arbetstillfällen kategorier i några utvalda primärområden. År 2015.

Yimby Göteborg om: , , , , ,

Bloggar om: , , , , ,

Yttrande över förslag till Arkitekturprogram för Göteborg (ARK/GBG)

$
0
0

Yimby Göteborg har skickat in ett yttrande över förslag till Arkitekturprogram för Göteborg (ARK/GBG). Vi instämmer i programmets mål och lovvärda ambitioner men anser att det är oklart hur texten är tänkt att användas. Delar av programmet är alldeles för mångordigt och teoretiskt för att kunna genomföras, medan andra är mer poetiska beskrivningar av stadsutveckling. Om det ska vara en skrift som ska kunna fungera som användbar lathund för arkitekter och planerare för att se hur man ska tänka när man ritar hus och planerar stad just i Göteborg måste delar av programmet konkretiseras och underbyggas bättre.



 Vy över den nya halvön vid Järnvågsgatan (Ill. från planbeskrivning).

 

Syftet med Arkitekturprogrammet är att hjälpa stadsbyggnadskontoret och stadens planerande förvaltningar att kanalisera och strukturera kunskap, erfarenheter och diskussioner rörande arkitektur. Målet är att aktiva och engagerade i stadsutvecklingen i hela Göteborg ska nås av programmets budskap samt engagera sig i den fortsatta processen. Ambitionen är också att skapa intresse och väcka engagemang hos alla göteborgare. Övriga mål är att arkitekturprogrammet används som ett självklart verktyg av stadens planerande förvaltningar samt att Arkitekturprogrammet fortsatt behandlas genom en kontinuerlig process, och kommuniceras fortlöpande mot Göteborgssamhället. (Stadsbyggnadskontoret)

 

Tanken är att Arkitekturprogrammet kommer att arbetas igenom utefter synpunkter och remissvar, och målet är antagande i Byggnadsnämnden hösten 2017. ARK/GBG förhåller sig till stadens strategiska dokument gällande stadsutveckling, Vision Älvstaden, Strategi för utbyggnadsplanering, Trafikstrategi och Grönplan samt ska ingå i arbetet med den kommande översiktsplanen för Göteborg. Under hösten 2016 och våren 2017 har stadsbyggnadskontoret tagit fram 30 teser för stadens expansion, som underlag för medborgarsamtal. Stadsbyggnadskontoret har även under hösten 2016 och våren 2017 arbetat tillsammans med företaget Spacescape för att ta fram ett antal indikatorer som presenteras i studien ”Indikatorer för stadskvalitet”.

 

Yttrandet följer i sin helhet.

Yttrande över förslag till Arkitekturprogram för Göteborg (ARK/GBG)

Diarienummer SBK 0110/17

Allmänt

Vi instämmer i programmets mål och lovvärda ambitioner men anser att det är oklart hur texten är tänkt att användas. Delar av programmet är alldeles för mångordigt och teoretiskt för att kunna genomföras, medan andra är mer poetiska beskrivningar av stadsutveckling. Om programmet ska vara en skrift som ska kunna fungera som användbar lathund för arkitekter och planerare för att se hur man ska tänka när man ritar hus och planerar stad just i Göteborg måste delar av programmet konkretiseras och underbyggas bättre.

Synpunkter

Det är bra att programmet delvis är grundat i forskning om stadsutveckling och vad som värderas högst av de som bor i staden. Tyvärr finns det andra delar som helt saknar tillstymmelse till en vetenskaplig ansats vilket gör att programmet haltar mellan de olika delarna. Stilistiskt är det också tydligt att de olika delarna författats av olika personer. De tre huvudavsnitten innehåller en del upprepningar och en del tyckande som inte motiveras på samma sätt som till exempel stycket om värdeskapande stadsutveckling. Delar av texten är nu mer av en skrift som man kan ta fram när man vill resonera lite allmänt om stadsbyggnad. Det är som sagts inledningsvis en mångordig text som har en ologisk struktur och vi tror att det är svårläst för dem som programmet är tänkt att nå, dvs. göteborgarna. Indelning av kapitlen i rubriksatta understycken skulle kunna hjälpa läsbarheten. Meningsstrukturen är också onödigt krånglig i vissa delar av texten.

Huvudavsnittet om Stadens Struktur

Avsnittet är mycket ojämnt i kvalitet, texten är luddig och oklar. I avsnittet om utmaningar pratar man om en ”logisk gatustruktur med genomtänkta kopplingar mellan stadsrum av olika karaktär” men i det avsnitt som ju borde konkretisera just det finns det stora brister. Vi saknar mycket svar på frågan hur de saker som tas upp i programmet ska genomföras. Till exempel hur ska man se till att olika funktioner hamnar i rätt relation till varandra (s. 8) och hur ska man undvika lägen som inte passar någon (s. 13)?

Avsnittet ”Stadsmönster” innehåller många formuleringar som ”Det förefaller rimligt”, ”kan vi tänka oss”, ”i slutändan bör allt detta avgöras i det enskilda fallet”, ”Sannolikt kommer staden förtätas”, ”kan”, "Det vi diskuterar”, ”akta sig för det allt för specifika”, ”kan vara snabba att fastna” osv osv osv. Det finns en del motsägningar genom att man skriver å ena sidan X och å andra sidan Y. Överhuvudtaget genomsyras detta avsnitt av en rädsla för att sätta ned foten, att bestämma sig och ställa krav.

Styckena om hög täthet (s.13) borde kopplas tydligare till transporter, mobilitet och ekologisk hållbarhet. Vad får den glesa strukturen som man ska fortsätta bygga för konsekvenser på hållbarhetsdimensionerna? Är det givet att en flerkärning stad är bättre än vad vi har idag istället för att bygga vidare på dagens centrum (s.14)? Slutna kvarter diskuteras på flera ställen (s.14) men det framkommer aldrig varför krav på slutna kvarter inte ska ställas. Vad gäller och vem ska bestämma vad ska prioriteras? Vem har makten är också något som vi undrar. Och varför vågar man t.ex. inte skriva att det bör sättas streck på en karta för de viktigaste stråken?

Uppställningen mellan de tre olika stadsformarna, innerstad, mellanstad och ytterstad är logisk. Tyvärr lämnas denna uppdelning helt i de följande avsnittet och texten koncentrerar sig bara på innerstaden. På s. 14 diskuteras det om att omvandla trafikleder till stadsgator, men det står inte hur. Begreppet stadsgata är inte definierat. Varför skriver man inte om principer för att förtäta i mellanstaden, t.ex. utnyttjande av impediment och markparkeringsplatser längs med huvudgator.

Avsnittet om indikationer för stadskvalitet är däremot bra och konkret. Tydligt att det är Spacescapes arbete som ligger till grund och med tydliga referenser till UN-habitat. Även det stycket tycks enbart handla om innerstaden. Däremot saknas definitioner av flera huvudkriterier, t.ex. borde grönområde, park, lekplats, torg, natur och öppen yta definieras tydligare (s. 17), ingår till exempel impediment mellan trafikleder?

Huvudavsnittet om Stadsrum och byggnader

Texten kan utvecklas till något konkret och greppbart. Texten bör utvidgas och stramas upp. Det saknas en logik i vad man nämner och vad man utelämnar. Som t.ex. att man skriver i detalj om skarvar mellan prefabelement men inte om hur höga hus bör avslutas mot himlen.

På sid 18 upprepas en del av inledningen. Delar av den texten har mer ett poetiskt uttryck och är väldigt svävande. Vad innebär t.ex. en varsam hållning till stadens förnyelse (s. 19)? Arkitekturens detaljer (s. 20) kunde definiera t.ex. vad som är göteborgsk arkitektur och hur dagens nybyggnation ska förhålla sig till den. Det blandas detaljerade beskrivningar med mer onyanserat tyckande.

Stycket Ljuset (s. 21-22) kräver ombearbetning. Modernismen diskuteras (s. 21) men det finns ingen definition på vilka värden som skapas med krav på dagsljus och solljus ej heller hur de ska mätas trots allt prat om indikatorer i det tidigare avsnittet (s. 16). Dessutom förefaller författaren inte vara medveten om skillnaden i lagkrav och miljöcertifiering som finns mellan begreppen.

Stycket om parker, grönområden och vatten (s. 23) saknar diskussion om trygghetsaspekter och säkerhet på dessa obefolkade platser. Hur ska de befolkas och behövs det så många nya stora parker i det glesa Göteborg?

Huvudavsnittet om stadens aktörer

Texten är mycket märkligt och inte alls lika genomarbetad som övriga delar. Man skriver t.ex. om SBKs roll, på ett nästan naivt sätt: ”Det vi framför allt tänker på för Stadsbyggnadskontorets del är då att man genom bestämmelser i planer anger hur stadens mark får användas: det kan vara bostadsändamål, industriändamål, park etc., där en möjlighet naturligtvis också är att blanda dessa på olika sätt” T.ex. Fastighetskontorets roll och deras möjlighet att styra med markanvisningsavtal och fastighetsindelning är inte nämnt överhuvudtaget. Det känns som att medborgarna ska få komma till tals, men hur ska processen t.ex. förhålla sig till vårt politiska system med våra folkvalda representanter? Det finns ju många exempel där både politiker och medborgare blivit överkörda av tjänstemännen. Man skriver specifikt om Byggemenskaper, men ingenting om andra som bygger, som t.ex. byggbolag och kommunen själv. Här finns utrymme till förbättring av hur man skall jobba med dessa aktörer, alternativt försöka påverka dem i programmets riktning.

Avslutande ord

Avslutningsvis tycker vi att det är positivt att staden bjuder in till en diskussion om stadsutveckling och fånga upp det engagemang som finns bland göteborgarna. Tyvärr är texten i dess nuvarande skick och utformning alltför svävande och luddig för att någon som läser den ska förstå vad staden vill göra. Vår farhåga är att för få kommer hinna läsa texten och ännu färre kommer att ta budskapet till sig. Vi ser fram emot en reviderad version med mer konkret innehåll som gärna får visualiseras på ett lättillgängligt sätt med schematiska illustrationer.

Inlägget diskuteras i Yimby Göteborgs facebookgrupp: Länk.

Yimby Göteborg om: , , , ,

Bloggar om: , , , ,

Arbetarstaden Göteborg II

$
0
0

Var finns, var skapas och var försvinner arbetstillfällena i Göteborg? I vilka stadsdelar? I vilka branscher? I två inlägg dyker vi ner de senaste årens statistik om arbetstillfällen i Göteborg. Första delen som är publicerad sedan tidigare handlade om var arbetstillfällena finns och denna andra del handlar om var arbetstillfällena har skapats. Detta är den verkligt intressanta delen.



Ett av alla ställen där nya arbetstillfällen har skapats.

 

Göteborg Stads statistiksidor och sammanställningen Göteborgsbladet är en guldgruva för den som vill försöka fånga Göteborgs utveckling. Om man vill försöka fånga samtidens förändringar så är åren 2010 och 2015 de två senaste för vilka arbetstillfällen finns redovisat i detalj. Skillnaden i antal arbetstillfällen mellan åren ger en uppfattning om vad som hänt inom olika branscher och i olika stadsdelar

 

Företagstjänster i en egen klass

Mellan 2010 och 2015 har ca 33 000 nya arbetstillfällen skapats i Göteborg, vilket motsvarar en ökning med ca 10%. Kommunens befolkning har under samma tid ökat med 5,7 % och regionens med 5,8 %. Landet, och inte minst storstäder som Göteborg, har uppvisat en stark tillväxt sedan guppet 2008/2009.

Det är inom kunskapsintensiva arbeten och tjänster flest arbetstillfällen har skapats. Den kategori som ökat mest i Göteborg är Företagstjänster med ca 10 500 arbetstillfällen, dvs nästan en tredjedel av alla arbetstillfällen. Minns från det tidigare inlägget att Företagstjänster samlar arbetstillfällen inom teknik, FoU, juridik, ekonomi, reklam, arkitektur, mm. Vård och sociala tjänster och Utbildning, som kommer på andra och tredje plats, är ordentligt distancerade med knappt 4 000 nya arbetstillfällen var. Därefter följer Tillverkning och utvinning som har ökat med ca 3 400 och Hotell och restaurang som ökat med ca 2 100. Den enda kategori som backat är Transport och magasinering.

Arbetstillfällen skapade i Göteborg mellan 2010 och 2015 fördelade i kategorier samt inom vilken stadsdelsnämnd och vilket primärområde som det skapats flest arbetstillfällen inom respektive kategori.

 

I procentuell ökning är det Företagstjänster (+24 %), Hotell och restaurang (+17 %) och Utbildning (+14 %) som ligger i topp av de branscher som samlar ett noterbart antal arbetande. Jord-, skogsbruk och fiske har ökat med 40 %, men det är så få arbetstillfällen i katoegorin att det bara motsvarar 175 nya. De branscher som har utvecklats sämst är Transport och magasinering (–1 %), Finans och försäkring (+ 2%) och Handel (+ 3%). Man kan tyvärr konstatera att Finans och försäkring inte är en göteborgsspecialitet.

 

Flest arbetstillfällen skapas centralt

Nära en tredjedel av de 33 000 nya jobben har skapats i stadsdelsnämnden Centrum trots att ytan bara är ca 2 % av Göteborgs Stads landyta. I de centrala stadsdelsnämnderna (Centrum, Majorna-Linné, Lundby och Örgryte-Härlanda) har nära 55 % av arbetstillfällena skapats. Även i stadsdelsnämnden Västra Hisingen, med Volvo Personvagnar och raffen, har över 5 000 arbetstillfällen skapas. Av dessa är nära alla inom Tillverkning och utvinning.

Antal skapade arbetstillfällen mellan 2010 och 2015 inom varje stadsdelsnämnd samt i vilken kategori som det har skapats flest arbetstillfällen inom respektive stadsdelsnämnd.

 

De många arbetstillfällena inom företagstjänster har framförallt skapats centralt i stadsdelsnämnderna Centrum och Lundby, samt till viss del Majorna-Linné. I flera av de mer perifera stadsdelsnämnderna går antalet arbetstillfällen i kategorin till och med lite bakåt.

Går man ner ett steg så är det ett ordentligt plus i Företagstjänster på mellan 200 och 600 i många av de centrala primärområdena: Inom Vallgraven, Stigberget, Krokslätt, Stampen, Vasastaden, Olivedal, Masthugget, m.fl. Men det primärområde som utmärker sig är Heden där hela 2150 arbetstillfällen har skapats och det är väl inte en allt för vild gissning att WSPs och Swecos etableringar vid Ullevi och Skanskas mfl i Gårda ligger bakom det. Apropå WSPs flytt från Gamlestaden så har arbetstillfällena inom Företagstjänster i Gamlestaden minskat med 660, gissningsvis för att just konsulter som WSP har lämnat när gamla SKFs gamla byggnad ska ställas om till ett köpcentrum.

De tio primärområden där det skapats flest arbetstillfällen inom Företagstjänster.

 

Efter Heden är Lindholmen (+1300), Eriksberg (+1100) och Kvillebäcken (+675) de primärområden där det händer inom Företagstjänster. Detta är i samma storleksordning som Heden, Stampen och Inom Vallgraven sammantaget.

You can't stop Hisingen!

 

Överhuvudtaget har det skett en stor tillväxt inom de centrala primärområdena.

Siffrorna bekräftar modeller från ekonomisk teori om vad som driver skapandet av arbetstillfällen. De kunskapsintensiva icke-rutinmässiga arbetena kräver korta avstånd mellan varandra – framförallt för den oplanerade informationsöverföringen – och de söker därför närhet till andra liknande företag. I inlägget "Korta avstånd för ökat välstånd" finns mer att läsa om detta.

 

Från handel till hotell och restaurang

Kategorin Handel är lite extra intressant eftersom det under en längre tid pågått en strukturomvandling av branschen där volymhandeln har kämpat om vem av kedjorna som ska få överleva samtidigt som hela branschen börjat utmanas av e-handeln. En ökning har skett i stadsdelsnämnden Norra Hisingen med bland annat Bäckebolområdet och i stadsdelsnämnden Centrum. I det senare fallet har ökningen framförallt skett i primärområdet Heden och till vis del Inom Vallgraven (med bl.a. Nordstan) och i Krokslätt. Även i primärområdena Frölunda Torg med köpcentrum och i Gamlestaden med sin BID-drivna utveckling har det skett en viss ökning.

Antalet arbetstillfällen har minskat mest i stadsdelsnämnderna Angered, Lundby och framförallt i Majorna-Linne (-200). I Majorna-Linné är det framförallt i Kungsladugård och Olivedal som det har minskat. I övriga primärområdet är det några arbetstillfällen upp eller ner. Möjligen ska man nämna att i Majorna har det ökat med nära 60 arbetstillfällen. Förutom i de nämnda primärområdena så minskar handeln, eller i bästa fall står och stampar, i centrala Göteborg.

Samtidigt ökar Hotell och restaurang stort i samma områden och kompenserar mer än väl de förlorade arbetstillfällena inom Handel. Om stadsdelsnämnden Majorna-Linné tappade ca 200 plats inom Handel så vann den 600 inom Hotell och restaurang. Olivedal tappade ca 100 inom Handel men vann nära 400 inom Hotell och restaurang. Även Stampen och Inom Vallgraven är primärområden där Hotell och restaurang ökat kraftigt.

Till detta kommer Kulturella och personliga tjänster som också har ökat i dessa områden, mest i Majorna-Linné med +350 (ffa Olivedal, Haga och Masthugget) följt av Centrum med +320 (ffa Heden).

Eftersom det tillkommer fler arbetstillfällen inom utåtriktade verksamheter (restaurang, kultur, frisör, ...) än det försvinner i handel borde det finnas ett fortsatt behov av verksamhetslokaler. Faktum är att det på senare har skapats nya lokaler t.ex. när KF:s gamla lastbryggor och garage har gjorts om till vinbar och specialiserat snabbmatsställe eller när Auktionskammarens lager med döda ting ersattes av Avenygruppens Långgårdar med levande varelser som vill ha service. Få anställda har blivit många.

Och som Lukas Memborn konstaterade i en grov inventering. Omvandlingarna från lokal till bostad i centrala Göteborg verkar ha avtagit de senaste fem åren. T.ex. har bara två omvandlingar skett i Linné, en i Vasastan, tre i Lorensberg och två i Majorna / Kungsladugård.

Från garage... 

 

...till vinbaren Tvinky och snabbmatstället Nordish med lokalt producerade råvaror.

 

Från auktionshall till restauranger, pubar och caféer.

 

Lokaler omvandlade till bostäder de senaste fem åren. De gula prickarna markerar var omvandling har skett. Klicka för större. (Grov inventering av Lukas Memborn.)

 

 

Offentlig förvaltning och försvar allt mer centraliserat

Arbetstillfällena inom offentlig förvaltning har ökat med 750 (+4%) vilket är rätt beskedligt och under befolkningsökningen så kommunen tycks bli mer effektiv ...förlåt, mindre ineffektiv. Mer noterbart är att det under perioden sker en kraftig centralisering. Stadsdelsnämnden Centrum har fått 1000 fler arbetstillfällen i kategorin samtidig som de minskar kraftigt i många av de andra stadsdelsnämnderna (t.ex. Angered, Östra Göteborg, Örgryte-Härlanda, Askim-Frölunda-Högsbo, Västra Hisingen och Lundby). Göteborgs Stad och andra offentliga verksamheter drar ihop sina styrkor till centrala Göteborg.

Som exempel har Angereds befolkning mellan 2010 och 2015 ökat med nära 6 % samtidigt som de anställda inom offentlig förvaltning minskade med 15 %. Fanns det en uttalad strategi om detta eller bara råkade det blir så av många små okoordinerade beslut? Efter 2015 har det skett regionala och statliga satsningar med Angereds närsjukhus och Jämställdhetsmyndigheten vilket åter borde ge lite fler arbetstillfällen inom både Vård och sociala tjänster och Offentlig förvaltning.

Minns Jane Jacobs kloka tankar om att det är viktigt att på ett strategiskt sätt sprida offentliga verksamheter i olika områden för att de ska få fler målpunkter som stöd för stadslivet. 

 

Reallöneökningar genererar nytt stadsliv?

Det finns mycket mer att hitta och fundera på i statistiken men för att det här inte ska bli för långrandigt så sätter vi punkt, och övergår till en sammanfattning och några hypoteser om vad som har hänt och håller på att hända.

Arbetstillfällena skapas framförallt centralt och det är framförallt inom Företagstjänster (outstanding), Vård och sociala tjänster och Utbildning. Även inom Tillverkning och utvinning har det skapats noterbart med arbetstillfällen och då främst i primärområdet Arendal med Volvo Personvagnar och raffen.

Lite skrämmande är att Finans och försäkring samt Handel utvecklas svagt. I det senare fallet handlar det om en pågående strukturomvandling och det kompenseras vida genom ännu fler arbetstillfällen inom Hotell och restaurang samt Kulturella och personliga tjänster.

Anekdotiskt kopplat till detta så har Kålltorp under de senaste 10 åren gått från ett område på dekis med sömniga gammaldags verksamheter till en mer sprudlande stadsdel med mer tidstypiska verksamheter. T.ex. har den gamla fiskaffären via några mer udda verksamheter blivit LillaSur Hantverksbageri som med närodlat ekologiskt mjöl bakar bröd för hand direkt på stenhäll. Hundstylisten har blivit John Karlssons kött & chark som har en intressant historia som handlar just om stadens dynamik. John Karlssons startade på 1920-talet i Lunden och företaget växte som mest till 10 anställda men det las ner 1963 då byggnaden de huserade i revs samtidigt som livsmedelsbutikerna all mer tagit över. Nu har barnbarnet Lennart och en kollega tagit upp verksamheten igen med den tydliga nischen lokalproducerat kött. Till dessa tydlig nischade butiker kommer att kedjorna som Ölrepubliken Tullen och Glenn Sportsbar har intagit området.

I siffror har området ökat inom Handel (+13%), Kulturell och personliga tjänster (+22%) och Hotell och restaurang (+70%, från 31 till 53 arbetstillfällen). Majorna och Gamlestaden som nämndes ovan har i siffror utvecklats på ungefär samma sätt. En hypotes är att handeln i mer centrala lägen steg för steg prisas ut av restauranger och pubar och därför står områden ett steg ut på tur att utvecklas på riktigt. Det är i Majorna, Kålltorp och Gamlestaden nischade startupper kan hitta prisvärda lokaler.

Den småskaliga handeln som blir kvar och utvecklas blir allt mer specialicerad och exklusiv med mervärden samtidigt som pubar och restauranger blir all fler och livligare. Är det effekter av reallöneökningarna som börjat slå igenom på stor front?

 

 

Inlägget diskuteras i Yimby Göteborgs facebookgrupp: Länk.

 

Utvald rådata med detaljer följer för den som är intresserad. Skriv en kommentar om du hittar något mer intressant?

Skapade arbetstillfällen mellan 2010 och 2015 i kategorier och stadsdelsnämnder (SDN). Överst i antal och underst i procent.

Antal skapade arbetstillfällen mellan 2010 och 2015 i kategorier och några utvalda primärområden.

 

 

Yimby Göteborg om: , , , , , , , ,

Bloggar om: , , , , , , , ,

Göteborgs gällande stadsplaner och detaljplaner finns nu på nätet

$
0
0

Göteborgs Stad har lagt upp alla gällande detaljplaner och alla äldre gällande stadsplaner sökbara och tillgängliga på nätet.

Länk: Gällande planer



Ett exempel på en stadsplan från långgatorna.

De äldre stadsplanerna har godkänt från Kungl. Maj:t.

Notera även den fina beteckningen S.

 

Gällande plan för Skansberget mot Risåsgatan från 1968. Det går att gå direkt på bygglov!

 

Peder Johnson: "Hittade en skräckbild från 1966... planen för Gamlestaden. Ett hyffsat trafikormbo."


 

Den ultimata stadsförstörelse planen. Det var inte bara rivningar för leder och gigantiska mot. En massa markparkering också. Typ porten till Göteborg. (Hela planen.)

 

Den nya tjänsten och planerna diskuteras i Yimby Göteborgs facebookgrupp: Länk.

 

Yimby Göteborg om: , , , ,

Bloggar om: , , , ,

Historisk stadsplaneanalys för Göteborgs Stad: en högupplöst stadsplan

$
0
0

Vi har fått möjlighet att publicera det senaste resultatet av Infill- och äldre stadsplanerprojekten. Lukas Memborn har i diskussion med Josefin Westerlund och Sophia Älfvåg ritat en stadsplan för centrala Göteborg. De har studerat Göteborg idag, pågående planer och framförallt äldre stadsplaner in i minsta detalj och utifrån den informationen på detaljnivå planlagt gator, stråk, kvarter, torg, parker, skolor, mm i hela centrala Göteborg med någon meters precision.



Klicka på planen ovan eller klicka här för att ladda ner en högupplöst version. OBS! Planen är på 130 MB.

Teckenförklaringen till plankartan.

 

Efter att Mål och inriktning Göteborgs Stad 2018 har antagits i nämnderna under hösten är det nu tydliggjort att den historiska stadsplaneanalysen ska användas vid planeringen av Göteborg:

(...) Förvaltningarna ska genomsyras av målet att få upp takten i byggandet samt att i större utsträckning skapa förutsättningar för fler hyresrätter med rimliga hyror. Ambitionen att bygga staden klimatsmart, tät, grön och blandad är överordnad. Utbyggnadsplanering, Trafikstrategi och Grönstrategi ska vara vägledande i stadsutvecklingen. Satsningar utanför Utbyggnadsplaneringen kan vara motiverade, om de bidrar med hyresrätter med låga hyror, samt ökad kollektivtrafik och service, i områden dominerade av småhus. I stadsutvecklingen skall stråk säkras och att stadsdelarna hänger ihop. I arbetet skall Historisk stadsplaneanalys över Göteborg beaktas.

I stadsbebyggelse ska slutna kvarter med hög exploateringsgrad föredras och bottenvåningen ska inrättas så att de går att använda som lokaler. Vid avsteg ska det finnas goda skäl. (...)

...med min förtydligande svärtning. Vi får bevaka att så sker i planförslagen som läggs fram.

Mål och inriktningsdokumentet.

 

Tidigare har vi publicerat presentationer med specifikt fokus på områdena Gamlestan, Norra Masthugget, Frihamnen och Lindholmen, Lundby och Karlastaden samt Centralen och Gullbergvass.

 

Inlägget diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.

 

Yimby Göteborg om: , , , , , ,

Bloggar om: , , , , , ,

Yimby Film Festival - 24 filmrutor om staden

$
0
0



Årets julkalender från Yimby Göteborg kommer i form av olika filmer som på ett eller annat sätt knyter an till stadsbyggnad.

 



Lucka 2: Jane Jacobs om stadsmiljöer och folkhälsa

Av Olof Antonson

 

 

Inaktivitet och stillasittande leder till allvarliga hälsoproblem i vårt moderna samhälle. Hur skapar vi attraktiva stadsmiljöer, som gynnar hälsofrämjande transportsätt som gång- och cykeltrafik? Jane Jacobs är föredömligt pragmatiskt: Hon menar att vi bör studera de delar av våra städer som redan fungerar idag, där människor trivs och gärna rör sig till fots, snarare än att ägna oss åt att måla upp förledande och högteknologiska framtidsvisioner.

 

Fotgängare och cyklister på Strøget i Köpenhamn.

 

Framtiden?

 

Framtiden?

 

 

 

Lucka 1: Med spårvagn i San Francisco

Av Jesper Hallén


I vår första film får vi följa med på en spårvagnfärd som sakta rullar fram längs Market Street i centrala San Francisco den 14 april 1906. Det är ett fascinerande tidsdokument som skildrar gatutrafiken under en vardag i San Francisco som vid den tiden hade ungefär 400.000 invånare. Vardagen flöt på och människor befolkade gatorna lyckligt ovetandes om att de bara fyra dagar senare skulle drabbas av den stora jordbävningen som drabbade staden den 18 april 1906. En katastrof som skulle ödelägga stora delar av den gamla stadsbebyggelsen, som till stor del bestod av trähus. I jordbävningens spår brann även stora delar av bebyggelsen, både av till följd av jordbävningen men även av försäkringsmässiga skäl. Försäkringarna täckte nämligen i regel inte skador uppkomna vid jordbävningar, däremot vid brand vilket ledde till att många självmant satte fyr på sina skadade kåkar.
 





Här är en film gjord dagarna efter jordbävningen. Även här får man bland annat åka med längs Market Street.





Bilder på Market Street efter jordbävningen. Nedersta bilden är tagen uppifrån Ferry Building, byggnaden med tornet i fonden i filmen.

 

Yimby Göteborg om: , , ,

Bloggar om: , , ,


Reglerna som format skraporna

$
0
0

I Yimbys julkalender lucka 16 presenterades New York Citys nya super-slanka skyskrapor. När skyskrapor och New York är på tapenten kan det vara intressant att ta en titt på deras zoneringsregler (planregler) och hur de har förändrats och utvecklats över tid ...och hur dessa har påverkat både byggnadernas utformning och innehåll. Avslutningsvis kommer lite tankar om hur NYC kan få inspirera Göteborg.



Den super-slanka skrapan 432 Park Avenue.

432 Park Avenue är betydlig slankare än någon annan skrapa i NYC. (Klicka för större.)

 

1916 års zoneringsregler

Innan 1916 var det i princip fritt att bygga höga hus. Byggnadsteknik och ekonomi satte en så låg praktisk gräns för byggnadshöjden att byggnadens höjd och volym sällan blev en fråga. Men tekniken och ekonomin utvecklades och efter några mindre lyckade byggnader som blev bastanta, t.ex. Woolworth Building (1912), så höjdes röster för att säkerställa att byggnaderna inte tog för mycket solljus från omgivningen.

Woolworth Building ansågs för massiv och för att blockera för mycket soljus.

 

Zoneringsreglerna från 1916 krävde därför att byggnader smalnades av och drog sig från gatan när de gick i höjden. För 25% av markytan i mitten av tomten var det fri höjd. Precis som när de svenska solreglerna infördes så fanns här experter som redovisade "fakta" om hälsa, säkerhet, hygien och moral – många påstående och tankar som visat sig vara helt felaktiga. Chrysler Building (1930), Empire State Building (1931) och Rockefeller Center (1939) är exempel på skrapor med trappstegsdesignen enligt 1916 års regler.

Empire State Building från gatan. De fem första våningarna når mot gatan och våningarna däröver dras tillbaka i steg.

Empire State Building med de klassiska trappstegsdesignen enligt 1916 års zoneringsregler.

 

Sedan dess har stadens byråkrater skapat över 1000 tillägg i reglesystemet som resulterat i över 1000 sidor text. T.ex. infördes incitamentregler eller bonusregler på temat att genom att erbjuda allmänt tillgängliga ytor (park och torg) fick byggherren bygga högre utan avtrappning. Detta var en anpassning och eftergift för modernisternas idéer om rationellt byggande och hus-i-park. Tyvärr ledde detta till många ytor i stadens markplan som inte blev attraktiva. Dels hade modernisterna grundläggande fel om behovet och användadet av öppna ytor och dels skapades dessa snarare för att komma åt höjden än för att det fanns ett genuint intresse i att skapa en god allmän yta. Semgram Building (1958) sägs vara en av huvudanledningarna förändringarna i reglerna 1961. Det var bl.a. ytan framför Seagram Building som William Whyte studerade i sin klassiska film "The Social Life of Small Urban Spaces".

Seagram Building där en allmän yta har tillgängliggjorts för att få bygga högre.

 

Den stora hårdjorda ytan framför Seagram Building som fick kritik.

 

1961 års zoneringsregler

I 1961 års regler togs tappstegskraven bort och istället regleras totala golvytans relation till markytan (FAR=Floor Area Ratio). För bostadsskrapor sattes FAR maximalt till 10 i de områden där högst byggnader tilläts. Dvs har man en tomt på 500 kvadratmeter så kan man bygga 5000 kvandratmeter golvyta fritt disponerat på höjden eller bredden inom tomten. Så länge man håller sig till denna regel behövds ingen offentlig process för att få börja bygga. Jämfört med 1916 års regler så var det en drastisk minskning av den möjliga volymen – vilket generellt ledde till lägre byggnader.

1961 års zoneringsregler införde också "lufträtter" (air rights). Om hela utrymmet som gavs av FAR inte utnyttjats på en tomt kan den outnyttjade delen säljas fritt på marknaden till närliggande tomter och utnyttjas där istället.

Regleringarna, ekonomin och byggtekniken sammantaget har satt en praktisk höjdgräns som varierat över tid och från plats till plats. Bostadshus med FAR 10–12 gav i normalfallet något avsmalnande byggnader och upp till  ca 25 våningar. Kontorsbyggnader som i normalfallet hade FAR upp till 15 blev vanligtvis upp till 50 våningar och genom att köpa "lufträtter" (air rights) från granntomter har man kunna gå högre (t.ex. Trump Tower (1983) med sina 202 meter och 58 våningar).

På senare tid har prisvärda lägenheter (affordable housing) reglerats fram. T.ex. om 20% av lägenheterna är prisvärda så får man bygga mer golvyta (t.ex. från FAR 10 till FAR 12).

Över åren har allt mer kritik kommit mot de offentliga ytor och torg som skapats när byggnaderna dras från gatan för att få lov att gå på höjden. Istället har det fötts tankar om att säkerställa att byggnaderna möter gatan med verksamhetslokaler som ett sätt att aktivera gatan. År 1994 infördes regler som möjliggjorde högre bostadshus om man skapade ett podium med verksamheter som mötte gatan.

 

Exempel på bostadsbyggnad som genom verksamheterspodium, publik yta och 20% lågt prissatta bostäder byggnad tillåts ha total FAR på 18. Från Zoning Handbook 2011 Edition, NYC Planning. (Klicka för större.)

 

Att bostadsskrapor har varit hårdare reglerade (FAR 10) än kontorsskrapor (FAR 15) är en anledning till att eftertraktade områden med höga markpriser blivit monofuktionella med bara kontor. Det har gått att bygga ca 50% mer kontorsyta än bostadsyta. Sedan lufträtter och regeljusteringar (t.ex. verksamhetspodier) har införts har fler höga bostadsskrapor byggts och det har skett ett långsam återbefolkande av kontorsområdena.

 

Super-slanka skrapor

Så hur är de superslanka byggnaderna möliga? För det första spiller de ingen golvyta i ett brett eller djupt podium (se hur 432 Park Avenue-byggnaden möter gatan i Google Maps). De utnyttjar förstås alla omkringliggande byggnaders lufträtter (högjdökning på ca 40% höjd för 432 Park Avenue). Slutligen om byggnaden innehåller minnst 20% lågt prissatta lägenheter finns möjlighet att öka FAR med ytterligare 20%. Detta kombinerat med högpresterande betong, högt markpris och stor efterfrågan på dyra lägenheter har möjliggjort projekten. Att skraporna samtidigt har skapat så mycket lågt prissatta lägenheter har lett till att NYC inte har velat förhindra de nya super-slanka skyskraporna genom att införa nya regler.

Super-slanka skrapor färdigställda, påbörjade, planerade och diskuterade.

 

Men skraporna har förstås lett till höjda röster om att NYCs zoneringsregler måste uppdateras igen. Som vanligt står en kamp mellan de som vill bevara de kvaliteter och bostäder som finns och de som vill möjliggöra de kvaliteter och bostäder som kan skapas.

I praktiken finns det inte många fler än de nu aktuella tomterna att nyttja eftersom så mycket tomter och lufträtter redan är förbrukade av andra byggnader.

Som synes är New York City och Manhattan på inga vägar ett oreglerat område. Snarare har det varit minutiöst reglerat med ett komplicerat reglverk som utvecklats över tid när oönskade effekter har uppstått  ...inte sällan till följd av just reglernas utformning. 

 

Gothamburg, Sweden

Till skillnad från i Göteborg och andra kommuner i Sverige så har NYC satt upp tydliga spelrelger på förhand. Precis samma typ av reglering finns för allt från småhus till skrapa. Varje yta i NYC är klassad enligt en zoneringskod som reglerar vad som är möjligt att bygga genom FAR och andra regler (t.ex. krav på förgård, maxial höjd på ytterväggar och antal pakeringsplatser). På de flesta ställen är inte skyskrapor tillåtna och på många ställen inte ens lite högre byggnader. Tendensen över tid har dock varit att områden klassas upp så att mer och mer byggnadsvolym tillåts. Samtidigt har vissa historiskt viktiga områden frysts i sin zonering.

Det är även givet på förhand hur podier med verksamheter, handel med lufträtter och andel prisvärda bostäder påverkar hur man får bygga.

Allt detta ger en förutsägbarhet som gör att det är lätt att räkna på projektet och en snabbet som ger korta ledtider från identifierat behov till slutfört byggprojekt. Mig veterligen dyker inte heller någon Leanstourelse upp i sista sekund och hotar med att upphäva planen om den inte ändras si eller så.

I Göteborg och Sverige har vi istället ett system där man måste ge sig in i en treårig, inte sällan femårig, upp till tioårig process med oklart utfall. Detta ger förstås en extremt hög risk i projektet och en svårighet att värdera såväl mark, projektet som fastigheterna. Risken måste kompenseras genom att säkerställa en högre vinst för de projekt som väl faller ut som tänkt. Risktagandet i själva arkitekturen blir minsta möjliga, vilket leder till enkla rationella, men också intetsägande, lådor. Den osäkra processen där man måste ligga ute med kapital tränger dessutom effektivt bort mindre aktörer som inte har råd att få planprocesstiden fördubblad och den möjliga byggrätten halverad.

Hur hade Gothamburg sett ut med mer förutsägbara regler där pengar läggs på arkitektur istället för i detaljplaneprocesser?

 

Det som framförallt inspirerar från NYCs regler är inte att de tillåter extrema skrapor i vissa områden, utan att de har ett tydligt reglesystem för vad som får byggas som alla vet om på förhand. Det är också intressant hur de lockar fram verksamheter i bottenplan och prisvärda bostäder genom att nudga den som vill bygga med ännu större byggnadsvolym.

Detta kan vi låta oss inspireras av oavsett om vi för ett område vill reglera fram småhus, stadsradhus, kopior av nödbostäder med en våning i sten och två i trä eller om vi vill upp och kratta i skyn. Har vi väl satt reglerna tydligt så kan många fler vara med och snabbt bygga utifrån behov. Det är dags att utnyttja möjligheterna i PBL till max. Ta fram detaljplaner över stora områden, sätt dit generella planbestämelser och låt sedan de som vill möta behoven få bygglov för att bygga per omgående.

 

Inlägget diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.

Yimby Göteborg om: , , , ,

Bloggar om: , , , ,

Historisk stadsplaneanalys för Göteborgs Stad: Nu i 3D med City Engine

$
0
0

Vi har fått möjlighet att publicera det senaste resultatet av Infill- och äldre stadsplanerprojekten. Lukas Memborn har i diskussion med Josefin Westerlund och Sophia Älfvåg ritat en stadsplan för centrala Göteborg. Hela planen är nu illustrerad i 3D med hjälp av City Engine. Några smakprov följer.



Tidigare har vi publicerat den högupplösta stadsplankartan, vilken nu även finns i en lättnavigerad version. Stort tack till Marcus Asplund som har programmerat detta.

Det finns även presentationer med specifikt fokus på områdena Gamlestan, Norra Masthugget, Frihamnen och Lindholmen, Lundby och Karlastaden samt Centralen och Gullbergvass.

Inlägget diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.

 

Klicka på illustrationerna för större format.

Förslaget till Göteborgs utvidgade innerstad har precis omvandlats till 3D i programmet "City Engine".

 

Förslaget i Gullbergsvass följer 1861 års planförslag (av Nordenfeldt) med några justeringar.

 

Kruthusgatan mot nordväst. Byggnadshöjderna följer Göteborgs lokala byggnadsordning från 1895. Höjden är gatans bredd + 1/4 med max 22,5 meter vid takfot. OBS! Flera högre hus på lämpliga platser är planerade att ritas in i modellen framöver.

 

15 meters gata: Bergslagsgatan åt väster vid korsningen med Gullbergskanalen. "City Engine" kan beräkna BTA, antal bostäder och kvadratmeter på ett ögonblick.

 

Den offentliga "pocket" parken inne i ett av storgårdskvarteren. Byggnadshöjden 3-12 våningar inom samma kvarter.

 

Vi avslutar med presentationsmaterialet från den dragning som Lukas Membron hade om detta i Byggnadsnämnden den 19:e december.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inlägget diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.

 

Yimby Göteborg om: , , , , , , ,

Bloggar om: , , , , , , ,

Ödeläggande aktiviteter

$
0
0

De "platsskapande aktiviteterna" vid Rosenlundsläget verkar ha upphört. Om man nu får Stena att riva av sina byggnader och en stor yta tas i anspråk så har man kanske lite ansvar för att platsen blir något annat än ett övergivet moras? Upplevelsen av platsen i december väcker tankar om vad som är viktigt vid planeringen av kajerna vid Masthuggskajen och Skeppsbron.



Masthuggskajens platsskapande aktiviteter.

 

Som en del av projektet Norra Masthugget / Masthuggskajen / Järnvågen fick Stena riva av sina baracker vid Rosenlundsläget för att möjliggöra platsbyggande och platsskapande aktiviteter. Detta förfarande har mer eller mindre blivit standard i Älvstrands-projekten som även givit oss Plaja Stenprien och den temporära Jubileumsparken och bastun i Frihamnen.

Plaja Stenpiren i december.

 

Tanken är att innan byggnaderna kommer på plats så görs platsen attraktiv och intressant genom att tillåta diverse aktiviteter på de ytor som finns till förfogande. Avsikten är att driva upp intresset och prisnivån på de kommande bostäderna till rätt läge. Fint är väl så. Det som skiljer Rosenlundsläget sig från andra platser är att Stena fick flytta på sig, riva byggnaderna och så skapades ny yta snarare än att en redan befintlig yta började nyttjas.

 

På hemsidan masthuggskajen.se beskrivs aktiviteterna vid Rosenlundsläget på följande sätt:

Det händer på kajen
Vi kallar det för “temporära åtgärder” – det som händer på kajen just nu. Vad menar vi med det?  Jo, vi vill utnyttja platsen och göra den tillgänglig för alla göteborgare och besökare ända fram till dess vi sätter spaden i marken och börjar bygga. Byggstart beräknas till 2018 och det vore slöseri med bra mark och läge om man inte utnyttjade den under tiden vi planerar. Vi vill låta alla som vill hänga här, uppleva saker och komma nära vattnet. Lite så resonerar vi. Just nu finns det bland annat sittplatser, kajodling, cykelverkstad, galleri med mera. Kolla gärna in facebook-sidan.

Men som sagt, det vi för tillfället har fått är ännu mer av avriven och ödelagd yta som kan läggas till de arealer av avrivna ytor som finns runt Masthamnsgatan från Järntorget till Stigbergsliden. Med tanke på problemen att få ihop projektekonomin vid Skeppsbron, och snart även vid Masthuggskajen, riskerar dessutom de nya temporära ytorna att bli ännu ett permanent provisorium. Att Masthuggskajen blivit öde verkar ha insetts för de senaste aktiviteterna från projektet har istället förlagts till Olof Palmes plats vid Järntorget. Där fanns ett tag en container med kaffe.

Olof Palmes plats.

 

Ofta är det väldigt snabbt till att riva till förmån för ingenting i väntan på någonting. Vad hade kunnat ske i Stenas gamla lokaler? Hade detta potentiella liv kunnat flyta ut över de mindre ytorna vid Rosenlunds övergivna färjeläge?

Se alltid till att ha för lite utrymme!
...slår Jan Gehl fast i sin bok ”Städer för människor”, där han beskriver hur en fest alltid blir bättre om det är lite trångt. Stenas byggnader gav inte bara en mindre och tightare plats. De gav också lä för den råa sydvästvinden som från Nordsjön kommer strykande upp längs älven.

Everybody hates the emptiness.

 

Det här aktualiserar att när kilometer av kaj och hektar av kajyta tillgängliggörs vid Masthuggskajen och Skeppsbron så behöver vi tighta platsbildningar snarare än gigantiska ytor. Kajen vid Skeppsbron vars utformnings styrs av ett parkeringsgarage blir ur ett stadslivsperspektiv omotiverat bred.

Det ger också en hint om att stora delar av året kommer den pinande sydvästvinden göra platserna otrevliga om de inte vind- och väderskyddas. Som vanligt är det bra att tänka i termer av hur platserna fungerar i kylslaget regn i november, snarare än i termer av den betydligt enklare uppgiften med en vindstilla ljum sommarkväll. De platsskapande aktiviteterna fungerande uppenbarligen inte under det kalla halvåret – så det behövs ett nya idéer.

Tillägg: Mattias Bolander har i facebookgruppen tipsat om att Göteborgs Stads Parkering har lämnat in en ansökan om att få använda Masthuggskajen till markparkering fram till och med år 2020. De vill viga ytan åt bilar för att kompensera för de platser som försvinner när Västlänken byggs. Om detta går det att läsa här (artiklen är borttagen, se Tillägg 2). Det kan alltid blir värre...

Tillägg 2: Arktiken som länkats ovan har tagits bort, men Mattias Bolander hann att ta en skärmdump, se nedan. Vad det innebär att artikeln är borttagen kan vi bara spekulera om. Artiekln hade publiceringsdatum 8 januari 2018 så den las kanske upp för tidigt. Alternativt är inte detta riktigt förankrat bland förvaltningar och nämnder. Vi får ser var det tar vägen.

 

Inlägget diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.

 

 

Yimby Göteborg om: , , , , , , , ,

Bloggar om: , , , , , , , ,

Årsredovisning 2017

$
0
0

Stadsbyggnadsåret är till ända och det är dags att göra bokslut för Yimby Göteborg år 2017. Under året har vi hörts och synts i media, publicerat ca 70 inlägg på hemsidan, skrivit sex yttranden på stadsbyggnadskontorets planförslag och ett på arkitketurprogrammet, genomfört en resa till Vallastaden i Linköping, deltagit i debatter, seminarier, evenemang och delat ut Yimbypriset.



Medlemsstatistik

Under året har antalet registeringar på hemsidan ökat med ca 625 nya medlemmar, från 4725 till 5350. Samtidigt har nu antalet medlemmar i Facebookgruppen ökat ännu mer och gått om hemsidan, med 1230 nya medlemmar, från 4170 till 5400. Det innebär att vi ökat med dubbelt så många 2017 som 2016. Diskussionerna har helt flyttat från här på hemsidan till facebookgruppen.

Vi hälsar alla nya medlemmar välkomna!

 

Yimby Göteborg i media

Här är några exempel på där vi har debetterat i media under året:

GP debatt: Dags att hela Göteborg i nya översiktsplanen
GP slutreplik: I vårt Göteborg finns plats även för barnfamiljer

SvD debatt: "Halva Sveriges yta kan inte vara riksintresse" med Levande Staden.

SvD replik: ”Mängder av grön yta som inte tillför värde”

GP replik: "Villaområden är inte en bra affär för någon"
GP slutreplik: "Högre medelinkomster bakom större utsläpp"

GP debatt: "Vad är det egentligen S vill med Heden?"
GP slutreplik: "S har cupgeneralernas perspektiv på Heden"

GFT debatt: "Flytta på Stena"

GP-debatt: "Vårt Göteborg saknar integritet"
GP slutreplik: "Kommunal information ska inte vara propaganda"

 

Inlägg

Vi har skrivit ca 70 inlägg på hemsidan under året, några av de mest diskuterade och spridda var:

Vi har publicerat nära 10 inlägg från Lukas Memborns arbete med den historiska stadsplaneanalysen, aka ny stadsplan för Göteborgs utvidgade innerstad.

Skanstorget: Politisk vilja vs byråkratisk ovilja
Traktören som en god förebild
Skanska sänker Länsstyrelsen
Ert Göteborg eller Vårt Göteborg?
Postgatan - det sovande stråket

Den fulländade sågningen av Linnéstaden
Tranquility Trail: Ett lugnt stråk i centrala Göteborg
Björkekärr - en klassisk nimby-historia
Förbjuden verksamhet
Det våras för slutna kvarter

 

Yttranden

Under året har vi lämnat in och publicerat fem yttranden på detaljplaner och ett på remissen av arkitekturprogrammet. Vi har även skrivit ett till planen för Öckerö Nya Centrum efter diskussionen i facebookgruppen, men utan att publicera det på hemsidan.

 

Stadsvandringar

I september ordnades en resa till Vallastaden i Linköping och våra intryck rapporterades i ett inlägg.

Vi hade även en vandring i Björkekärr med anledning av en detaljplanen för bostäder och skola vid Robertshöjdsgatan/Smörslottsgatan. Vi har tidigare skrivit om protesterna mot planen.

 

Yimby Göteborgs stora pris till Albert Lilienbergs minne 2017

För femte gången delade vi ut Yimby Göteborgs stora pris till Albert Lilienbergs minne. Det är ett årligt pris som delas ut till den eller dem som gjort något bra för utvecklingen av staden Göteborg. Nomineringar och vinnare röstas fram bland våra medlemmar och bloggläsare.

Yimbypriset år 2017 gick till

Lukas Memborn, stadsbyggnadskontoret
Josefin Westerlund, stadsbyggnadskontoret

för arbetet med Göteborgs försvunna eller framtida innerstad. 

 

Övrigt

Vi har deltagit i paneldebatter, t.ex. seminarier anordnade av Hela Göteborgsamtal om stråk och strukturer, Skolhusgruppen om planering för barn, Stadsbyggnadskontoret och det gröna i den täta staden, HSB Living Lab om framtidens boende och Doc Lounge med anledning av dokumentären Citizen Jane – Battle for the city. Annette Vejen Tellevi delog i en paneldebatt på Arkitekturmässan Nordic Architecture Fair som filmades av UR Samtiden.

 

Våra inlägg om hur Postgatan och Traktören kan förbättras ledde även till göteborgsförslaget "Ge Göteborgs Stads byggnad Traktören levande bottenvåningar!". I denna stund har vi fått 247 röster på förslaget så det kommer att tas upp i ansvarig nämnd.

 

Marcus Asplund ordnade så att stadsplanen för Göteborgs utvidgade innerstad från den historiska stadsplaneanaylsen numera finns i en lättnavigerad form. Klicka på kartan ovan.

 

Peter Nilsson, student vid Chalmers Arkitektur, har gjort ett intressant kandidatarbete om stadsutveckling vid Majnabbe och Stenas tysklandsteminal inklusive en hantering av Oscarsleden och ett förslag på ett kvarter med blandade funktioner.

 

Tråkigast under stadsbyggnadsåret:
Det 10-åriga processen om Hedens upprustning och omdaning har efter politiskt feghet ännu en gång stannat av i ett ingenting åtminstone till efter valet hösten 2018.

Roligast under stadsbyggnadsåret:
I december kom beskedet att planen för Karlastaden har vunnit laga kraft efter en tur till Mark- och miljödomstolen med överklaganden. Arbetet med grundläggningen är redan i full gång!

...med detta önskar Yimby Göteborg alla ett riktigt

Gott Nytt År!

 

Yimby Göteborg om: , , , , ,

Bloggar om: , , , , ,

Vad ville de bygga 2017?

$
0
0

Det är dags att sammanställa och granska det fullbordade årets detaljplaner. Lyckligtvis har varken speciellt många planer eller bostäder gått ut på samråd under 2017 – så sammanställningen gick snabbt att göra. Tyvärr har det inte blivit någon märkbar förbättring i antalet planer med urbana kvaliteter. En handfull är bra, några är sådär, flertalet är riktigt dåliga.



Årets planer som gått ut på samråd (de flesta av dem).

 

Som vanligt filtrerar vi bort övergripande program, planer utan bostäder, enstaka villor, serviceboenden och andra specialfall. Det som studeras är planerna så som de ser ut efter att stadsbyggnadskontoret och fastighetsägarna har gjort sitt jobb och byggnadsnämnden har godkänt att planen går ut på samråd till allmän beskådan. Därför är detta ungefär vad stadsbyggnadskontoret och byggnadsnämnden vill se byggt i Göteborg i framtiden. Vissa planer justeras något i efterhand efter inkomna synpunkter, några planer avbryts, men i huvudsak är det som går ut på samråd också det som antas och senare byggs.

 

Kvantitet

Redan i ingressen framgick att vi i år ser en betydande tillbakagång. Utfallet de senaste åren:
2011: 14 detaljplaner ca 1000 bostäder
2012: 23 detaljplaner och över 4000 bostäder
2013: 9 detaljplaner och ca 1150 bostäder
2014: 18 detaljplaner och 4500 bostäder
2015: 26 detaljplaner och 6700–9300 bostäder
2016: 39 detaljplaner och ca 14500 bostäder
2017: 17 detaljplaner och ca 5 200 bostäder

Året bjuder på en ordentlig nedgångsrekyl jämfört med de två senaste.

Av bostäderna i planerna på samråd 2017 fanns ca 2900 i satsningen BoStad2021 medan bara drygt 2 350 i ordinarier processer. Målet och löftet har varit att BoStad2021 ska vara en satsning utöver den vanliga planproduktionen, men den verkar ha haft en starkt negativ inverkan på den dagliga verksamheten. Redan vid förra årets genomgång skrev vi om att Stadsbyggnadskontoret rapporterar om att Västsvenska paketet, Älvstaden och BoStad2021 tar stora resurser i anspråk.

I Stadsbyggnadskontorets / Byggnadsnämndens senaste Uppföljningsrapport 3 (2017)  framgår att på grund av resurserbrist har färre nya planprocesser startats under 2017 än ursprungligen planerat. Och samma typ av bortprioriteringar kommer att behöver även göras för 2018.


Ett prioriteringsarbete av pågående planprojekt avslutades våren 2017. En del av resultatet var Startplan 2017, som innehåller färre projekt än tidigare; 28 stycken med prioriterad start 2017 i syfte att kunna fokusera på att färdigställa pågående planering och säkerställa genomförandet av planerna efter antagande. Anledningen till att fler planer inte startat är bland annat resursbrist på andra förvaltningar. Planavdelningen har under perioden startat 14 planer där många bostäder och kommunal service, särskilt skolor och förskolor, prioriterats. Tre större detaljplaner har prioriterats utifrån startplanen: Pumpgatan, Frölunda Torg och Järnbrottsmotet. Arbetet med Startplan 2018 pågår.

Det framkom tyvärr även om Frihamnen att ...

Projektet har tillfälligt avstannat på grund av nya beräkningar av exploateringsekonomin, (...) Älvstranden Utveckling AB har påtalat ekonomiska och tekniska risker för planeringen i Frihamnen. Detta påverkar bland annat tidsplanen för detaljplanen och den kommer inte att antas i år.

Sammantaget så hinner inte Göteborgs Stad alls att svara upp mot allt det intresse och de behov som omgivningen har. Det är fascinerande att förvaltningarna tillåts vara processens flaskhalsar med tanke på det stora behovet av bostäder och de många intressenter som vill möta det behovet med en byggnad.

 

Läge

Det är också intressant att studera läget på bostäderna som planeras.

Planer som gått ut på samråd under 2017 med antalet bostäder angivna. Röda punkter och gröntext är BoStad2021s / Jubileumssatsningens planer. (Klicka för större.)

 

Endast 280 bostäder planeras i centrala Göteborg (då är ändå 50 studentlägenheter i Övre Johanneberg generöst medtagna). Det stora tillskottet sker i mellanstaden (inkl. Tuve, Sävenäs, Högsbo industriområde) med 4 150 bostäder och periferin får drygt 840 bostäder. Det planeras för att staden ska växa tre gånger så mycket i periferin som i centrala Göteborg.

Zoom över centrala Göteborg och delar av mellanstaden. Planer som gått ut på samråd under 2017 med antalet bostäder angivna. Röda punkter och gröntext är BoStad2021s / Jubileumssatsningens planer. (Klicka för större.)

 

I Lundby, Inom Vallgraven och just Utom Vallgraven har inga nya plnaer gått ut på samråd under året. Precis som förra året får vi tyvärr konstatera att den kärna som ska driva hela regionen visar mycket liten dynamik. När dessutom planer som Skeppsbron och Frihamnen får ekonomiska problem så är det uppenbart att Göteborg växer någon annanstans än i kärnan.

Förvånande är också att tio av de 17 planerna helt eller delvis använder grönytor.

 

Urbana kvaliteter

Hur ser det då utförandet ut? Finns det några urbana kvaliteter? Granskningen av planerna har gjorts utifrån tre kriterier:

  • "Funktionsblandning tillåten" som får ett "Ja" om funktionsblandning med verksamhetslokaler i bottenplan finns inom huvuddelen av husen som inrymmer bostäder.
  • "Krav på funktionsblandning" som får ett "Ja" om funktionsblandning med verksamhetslokaler i bottenplan krävs inom en märkbar andel av byggnaderna som inrymmer bostäder. Olika funktioner i olika kvarter blir ett "Nej".
  • "Slutna kvarter" som får ett "Ja" om slutna kvarter av innerstadskaraktär, eller åtminstone en sluten gatuvåning, krävs i planen eller visas i illustrationsritningen.

Av de 17 planerna är det nio, eller drygt 50%, som tillåter funktionsblandning. Endast fyra planer kräver uttryckligen funktionsblandning inom en betydande del av planen, antingen genom ett uttryckligt krav eller genom att tillåta centrumverksamhet men inte bostäder i bottenplan.

Här har inte skett någon förbättring över de senaste åren.

För att öka dynamiken och möjligheten till framtida anpassning av byggnaderna så är det troligt en vettig strategi att vara väldigt tillåtande i flexibla planer. Men om detta ska leda till de verksamhetslokaler som genererar ett lokalt utbud och stadsliv så behöver en hög befolkningstäthet och starka stråk säkerställas. Det görs tyvärr inte på ett systematiskt sätt. Dessutom, om funktionskraven ska vara flexibla och tillåtande så behöver även exploateringsgraden vara det. Det är den som regel inte.

Helt slutna kvarter finns bara i två av planerna och nästan i ytterligare två. De två första planerna är Stadsutveckling vid Olof Asklunds Gata (Högsbo industriområde) och Fixfabriken där OkiDoki arkitekter haft ett finger med i båda. De två senare är Nya bostäder vid Danska vägen som i branten åtminstone är en sluten länga mot gatan med upphöjda privata innergårdar och möjligen Kvarteret Barken mellan Tredje och Fjärde Långgatan.

Planläggningen av Barken ger en viss ambivalens då kvarteret kommer att öppnas upp och få en gränd. Från Planbeskrivningen:

Den särpräglade "midjan" med lägre bebyggelse i kvarterets centrala del förstärks genom att det skapas en mindre torgyta mot Tredje Långgatan som förbinds med Fjärde Långgatan via en gränd. I markplan mot torgytan och gränden placeras lokaler för verksamheter. Gränden och torget utgör allmän plats och ger en ny möjlighet till passage genom kvarteret och kan bidra till en upplevelserik stadsbild.

Den nyplanerade gränden mellan Tredje och Fjärde Långgatan. Gårdarna är iallafall skyddade med högre staket.

 

Gränden kan säkert bli trevlig om den fylls med relevanta verksamheter. Men här får man ändå konstatera att planeringen återigen genomsyras av att den gamla idén kvartersstaden är för sluten och måste sprängas sönder och öppnas upp – även om det är en kulturhistorisk anomali. Det går alltid mycket bra att öppna upp fungerande och omtyckta kvartersstrukturer medan det är extremt svårt att sluta splittrade funktionalistiska anläggningar. Pilen går i en riktning.

Ett antal planer har kvartersliknande strukturer men med mindre eller större öppningar. Tyvärr innehåller fortfarande den stora majoriteten av planerna av friliggande småhus, lamellhus och punkthus.

 

Årets illustration

Utmärkelsen årets illustration tilldelas Tengboms i projektet vid nordöstra Gårdsten. Här finns inget från den hysteriskt positiva och glättiga arkitektillustrationsbingon: fjäril, cykel, motljus, kreativa klassen, överdriven grönska, ballonger, ... Istället lägger sig ett finstämt blekt vemod över den ödsliga nejden. De transparenta träden och de färglösa byggnaderna framstår som knappt förnimbara skepnader från en annan dimension. Flyttfåglarna flyr söderut och snart faller löven från träden. Några enstaka figurer som är på väg någon annanstans kan skönjas. Ingen stannar upp. Tiden håller andan.

Vacker socialrealism i nordöstra Gårdsten. (Ill. Tengboms)

 

Årets bästa plan

Årets bästa plan får nog ändå bli Stadsutveckling vid Olof Asklunds Gata, dvs planen för stadskvarter i Högsbo industriområde som numera brandats om till Södra Änggården. Planerna vid Långgatorna, vid Danska vägen och Fixfabriken bubblar men det är ändå en större bedrift att planera för riktigt stad i ett industriområde och så långt ut som i Högsbo. Vanligtvis brukar ambitionerna sjunka med kvadraten på avståndet från Gustav Adolfs Torg och snarare bestå av några bostadslameller (som t.ex. i planerna för Flatås på andra sidan Dag Hammarskjöldsleden). Men icke i industriområdet!

Planen i Högsbo industriområde är årets bästa plan. (Ill. OkiDoki arkitekter)

 

Exempelkvarter från planhandlingarna som illustrerar ambitionerna.

 

Sammanfattning

Sammanfattningsvis har antalet bostäder som går ut på samråd fått en rekyl nedåt då Stadsbyggnadskontoret under en längre tid, på grund av resursbrist, prioriterat att färdigställa redan pågående planer framför att starta nya. Det är ännu en lång väg att gå innan kvartersstaden har slagit igenom fullt ut och arbetet med att skapa starka stråk och gaturum är som regel bristfälligt. Men det finns några goda undantag. Funktionsblandningen tillåts i allt fler projekt, men det är förstås högst oklart om byggföretagen / fastighetsägarna kommer att utnyttja den möjligheten, speciellt som exploateringsgraden samtidigt ofta hålls nere med hjälp av planmonopolet. Förhoppningsvis kan Södra Änggården och Fixfabriken tillsammans med Karlastaden bli goda förebilder för framtiden.

 

 

Appendix: Såhär ville de bygga 2017

Vi avslutar med att lista alla 2017 års planer som gått ut på samråd och vi börjar ute i yttersta periferin och drar oss allt mer in mot centrum. Vi avslutar med BoStad2021s / Jubileumssatsningens planer som åter tar oss tillbaka till utanför de centrala delarna av Göteborg.

 

Öarna

Brännö - Enbostadshus vid Åreskiftet
7 bostäder
Funktionsblandning tillåten: Nej
Krav på funktionsblandning: Nej
Slutna kvarter: Nej
Våningar: 1

 

Asperö - Bostäder på västra Asperö
40 bostäder
Funktionsblandning tillåten: Ja (med bostadsanknuten verksamhet)
Krav på funktionsblandning: Nej
Slutna kvarter: Nej
Våningar: 1–2

 

Sydväst 

Lindås - Bostäder vid Vågnedalsvägen
70 bostäder
Funktionsblandning tillåten: Nej
Krav på funktionsblandning: Nej
Slutna kvarter: Nej
Våningar: 2–3

 

Askim - Vård och bostäder vid Fjordvägen
16 bostäder
Funktionsblandning tillåten: Nej
Krav på funktionsblandning: Nej
Slutna kvarter: Nej
Våningar: 1–2

 

Torslanda

Torslanda – Bostäder vid Lysevägen – etapp 2
40 bostäder
Funktionsblandning tillåten: Nej
Krav på funktionsblandning: Nej
Slutna kvarter: Nej
Våningar: 2–6

 

Väster

Älvsborg - Bostäder vid Långedragsvägen/Göta Älvsgatan
20 bostäder
Funktionsblandning tillåten: Ja
Krav på funktionsblandning: Ja
Slutna kvarter: Nej
Våningar: 6

 

Mellanstaden

Lunden - Nya bostäder vid Danska Vägen
130 bostäder
Funktionsblandning tillåten: Ja
Krav på funktionsblandning: Ja
Slutna kvarter: Ja, typ
Våningar: 6–13

 

 

Krokslätt - Bostäder vid Eklandagatan/Bergsprängaregatan
30 bostäder
Funktionsblandning tillåten: Ja
Krav på funktionsblandning: Ja
Slutna kvarter: Nej
Våningar: 5

 

Centrala Göteborg

 

Johanneberg – Studentboende och förskola vid Viktor Rydbergsgatan
50 bostäder
Funktionsblandning tillåten: Nej
Krav på funktionsblandning: Nej
Slutna kvarter: Nej
Våningar: 5–6

 

Landala - Bostäder vid Karl Gustavsgatan
150 bostäder
Funktionsblandning tillåten: Ja
Krav på funktionsblandning: Nej
Slutna kvarter: Nej
Våningar: 8–17
Yimby Göteborgs yttrande

 

Linnéstaden - Kvarteret Barken
80 bostäder
Funktionsblandning tillåten: Ja
Krav på funktionsblandning: Ja
Slutna kvarter: Ja, typ
Våningar: 5–7

 

 

BoStad2021 / Jubileumssatsningen

Angered - Bostäder mm. i nordöstra Gårdsten
400 bostäder
Funktionsblandning tillåten: Ja
Krav på funktionsblandning: Nej
Slutna kvarter: Nej
Våningar: 2–7

 

Gårdsten - Bostäder och verksamheter vid Gårdstens Centrum
250 bostäder
Funktionsblandning tillåten: Ja
Krav på funktionsblandning: Nej
Slutna kvarter: Nej
Våningar: 1–12

 

Tuve - Bostäder vid Gunnestorpsvägen
380 bostäder
Funktionsblandning tillåten: Nej
Krav på funktionsblandning: Nej
Slutna kvarter: Nej
Våningar: 4–6
Yimby Göteborgs yttrande

 

Sävenäs - Bostäder och skola vid Robertshöjdsgatan/Smörslottsgatan
260 bostäder
Funktionsblandning tillåten: Nej
Krav på funktionsblandning: Nej
Slutna kvarter: Nej
Våningar: 2–10

 

Högsbo - Stadsutveckling vid Olof Asklunds Gata
600 bostäder (samt 1750 bostäder utanför BoStad2021)
Funktionsblandning tillåten: Ja
Krav på funktionsblandning: Nej
Slutna kvarter: Ja
Våningar: 5–16

 

Majorna - Bostäder i Fixfabriksområdet
1000 bostäder
Funktionsblandning tillåten: Ja
Krav på funktionsblandning: Nej
Slutna kvarter: Ja
Våningar: 5–13
Yimby Göteborgs yttrande

 

 

Yimby Göteborg om: , , , , , ,

Bloggar om: , , , , , ,

GP debatt: Var byggs den täta kvartersstaden?

$
0
0

Meta Berghauser Pont, Claes Caldenby, Anna-Johanna Klasander och Ola Nylander, alla från Chalmers, skrev på GP Debatt under rubriken "Tät blandstad passar inte överallt i Göteborg". Artikeln gav skenet av att det planeras och byggs lite i mellanstaden jämfört med centrala Göteborg och att allt som planeras och byggs är slutna kvarter. Det är i det närmaste tvärtom. Vi har skrivit en replik som har publicerats på GP-debatt. Repliken följer även här i sin helhet.



Kyrkbytorget. Typisk förtätning i mellanstaden. (Foto: Olof Antonsson)

 

Var byggs den täta kvartersstaden?

Meta Berghauser Pont med flera bjuder in oss till debatt. De menar att Göteborg bör skifta fokus från centrumfixering till förtätning i mellanstaden. Vi uppskattar det konstruktiva tonläget och kan glädja dem med att detta redan sker. I de planer som gått ut på samråd de två senaste åren har nära dubbelt så många bostäder planerats i mellanstaden jämfört med i centrala Göteborg inklusive Älvstaden – i linje med Utbyggnadsplaneringen.

De målar upp en bild av att dagens stadsbyggande kännetecknas av extrem täthet och slutna kvarter. Men slutna kvarter återfinns bara i sex av nära 60 planer. Detta är olyckligt då omfamnande gröna innergårdar skapar både en bullerskyddad och barnvänlig miljö. Forskning från KTH visar dessutom att slutna gårdar, som i Linnéstaden eller Majorna, används i betydligt högre grad av de boende än öppna och halvöppna gårdar (Eva Minoura 2016). Även analyser av göteborgarnas egna värderingar av stadskvaliteter (SpaceScape/Evidens 2016) visar att öppna gårdar rankas lågt.

Bara en enda procent av Göteborgs stads yta består av täta kvarter medan nära en femtedel består av glesa strukturer. Göteborg är en utspridd stad där få områden når upp till UN-Habitats rekommenderade nivå om minst 150 inv/ha. Detta medför stora avstånd och ett starkt bilberoende. De urbana miljöerna är i dag få och vi kan gott erbjuda göteborgarna mer av det de efterfrågar, inte minst för att få bättre balans och variation.

Den maxgräns för täthet som debattörerna efterfrågar finns lyckligtvis redan angiven av UN-Habitat (600 inv/ha). Rekommendationerna avser dock ett genomsnitt för en stadsdel. Därför bör till exempel Karlastaden ses i ett större sammanhang där vissa delar kan vara tätare, andra glesare och där även gröna parker, naturmark och blå hamnbassänger ingår.

Vi välkomnar en öppen diskussion om stadsbyggnadskvaliteter. Till skillnad mot tidigare pågår nu diskussionen i offentliga seminarier och i sociala medier med ett betydligt bredare deltagande av experter, medborgare och politiker än i de traditionella mer slutna kanalerna. Detta gör att fler röster kommer till tals om hur vi bäst bygger Göteborg.

 

Pär Johansson
doktor i byggnadsfysik

Alvar Palm
doktor i industriell miljöekonomi

Jesper Hallén
grafisk formgivare

Patrik Höstmad
docent i teknisk akustik

Annette Vejen Tellevi
Arkitekt MAA

Samtliga är samordnare för Yimby Göteborg

Inlägget diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.

Yimby Göteborg om: , , , , , , ,

Bloggar om: , , , , , , ,

I min bakgård: Tankar kring utveckling av Högsbo

$
0
0



På senare tid har jag gått och funderat mycket på hur man skulle kunna utveckla min egen bakgård, det vill säga Högsbo. Högsbo ligger idag ganska långt ifrån vad Yimby, Jane Jacobs, Göteborgs Stad eller UN Habitat skulle kalla en “god” blandstad. Stadsdelen ligger idag närmast isolerad mellan diverse barriärer i varje väderstreck. Högsboleden i norr, Dag Hammarskjöldsleden i öster, Ruddalen i väster och en spaghetti av lamell – eller punkthus i besvärlig terräng i söder mot Frölunda Torg. Google Maps förslag på närmsta väg från Axel Dahlströms Torg till Brunnsparken är 5,5 kilometer eller 1 timma och 10 minuter till fots, 6,8 kilometer eller 18 minuter med bil och 22 minuter med spårvagn. Den allra närmsta bebyggelsen som för mig kvalar in som tät blandstad är Linnéstan eller möjligtvis Majorna, 38 respektive 27 minuter till fots (Linnéplatsen respektive Mariaplan). Söderut är det 38 minuter till Frölunda Torg, där det finns service och handel, men som knappast kan kallas blandstad. Vill man gå och ta en kaffe eller liknande i stadsmiljö får man alltså räkna med en vandring på nån halvtimme.



Den största utmaningen är alltså att hitta vägar att knyta an stadsdelen med någon befintlig urban struktur. Det är där det finns störst chans att skapa urbana stråk med kopplingar till resten av staden, som man bör fokusera insatserna. Grundprincipen i detta utvecklingsförslag är därför att dels punktvis förtäta i de bostadsområden som finns, men framförallt förstärka stråk till övriga stadsdelar. Inom själva stadsdelen finns begränsade möjligheter att skapa urbana värden eftersom att de urbana strukturerna saknas och de befintliga strukturerna är oflexibla och svåra att vidareutveckla, så det gäller att krama ur varenda droppe urban potential där den fortfarande finns, vilket innebär en hög exploatering där möjlighet finns, med små marginaler för misstag.


Sådana här misstag har man inte råd att fortsätta med - renodlat bostadshus som frontar Tunnlandsgatan med … markparkering.


Tillvägagångssätt

Förslaget är naturligtvis i stor utsträckning subjektiv, och man bör ha i åtanke att jag är amatör inom allting som har med stadsplanering och byggteknik att göra. Inte desto mindre har jag nu följt stadsplaneringsdebatten mer eller mindre intensivt i snart ett decennium och har läst en hel del litteratur på lekmannanivå. I det här förslaget har jag därför försökt använda mig av så mycket som möjligt av de olika principer jag snappat upp från olika håll, men det ska självklart ses som ett medborgarförslag och inte ett professionellt, färdigt förslag. Men jag hoppas att det kan vara inspirerande trots att det kräver en hel del överseende med tekniska detaljer.

Jag har efter bästa förmåga försökt uppnå att förslaget ska vara hyfsat realistiskt att genomföra. Jag har därför försökt förutse vilka förslag som skulle vara alltför kontroversiella och därför omöjliga att faktiskt genomföra. Resultatet är alltså en kompromiss mellan min idealbild för en stadsdel och vad som i mina ögon verkar någorlunda genomförbart i verkligheten. Stadsdelen är som sagt utmanande att utveckla eftersom den befintliga strukturen är så oflexibel och anti-urban.


Högsbo idag och dess potential

Idag är Högsbo en utpräglad sovstad. Ungefär en halvmil från innerstaden omsluts den av Högsboleden i norr, Dag Hammarskjöldsleden i öster, Ruddalens naturområden och idrottsplatser i väster och slutligen stora utspridda bostadsområden och dramatiska höjdskillnader i söder. Stadsdelen i sig karaktäriseras av funktionsseparering. Trafikslagen är separerade med ett antal bilvägar som matar stora bostadsområden med trafik och smala och slingrande gångvägar genom och mellan bostäderna. Bebyggelsen är separerad så flesta hus innehåller enbart bostäder, en del enbart vissa servicefunktioner och viss handel. De senare är i huvudsak koncentrerade kring Axel Dahlströms Torg.


Potentiella stråk och kopplingar att stärka


Styrkor

Högsbo upplevs som väldigt lugnt och avslappnat och med mycket grönska. Dels är det nära till tre enorma naturområden, nämligen Änggårdsbergen, Ruddalen och Slottskogen. Dels innehåller stadsdelen i sig många träddungar, gräsmattor och bergsknallar. Höjdnivåskillnader gör att det på många ställen även uppstår ganska dramatiska siktlinjer, särskilt som det är ganska glest mellan husen. Det finns också många förskolor, och stadsdelen är därför ur flera aspekter relativt barnvänligt. Den mycket goda kollektivtrafiken, och det relativt korta (om man jämför med andra förorter) avståndet till centrum gör att många nog upplever det som att området är lugnt, men ändå stadsnära. En attraktiv egenskap för många.


Svagheter

Samtidigt som vissa kan se Högsbos lugn som en styrka, så skulle man mycket väl kunna använda ordet “dött” likaväl som “lugnt”. Stadsdelen måste vara en av de sömnigare, och det är knappast så mycket mer än bostäder och grundläggande service som erbjuds. Vidare finns det väldigt många platser som upplevs som otrygga och ödsliga, med gångstigar som slingrar sig genom skogsdungar, på baksidan hus, genom gångtunnlar, och liknande. Mörka platser med få ögon. Dessa snirkliga, funktionsseparerade gångstigar gör området inte bara otryggt, utan även svårnavigerat och svårt att vidareutveckla. Transportmässigt kan man konstatera att det finns bra tillgång till kollektivtrafik, men det finns också ett mycket stort transportbehov eftersom att i princip alla pendlar härifrån till arbete och nöjen. Spårvagnarna är oftast mer eller mindre knökade. Även spårvagnshållplatserna upplevs som otrygga då de ligger undangömda och utan betydande byggnation intill. I primärområdet Högsbotorp, som är det tätaste och som jag finner störst potential i (mer om det nedan), har en befolkningstäthet på 8000 pers/kvkm, vilket är bara lite drygt hälften av den lägsta nivån på 15000 pers/kvkm som UN Habitat pekar ut som nödvändigt för hållbar stadsutveckling (man pekar ut 15000 till 60000 per kvkm som hållbart). Det märks som sagt i service och nöjesutbudet – Högsbo är för glest för att urbant utbud ska uppstå.




Liknande miljöer påträffar man förvånansvärt ofta inom stadsdelen: Mörka, slitna, otrygga. Ger mig mer känslan av nedlagd bruksort i Värmland än en del av en storstad


Befintliga förutsättningar

Förutom att stadsdelen är tydligt avskärmad från kringliggande stadsdelar så är den även internt tydligt funktionsseparerad och planerad som en klassisk grannskapsenhet. Majoriteten av husen är byggda mellan 50- och 70-talet. Vi har primärområden som Kaverös, Flatås, Högsbohöjd och Torpa som innehåller nästan uteslutande bostäder. Dessa områden sluter sig inåt och innefattar i princip inga gatunät utan består av renodlade, utifrånmatade bostadsområden. Den urbana karaktären är i princip totalt frånvarande och områdenas oflexibla struktur gör det mycket svårt att utveckla dem i en urban riktning. Flatås är ett bra exempel på hur nya planer inte förmår skapa annat än mer av samma. Dessa områden kan därför i sig ses som barriärer i stadsmiljön.

Primärområdet Högsbotorp i stadsdelens nordvästra hörn är den del som har bäst förutsättningar att utvecklas i en mer stadsmässig riktning. Här finns Axel Dahlströms Torg som visserligen har ett begränsat utbud av service och nöjen, men det innehåller åtminstone något. Här finns också närheten till Marklandsgatan som är en av de största knutpunkterna för kollektivtrafik i hela Göteborg, och hållplatsen Axel Dahlströms Torg där fyra spårvagnslinjer stannar. Området har också vissa tendenser till gatustruktur och har ett antal gator som i viss mån skulle kunna bilda stråk som binder ihop stadsdelen med resten av staden. Jag har identifierat framförallt tre gator som skulle kunna ha potential att så småningom bilda stråk.


Tunnlandsgatan

Denna väg i stadsdelens södra del är en ganska slingrig och brant väg som idag har ganska hög hastighetsbegränsning, men eftersom det finns relativt många tomma eller lågt utnyttjade ytor finns här visst handlingsutrymme. Dessutom finns här ett begränsat antal befintliga bostäder, vilket sänker risken för att utveckling skulle störa grannar och möta motstånd. Förutsatt att planerna för Högsbo industriområde förverkligas och lyckas skapa en riktig blandstad, så skulle Tunnlandsgatan kunna ansluta till denna och utgöra en länk till kringliggande stad. Om vi dessutom förutsätter att Dag Hammarskjölds boulevard förverkligas blir detta ytterligare ett urbant stråk som Tunnlandsgatan ansluter till.




Tunnlandsgatans östra ände – längst bort i bild planeras en ny och (förhoppningsvis) tät stadsdel. Dag Hammarskjölds boulevard skulle också gå tvärs genom bilden. Som synes finns här utrymme att skapa en urban anslutning.


Kapplandsgatan

Kapplandsgatan skulle sedan kunna ta vid och från Tunnlandsgatan fortsätta stråket norrut. Hela den västra sidan av gatan utgörs idag av ett enormt parkeringsområde med parkeringshus, markparkering samt garage. Även i gatans nordöstra ände finns en stor parkeringsplats. Här borde alltså finnas gott om utrymme, och gatan är dessutom för ovanlighetens skull nästan helt rak. I gatans norra ände tar så den sista länken vid: Guldmyntsgatan/Högsbogatan.




Kapplandsgatans korsning med Tunnlandsgatan, sett söderifrån. Hörnet till vänster i bild skulle ha hög exploatering och skapa ett stadsmässigt gaturum som skulle fortsätta norrut längs Kapplandsgatan.


Högsbogatan

Högsbogatan är den gata som har störst möjlighet att knyta samman Högsbo med Kungsladugård som är närmaste befintliga miljön som med lite god vilja kan beskrivas som stadsmässig, om än av det lugnare slaget. I backen upp mot torget finns på norra sidan en lummig och relativt fin träddunge, men där finns redan en detaljplan så det borde inte vara uteslutet att fortsätta utvecklingen upp mot torget. För Guldmyntsgatan längre västerut finns redan detaljplan, och den får väl anses vara knappt godkänd även om den bara håller en stadsmässig minimumnivå om Högsbo ska lyckas bli en mer levande och varierad stadsdel. I gatans nordvästra ände finns Högsbohöjd även där det finns planer på mer stadsmässig förtätning vid Pennygången längre fram i tiden. Guldmyntsgatan passerar ju även Axel Dahlströms Torg som får anses vara det mest stadsmässiga Högsbo har idag.


Axel Dahlströms Torg och Marklandsgatan

Förutom dessa tre gator som skapar en slinga runt området finns två punkter av intresse: Axel Dahlströms Torg och Marklandsgatan. Torget har visst utbud idag, men kan knappast anses vara ett särskilt aktivt eller modernt stadstorg, utan det har snarare gått samma öde till mötes som så många andra grannskapstorg: en minskande befolkningsmängd har utarmat underlaget och verksamheter har svårt att gå runt. Lyckligtvis finns här Högsbos landmärke: ett höghus på 16 våningar som förhoppningsvis höjer acceptansnivån för att bygga ytterligare kring torget. Marklandsgatan i nordöstra delen av området har som tidigare nämnts oerhört bra kollektivtrafik, men tyvärr är hela platsen mer eller mindre en enda stor trafikapparat med vändslingan och de många hållplatslägena, Dag Hammarskjöldsleden samt Högsboleden. Platsen är också märkligt svår att hitta från Högsbo om man inte vet precis vilka små gångstigar man ska leta sig in på. Här krävs mycket bättre och tydligare anslutning till Högsbo.




Axel Dahlströms Torgs baksida mot spårvägen och Bankogatan. Knappast en trygg miljö med dess avlastningsyta och parkeringsgarage/däck. Inte ett område man gärna går vid en mörk kväll, men då den mesta servicen finns här har man inte ett val.


Vision och förslag

Så, allt sammantaget, hur ser min personliga, förhoppningsvis någorlunda realistiska vision ut för Högsbo? Om man ska vara helt ärlig så kommer antagligen inte stadsdelen få innerstadskaraktär inom någon överskådlig framtid, och det kanske den inte måste ha heller. Städer behöver viss variation och även de som vill ha det lite lugnare och mer avslappnat ska ha en plats i staden. Högsbo skulle kunna vara en sån plats. Barnvänligheten, grönska och naturvärden och den avslappnade stämningen skulle kunna finnas kvar, samtidigt som man förtätar på lämpliga platser så att mer service och stadsutbud kan uppstå i närheten. Det skulle kunna göra Högsbo till en stadsdel som inte bara ger intrycket av grönska, utan en stadsdel som dessutom är mer verkligt hållbar där man inte som idag alltid måste ta sig någon annanstans för att ta del av service och nöjesutbud eller arbeten. Där grönområdena inte kommer till priset av otrygga, mörka miljöer med få ögon.

Eftersom den befintliga bebyggelsen i Högsbo är såpass utspridd och strukturen så uppbruten, behöver man antagligen fokusera på ett mindre antal gator där stadsmässighet skulle kunna uppstå utan att göra alltför stora ingrepp på befintliga boendemiljöer. Huvudmålet är att komma så nära UN Habitats undre gräns för hållbar täthet som möjligt, vilket skulle innebära nästan en fördubbling av befolkningsmängden, i form av att man skapar stadsmässiga gator och framförallt sammankopplar stadsdelen bättre med resten av staden. För att uppnå detta föreställer jag mig tre huvudstråk: Tunnlandsgatan, Kapplandsgatan och Högsbogatan/Guldmyntsgatan. Det finns några förutsättningar som krävs för att det ska finnas möjlighet att knyta samman stadsdelen med omgivande stad:

  • Den nya stadsdelen i Högsbo industriområde blir av, och blir stadsmässig
  • Dag Hammarskjölds boulevard eller något liknande blir av och kopplar samman västra Göteborg med Olivedal
  • Förtätningen av Pennygången blir av och lyckas uppnå stadsmässighet som ansluter till Guldmyntsgatan
  • Stadsutveckling sker längs Högsbogatan och ut mot Majvallen och Kungsladugård

Förutsatt att detta blir av, och något sånär lyckas uppnå ambitionerna om en nära, urban blandstad, så skulle Högsbo definitivt kunna bli en del av en fungerande “mellanstad”, någonstans mittemellan dagens miljö och tätare stadsmiljöer som Olivedal.


Förslag för Tunnlandsgatan

Denna gata är utmanande, dels eftersom att gatan är relativt smal, dels för att den stegrar uppför en ganska brant höjdnivåskillnad, och dels för att den i den västra änden gör ett antal kraftiga svängar kantade av branta bergsknallar. Den korsas också av spårvägen, som går under en bro. Gatans östra ände är desto beskedligare geografiskt, men har mycket utspridd bebyggelse idag. Dels har vi Högsbo sjukhus på den södra sidan, och denna miljö kan man såklart inte förändra särskilt mycket. Dels har vi också ett antal tomter som är bebyggda med enplanshus i svårhanterlig struktur.

Min vision är att skapa en intressant stadsgata med högre exploatering och mer traditionell struktur i den östra änden som ska knyta ihop stadsdelen med Dag Hammarskjölds boulevard samt den nya staden i Högsbo industriområde.




Tunnlandsgatan kan knyta Högsbotorp till nya stadsdelen i Högsbo industriområde samt till Dag Hammarskjölds boulevard.

I den västra änden får man försöka använda den slingriga och branta vägen för att skapa en spännande, klättrande stadsbebyggelse där det är möjligt. Eftersom det finns en del byggnader som är svåra att flytta (Rehab Aktivitetscentrum, Lantmilsgatans förskola och byggnader som tillhör Högsbo Sjukhus), gäller det att utnyttja den mark som finns kvar på bästa sätt.


Gatans västra del är inte direkt optimal för stadsutveckling, men tomma gröna plättar som dessa kan åtminstone utnyttjas till att få fler boende till området och skapa en mindre ödslig och mörk miljö på kvällar och vintrar.


Förslag för Kapplandsgatan

Från korsningen vid Tunnlandsgatan tar sedan Kapplandsgatan oss vidare längs det nya stadsstråket som kommer omringa Axel Dahlströms Torg och ansluter även till Högsbogatan som knyter ihop stadsdelen norrut mot Kungsladugård. Parkeringsdäcket, garagen och markparkeringarna på gatans västra sida är uppenbara resurser vid förtätning. Det utmanande längs denna gata blir att se till att inte dölja området med kolonilotterna upp mot Bankogatan alltför mycket. Denna sträcka skulle därför kunna bebyggas med hus i 2-3 våningar medan resten av gatan kan exploateras betydligt mer med byggnader kring 6 våningar. Parkeringsdäcket ersätts med bebyggelse mot Bankogatan. Även den enorma parkeringsplatsen i gatans nordöstra ände bebyggs med ett par stadskvarter samtidigt som en ny väg läggs norr om kvarteret och ansluter Spannlandsgatan med Högsbogatan. Gångstigen till Marklandsgatan förtydligas och breddas för att skapa en tydligare anslutning mellan Högsbo och Marklandsgatan, med dess mycket goda kollektivtrafik.


Förslag för Högsbogatan

Denna gata får till främsta uppgift att ansluta stadsdelen med Kungsladugård norrut. Det finns inte så mycket yta kvar att bygga på här, men i backen mellan Kapplandsgatan och torget finns planer som i ett första utförande lämnade väldigt mycket att önska stadskvalitetsmässigt, men som har blivit tillbakaskickat för omarbetning med direktivet att bli mer stadsmässigt. Om man bara tar tillvara på den chansen skulle man kunna skapa en viss stadsmässighet upp mot torget, om man samtidigt bebygger även resten av sträckan, samt får in byggnader söder om spårvägsviadukten. Norr om spårvägsviadukten har man tyvärr nyligen slösat bort möjlig stadskvalitet på gatans västra sida genom att där placera sex stycken renodlade bostadshus i form av punkthus, och på gatans östra sida är det svårt att vidareutveckla Skäpplandsgatan, med undantag från den stora parkeringsplatsen i direkt anslutning till gatan som skulle kunna rymma ett ordentligt kvarter.




Anti-stad. Såhär kan man inte fortsätta slösa bort de ytor som finns kvar om man vill att Högsbo ska kunna bli stadsmässigt.

Kopplingen genom området Skäpplandsgatan till Marklandsgatan skulle också behöva stärkas betydligt. Norr om Högsboleden finns också sparsamt med utrymme, men viss varsam förtätning skulle kunna göras mot Kungsladugård. Till exempel borde tomten som nu huserar en enplansbyggnad med pizzeria och ett par andra verksamheter kunna exploateras betydligt mer, samt den ganska tomma grässlätten till norr. I Kungsladugårsdgatans södra ände finns en del ganska otillgänglig grönyta som kan kompletteras med bebyggelse i samma stil som landshövdingehusen längre norrut på gatan, och byggnaden som huserar ett Ica borde kunna ersättas med något större och mer urbant. Men allt som allt finns det antagligen ganska få möjligheter att förändra detta områdes karaktär alltför mycket.


Förslag för Guldmyntsgatan

Här finns redan omfattande detaljplaner, så jag har inte mycket att tillägga, mer än att stadsmässigheten i planerna får ett “knappt godkänt” och att jag hoppas att det även kan bildas ett urbant stråk upp till något som förhoppningsvis blir levande blandstad vid Pennygången när det området ska förtätas (om planen öht genomförs). I övrigt är det den korta sträckan förbi Axel Dahlströms Torg som det finns möjlighet till förtätning och att skapa ett gaturum, vilket jag beskriver nedan.


Förslag för Axel Dahlströms Torg

I centrum av den ring av stadsstråk som bildas i förslaget finns Axel Dahlströms Torg. Det är här den mesta servicen finns idag, men torget ger ett avskärmat, dolt och lite nedgånget intryck. Det är trots allt relativt få verksamheter här och de som finns ger inte intryck av alltför mycket aktivitet. Många av gatorna runt omkring har flera gapande luckor i stadsmiljön, med tomma ytor, snår och fula byggnader med garage och liknande. Torget vänder ryggen åt spårvagnshållplatsen som trafikeras av inte mindre än fyra linjer, och även åt Bankogatan.

Gatorna runt omkring behöver alltså rustas upp, och torget behöver kopplas mer mot sin omgivning, särskilt då till de huvudgator jag skissar i resten av förslaget. Mot norr öppnas torget mot Guldmyntsgatan som kommer utgöra en av de stadsmässiga huvudgatorna. Det något slitna tvåvåningshus som idag rymmer bland annat Cykelhuset byggs på för att skapa större befolkningsunderlag och även ut för att möta gatan istället för att som idag dra sig bort från gatan. En tydligare och trevligare entré till torget från hållplatsen skapas.

Bankogatan. Torget ligger undangömt där bakom parkeringsdäck och spårväg. Möjligheten att bygga vid spårvägen är kanske begränsad, men möjligtvis kan man uppnå någon variant av högbanor som exempelvis Berlins.



Det går att utnyttja ytor till och med som ligger under spårväg så att miljön blir något mindre mörk och ödslig än spårvägen vid Axel Dahlströms Torg. Inspirationsbild från Dirckenstrasse, Berlin.

Torgets västra entré och nordvästra sida mot Bankogatan finns inte mycket utrymme för utveckling vid, men med ljussättning och estetisk upprustning, samt en breddning av gångvägarna och bättre skyltning, skulle man säkert kunna få till en tryggare och ljusare atmosfär. Här är parkeringsdäcket den stora utmaningen, samt att Bankogatans nordvästra del är svårutvecklad då den är så smal och kantas av spårvägen på ena sidan och ett antal utströsslade punkthus på andra sidan. Parkeringsdäcket/garaget är en nagel i ögat för hela området, men då det ligger under spårvägen är jag osäker på hur mycket man kan bygga där. Ett alternativ, om kontor och boende är uteslutet, är att passa på att förlägga ännu fler parkeringar hit (eftersom förslaget minskar antalet parkeringsplatser i övrigt), men samtidigt skapar lokaler i bottenvåningen och skapar en ljusare och mer lättillgänglig miljö runt omkring samt Guldmyntsgatan under spårvägen. Berlins högbana skulle kunna vara en inspiration, som på flera ställen har mindre, billigare verksamhetslokaler under spårvägen.




Såhär ser alltså entrén ut från Bankogatan. Inte särskilt välkomnande, tryggt eller lockande.

I övrigt fylls flera hål igen längs Markmyntsgatan och Skiljemyntsgatan med stadsmässigt utformade byggnader som ansluter mot gatan som skapar en anslutning till Tunnlandsgatan. I korsningen mellan Markmyntsgatan och Guldmyntsgatan skulle eventuellt den lägre byggnaden som innehåller en thairestaurang kunna byggas på med en högre byggnad som tightar till gaturummet mot Guldmyntsgatan/Högsbogatan.


Lantmilsgatan

Förutom spårvagnshållplatsen Axel Dahlströms Torg finns i området även en hållplats vid Lantmilsgatan. Det är viktigt att hållplatserna är tillgängliga och trygga i en levande stadsdel, men trots att tre linjer trafikerar Lantmilsgatan så känns den väldigt avskild och otrygg, då det finns få bostäder intill och eftersom den känns nedsänkt under sluttningen från Tunnlandsgatan. Som tur är finns en stor markparkering alldeles intill där flera kvarter skulle få plats och därmed bidra till fler ögon mot hållplatsen och fler bostäder med mycket god tillgång till kollektivtrafik. Även sluttningen upp mot Tunnlandsgatan kan bebyggas, likt byggnaden som kallas Kaverösporten, men till skillnad från denna byggnad så dras de nya fram till Tunnlandsgatans kant och möter så gatan istället för att ta avstånd från den. Vips så har man en anselig mängd nya kollektivtrafiknära bostäder och en hållplats som känns trygg och tillgänglig. Och även om geologin längsmed Tunnlandsgatan ner mot Frölunda är utmanande så har man åtminstone påbörjat någonting som eventuellt skulle kunna utvecklas till en kontinuerlig stadsmiljö ner mot Frölunda i framtiden.


Utbyggnadsordning och överblick

Eftersom stråket längs Tunnlandsgatan förutsätter att det finns blandstad vid Högsbo industriområde och Dag Hammarskjölds boulevard att ansluta till och att dessa områden antagligen ligget en bra bit fram i tiden, så finns det en poäng i att börja förtätningen kring Axel Dahlströms Torg, som ligger närmast i tiden att uppnå urbana kvaliteter kring. På Guldmyntsgatan är en detaljplan redan igång och övrig utveckling längs denna gatan ligger i anslutning till torget som alltså ingår i första etappen. Därefter kan man fortsätta utvecklingen utefter Kapplandsgatan och Högsbogatan som inte är beroende av Dag Hammarskjölds boulevard eller Högsbo industriområde i samma utsträckning som Tunnlandsgatan. Den sistnämnda blir alltså även den sista etappen. Området runt hållplatsen vid Lantmilsgatan kan också sättas igång så fort som möjligt, eftersom det främsta syftet där är att öka tryggheten och tillgängligheten kring hållplatsen, medan det är ett sekundärt mål att ansluta till det nya stadsstråket.




1. Första etappen förstärker det område som idag är mest urbant, Axel Dahlströms Torg. Innefattar även hållplatsen Lantmilsgatan som direkt skulle tjäna på att bli tryggare. 2. Andra etappen fortsätter den urbana miljön från torget och Guldmyntsgatan längsmed Kapplandsgatan där det finns ganska gott om yta att uppnå urbanitet. 3. Tunnlandsgatan kommer ansluta till Dag Hammarskjölds boulevard samt den nya stadsdelen i Högsbo industriområde i öster. I väster är det svårare att uppnå urbanitet så där handlar det mest om att komplettera med fler invånare och försöka utnyttja terrängen till att skapa något annorlunda. 4. Möjliga mindre infills vid parkeringsplatser och lågt utnyttjade ytor vid Bankogatan och Riksdalersgatan.

Den totala ytan som är utritad i skissen ovan är 45270 kvm. I verkligheten skulle byggnaderna naturligtvis inte utformas precis som på skissen, men om vi leker med tanken på att just denna yta skulle bebyggas, och att det genomsnittliga antalet våningar med bostäder (vi räknar alltså bort publika bottenvåningar) är fyra, så skulle det innebära i mycket runda slängar 181080 kvm för bostäder. Räknar vi vidare med att en genomsnittlig lägenhet är ca 60 kvm, så får vi 3018 nya bostäder. Och slutligen, räknar vi med i snitt 1,6 boende per lägenhet, så får vi alltså ca 4828 nya invånare. Dessa siffror är naturligtvis grova uppskattningar, men med en exploatering som är någorlunda lik den föreslagna så låter det inte orimligt att tillföra ungefär 5000 nya invånare, med enbart fyra våningar bostäder i snitt. Det låter inte orimligt att kunna lägga på ytterligare ett par tusen invånare med lite högre exploatering. Med 5-7000 nya invånare är vi uppe och nosar på UN Habitats gräns på 15000 invånare per kvkm. Räknar vi dessutom in att Dag Hammarskjölds boulevard kommer finnas i direkt anslutning, samt de tillförda invånarna vid Guldmyntsgatan och Högsbogatan, så låter det plötsligt rimligt att nå upp i de nivåerna.

 

Bebyggelse

Högsbo innehåller idag faktiskt en ganska stor blandning av stilar, men varje bostadsområde i sig består oftast av ett flertal identiska hus. Allt som allt finns här nästan uteslutande punkthus och lamellhus, men det finns även något förvånande ett antal trähus i ett eller två plan. Fasaderna är blandade om man jämför olika områden, men ofta samma inom varje omrde. Vi har de plus-formade höga puntkhusen längs Bankogatan, lamellhusen i puts längs Riksdalersgatan, gult tegel vid Silvermyntsgatan, rött tegel vid sjukhuset, plåtfasader vid de nyare husen vid korsningen Riksdalersgatan-Tunnlandsgatan, etc. Variation finns alltså redan om än på lite grovkornig nivå. Det som lyser med sin uppenbara frånvaro är kvartersbebyggelse.

Eftersom gatustrukturerna och befintlig bebyggelse gör det svårt att bygga klassisk kvartersstad är förmodligen den enda gångbara strategin att fortsätta bygga i huvudsak lamellhus eller "halva" kvarter där två eller tre lamellhus sammanfogas men lämnar någon eller ett par sidor öppna. Därför är det mycket viktigt att dessa lamellhus läggs direkt mot gatan samt att de flesta av dem i de stråk jag pekat ut ovan har lokalanpassade bottenvåningar. Planerna för Guldmyntsgatan (till stor del) och studentbostäderna vid Högsbogatan erbjuder tyvärr fler punkthus och uppbrutna strukturer, och så har det även sett ut när det byggts det senaste decenniet. Mer sovstad och få möjligheter att uppnå stadskvaliteter. Därför måste det i fortsättningen vara nolltolerans mot punkthus, hus som inte möter gatan eller renodlade bostadshus, om mitt hopp om mer stadsliv ska överleva. Förutom att husen möter gatan och har lokalanpassade bottenvåningar, så kan man även utforma de hus som i dagsläget inte kan fylla ett helt kvarter eller som behöver styckas upp på grund av befintlig bebyggelse, så att gavlarna är fönsterlösa eller i övrigt enkla att bygga vidare mot i ett senare skede.




Friggagatan är ur stadsplaneringsperspektiv ett gott föredöme för lamellhus, med publika bottenvåningar och stor volym. De perspektiven kan man ta med sig vid utvecklingen av Kapplandsgatan, även om arkitekturen kunde vara roligare.

Det finns som sagt tyvärr begränsat utrymme att skapa riktiga, fulländade stadskvarter, men det finns som jag ser det åtminstone tre platser där det borde vara lämpligt: I korsningen Tunnlandsgatan-Kapplandsgatan, i Tunnlandsgatans sydöstra ände mot Dag Hammarskjöldsleden (i framtiden boulevarden?), samt i Kapplandsgatans nordöstra ände vid den stora parkeringsplatsen. Här ser jag kvarter på 6-7 våningar och där vill man naturligtvis ha publika bottenvåningar åtminstone mot Kapplandsgatan och Tunnlandsgatan.


De inzoomade cirklarna visar var jag ser potential till riktiga stadskvarter i större skala.

Bohusgatan (överst) och Sverigehuset Kubik (underst). Mycket goda och samtida förebilder för de fullgoda stadskvarter som skulle kunna rymmas inom stadsdelen.

Yimby Göteborg om: , , , , ,

Bloggar om: , , , , ,


Yimby i Samhällsbyggaren: Tajt är det nya hållbara

$
0
0

"Tätt, blandat och mycket folk på gatorna. Lite som en modern tappning av centrala Stockholm, Malmö eller Göteborg. Så vill Yimby-förespråkaren Patrik Höstmad att våra städer ska se ut i framtiden. Han vill ta tillbaka de stadskvaliteter som gick förlorade i samband med funktionalismens och framför allt bilismens intåg under 1900-talet."

Läs hela intervjun i tidskriften Samhällsbyggaren.



Yimby Göteborg om: , , , , ,

Bloggar om: , , , , ,

Yttrande över Bostäder vid Klövervallsgatan inom stadsdelen Tolered

$
0
0

Volymstudie som visar föreslagen bebyggelse (Ill. från planbeskrivning, Erséus Arkitekter).

Yimby Göteborg har skickat in ett yttrande över Detaljplan för Bostäder vid Klövervallsgatan inom stadsdelen Tolered som just varit ute på samråd. Du kan stödja vårt yttrande genom att använda formuläret på Stadsbyggnadskontorets hemsida eller genom att maila sbk@sbk.goteborg.se. Synpunkter behöver vara inne senast tisdag den 13 februari.



Du kan t.ex. skriva:

Ämne/Subject: Synpunkter på Detaljplan för Bostäder vid Klövervallsgatan inom stadsdelen Tolered (Diarienummer SBK: BN0583/12)

Hej,

Jag skriver angående Detaljplan för Bostäder vid Klövervallsgatan inom stadsdelen Tolered (Diarienummer SBK: BN0583/12). Jag instämmer i Yimby Göteborgs yttrande som är i grunden positivt till planen som tillåter att den föreslagna bebyggelsen utformas som ett stadskvarter. Vi vill dock se ett helt slutet kvarter och att gräsremsan mot Björlandavägen tas i anspråk.

Med vänliga hälsningar

*ditt namn*
*ev. din adress*

Plaområdets läge i förhållande till Bjurslätts Torg (Ill. från planbeskrivning).

llustration över planområdet (Ill.: från planbeskrivning).

Föreslagen bebyggelse sedd från Gamla Björlandavägen (Ill.: från planbeskrivning).

Speciellt tack till Hannes Johansson för skrivandet. Yttrandet följer i sin helhet.

 

Yttrande över Bostäder vid Klövervallsgatan inom stadsdelen Tolered

Diarienummer SBK: BN0583/12

Allmänt

Yimby Göteborg instämmer till fullo i planens ambitioner och vikten av att öka antalet centralt belägna bostäder i nära anslutning till kollektivtrafik. Det är glädjande att det finns en ambition av att skapa ett stadsstråk med levande bottenvåningar av Björlandavägen, och det är viktigt att knyta samman detta stråk med närliggande stadsbebyggelse i Östra Kvillebäcken och framtida Backaplan. Det är också mycket positivt att man tillåter den föreslagna bebyggelsen utformas som ett stadskvarter trots att omkringliggande bebyggelse har en annan karaktär, då kvartersstrukturen har många goda egenskaper ur stadsplaneringssynpunkt. Vi har dock några synpunkter på förändringar som kan göra att ett redan bra förslag till fullo uppnår de goda ambitioner som uttrycks i planen.

Synpunkter

Vi ställer oss mycket positiva till att förslaget innebär bebyggelse i kvartersstruktur trots att kringliggande bebyggelse är av annan karaktär. Kvartersformen kan, rätt genomförd, bidra till att skapa tryggare och mer använd innergård med bättre bullerförhållanden än friliggande hus. Strukturen är också väl lämpad för att skapa tydliga gaturum och levande gatuplan. Det är också mycket positivt att det ställs krav på lokaler i bottenvåningen mot Björlandavägen, eftersom endast medgivelse till lokaler ofta resulterar i att lokalerna i slutändan uteblir.

För att verkligen uppnå förslagets ambitioner behöver dock kvarteret slutas i söder. Öppningar i kvarter enligt förslaget leder till att det blir otydliga gränser mellan privat och allmän mark, och innergården upplevs som otryggare av de boende och används därmed mindre. Öppningarna bidrar också till en mer bullerutsatt gårdsmiljö. Vidare skulle ett slutet kvarter ge ytterligare något högre exploateringsgrad och därmed större befolkningsunderlag samt tydligare gaturum även längs Gamla Björlandavägen. En tryggare och tystare innergård anser vi väger tyngre än att estetiskt anknyta mer till kringliggande bebyggelse, särskilt i ett förslag som redan sticker ut så pass mycket. Vi föreslår därför att man helt sluter kvarteret.

Byggnadernas höjd föreslås i förslaget begränsas till 6 våningar mot Björlandavägen och trappas ned till 2 våningar mot Gamla Björlandavägen. Vi föreslår att byggnaderna tillåts ha samma antal våningar som höghuset vid Bjurslätts torg och resterande byggnader ökas med 3 våningar. Kvarteret bör därför tillåtas ha 9 våningar mot Björlandavägen och trappas ner till 5 våningar mot Gamla Björlandavägen. Detta skapar ytterligare underlag för service i huset och området, samt bidrar till att ytterligare minska stadens bostadsbrist.

För att uppnå planens intention att skapa ett stadsstråk längs Björlandavägen behöver det impediment i form av gräsmatta mellan planområdet och Björlandavägen åtgärdas. Gräsmattan skulle annars distansera bebyggelsen och försämra sammanhanget med gatan och därmed försämra gaturummet. Vi föreslår därför att planen utvidgas ända fram till Björlandavägen och att kvarteret förlängs norrut och ansluter direkt till gatan. Bristen på närbelägna lekplatser tas upp som ett problem i planen. En möjlighet är att flytta hela kvarteret norrut till Björlandavägen och anlägga en lekplats på kvarterets södra sida, mot Gamla Björlandavägen. Här är bullerskyddat och fint läge med lite trafik.

På gården föreslås ett cykelhus. Detta är inte bra markutnyttjande och ett cykelrum bör istället kunna anläggas i byggnadens bottenvåning.

 

Yttrandet diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.

 

Yimby Göteborg om: , , , , , ,

Bloggar om: , , , , , ,

Göteborgsförslaget: Rösta för återuppbyggnad av landshövdingehusen på Skansberget

$
0
0

Yimbymedlemmen Alexander Lisinski har lagt ett fint göteborgsförslag om att återuppbygga landshövdingenhusen som fram till 1966 stod längs Risåsgatan och Lilla Risåsgatan i Skansbergets sluttning. Vid minst 200 röster så kommer förslaget tas upp i ansvarig nämnd.



Bebyggelsen som sanerades 1966. Foto: Solveig Holstein.

 

Flygfoto 1948-49. Bebyggelsen på Skansberget i förgrunden. Fotograf: okänd.

 

Förslaget följer i sin helhet:

Återuppbygg landshövdingehusen på Skansberget

Sammanfattning

Många har lyft frågan att göra något åt området runt Skansen Kronan, som uppfattas som ett öde slumområde, men ingenting har hänt.

Risåsgatan innan saneringen.

 

Hela förslaget

Fram till år 1966 stod flera landshövdingehus på Skansberget, mot Linnégatan. Dessa revs för att göra plats för studentbostäder, men sådana byggdes aldrig och sedan dess har platsen stått öde (1), bortsett från en barack. Många har lyft frågan att göra något åt området runt Skansen Kronan, som uppfattas som ett öde slumområde (2)(3), men ingenting har hänt. Med dagens bostadsbrist skulle det utan tvekan löna sig för staden att rusta upp och bebygga området.

Förslaget innebär att Göteborgs stad/Byggnadsnämnden möjliggör återuppbyggnad av de ursprungliga landshövdingehusen. De som röstar på förslaget inser naturligtvis att planen behöver genomgå gängse prövningar samt att någon byggaktör måste finnas som kan ta sig an projektet, men vill ändå markera ett intresse för en återuppbyggnad.

Det förra förslaget sågades (4)(5), förmodligen då det passade mycket dåligt in i omgivningen. De röstande tror att en återuppbyggnad av de gamla fina husen faller fler personer i smaken.

 

(1) Varför så öde? av Jan Jörnmark
"Varför ligger så många ödeplatser som sår i Göteborgs stadsbild? Och vad skulle man kunna göra åt dem, undrar Jan Jörnmark i en ny serie på GT:s kultursida. I dag: Skansberget."

(2) Ett slumområde mitt i Göteborg av Anna-Clara Löfvenberg
"Skansen Kronan är ett landmärke för Göteborg. Området runt historiska platsen har dock helt förfallet. En kulturskandal, tycker GT:s Anna-Clara Löfvenberg"

(3) Skansberget av Louise Brodin
"Kommer Skansberget att bebyggas eller inte? Frågan har diskuterats i många år och flera förslag till bebyggelse – mer eller mindre höga – utmed kullens sydsida har tagits fram. Och protesterna har inte uteblivit. Men många av kritikerna tycks inte veta om att det i mer än hundra år förekommit bostäder på Skansbergets väst- och sydsida."

(4) 350 bostäder på Skansberget från Rädda Skansbergets blogg
Om planerna på 350 studentbostäder runt år 2000.

(5) Utsikten från Skansberget i GP
"Veckans nu-och-då-bild visar utsikten från Skansberget för dig som står med ryggen mot Skansen Kronan och ansiktet vänt mot gamla Masthugget."

Bilder från Solveig Holstein samt Yimby Göteborg.

Vykort från Carlotta. Fotograf okänd.

 


 

Inlägget diskuteras i Yimby Göteborgs facebookgrupp: Länk.

 

Yimby Göteborg om: , , , , ,

Bloggar om: , , , , ,

Skansen Kronan: Through the gates of hell

$
0
0

Skansen Kronan är ett av Göteborgs mest kända landmärken och ett uppskattat besöksmål för utsocknes turister, göteborgare i stort och de många närboende under kanonernas beskydd. Tyvärr är underhållet obefintligt och förfallet har vunnit kampen. Ledstängerna är så dåliga att de antigen är helt oanvändbara eller en ren säkerhetsrisk. Följ med på en bild- och filmresa och bli övertygad om att det omöjligt kan finnas några godtagbara ursäkter som kan förklara detta.



En fulltaggare till container ramar in upplevelsen.

 

Vid semestertider vallfärdar turister till höjden med den mäktiga skansen och den fina utsikten. För de många närboende i de tätbefolkade Haga, Vasastaden, Annedal, Olivedal och Masthugget erbjuder berget grön rekreation eller festlig aktivitet beroende på tid, väder och humör. Dessutom fås alltid en bonus i god motion på vägen upp.

Detta är en plats som borde ha en högprioritet i underhåll – men som i så många andra parker i Göteborg så har berget lämnats åt sitt öde. Allt är mycket nedslitet, lyktstolparna har inte målats på flera decenier och en fulltaggare till container ramar in upplevelsen.

Ledstängerna längs de branta gångstigarna är avrostade och sitter inte längre fast i marken, delar har ramlat av och de är direkt farliga att använda som stöd – speciellt vintertid med fläckar av ishalka på på gångvägarna som inte underhålls med skottning eller sand.

Låt oss sätta detta i perspektiv. Även om själva fästningen tillhör Statens Fastighetsverk så går det inte undkomma att omlandet en göteborgsangelägenhet. Staden går in årligen med runt en halv miljard kronor i eventbolagen för besöksnäringen och fyller gärna på med tiotals miljoner i havererade evenemang. Då borde det finnas en krona eller två som kan prioriteras för att få ordning på en av de platser som förmedlar bilden av Göteborg. ...och inte då bara den bild besökarna får utan även vår självbild. Är vi en stad i upplösning eller en stad där det är lika bra att ge upp och flytta till Kungsbacka?

 

Through the gates of hell...

 

Det gamla fina smidesstaketet har lämnats att återgår till naturen.

 

Långsamt långsamt rostar det bort...

 

...och delar börjar falla av.

 

Lyktstolparna kan inte ha varit underhållna de senaste decenierna. Ett öde de delar med många andra stolpar i staden och dess parker.

 

Trots att förfallet skapar vackra organsika mönster och spännande färger så är det kanske inte riktigt rätt plats för Göteborgs ruinturism.

 

Den välkända papperskorgen i lika välkänt förfall.

 

Ledstängerna har gjort sitt för länge sedan.

 

Ett filmklipp som demonstrerar stabiliteten i ledstängerna. De är avrostade vid infästningarna i grundstenarna.

 

 

Här var det lite trött ...

 

Ännu en bit som fattas.

 

Här har stoplen rostat av och marken rämnat så att allt hänger i luften. Det här är inget nytt – det har varit såhär i åratal.

 

Skansberget erbjuder en vidunderlig stadsutsikt även gråa dagar. Det är bara så synd att det som följer med en hem efter ett besök på Skansberget inte bara är "Wow!" utan också ett "Vad är det för fel på Göteborg?"

 

Om viljan finns har Skansberget potential att erbjuda ännu mer. Det finns fantastiska isformationer men det är förenat med ren livsfara att försöka att närma sig dem i skranten. Med lite fler utvecklade gångstigar och trappor i branterna skulle ännu mer av de upplevelser Skansberget har att erbjuda kunna tillgängliggöras.

 

...och då har vi inte ens nämnt ödetomterna mot Risåsgatorna.

 

Inlägget diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.

 

Yimby Göteborg om: , , , , , , ,

Bloggar om: , , , , , , ,

Samordnarna

$
0
0

Då och då har det väckts frågor om vad Yimby Göteborgs samordnare har för bakgrund, yrken, politiska hemvister, kopplingar till partier, mm mm. Detta är på inget sätt något vi har som hemligheter så vi redovisar här lite fakta som kanske kan stilla nyfikenheten. Två av våra samordnare har förtroendeuppdrag för politiska partier. Men givet spridningen av politiska uppfattningar så finns inte någon överhängande risk för att vi drar ensidigt åt varken vänster eller höger.



En omfattande kaskad av öknamn och angrepp har riktats mot Yimby som organisation under åren. Ja, vi glömmer aldrig en oförrätt. :-)

Kulturmarodörer
Bilhatare
och Parkhatare
Storstadshetsare
och Småstadsromantiker
Kvartersstadstraditionalister
och Historielösa
Glada amatörer
och Elitister
Miljömuppar
och Asfaltstalibaner
Cykelutopister
och Trafikrensare
Byggbolagens våta dröm
och Stadshusets byggmilis
Testbana för socialdemokraternas stadsplanering
Nyliberaler
och Miljöpartister
"[...] yimbyiter [...] förvandlas till jokern i sin övertygelse om att världen är en gles och ond plats."
Yimbymobben
och Universitetsortsidealister
Internettroll
och Högtravande akademiker
samt inte minst
Glesbygdsfientliga urbanistextremister

Eftersom omdömena kommer från alla håll och slår i alla riktningar är det väl bara att konstatera att vi är tvärpolitiska medelvägsextremister.

 

Olof Antonson

Född: 1983
Uppväxtort: Öckerö
Bor: Landshövdingehus i Kålltorp
Utbildning/yrke: Bildpedagog/förskollärare på Reggio Emilia-inspirerad förskola, Norra Hisingen; tecknare.
Fritidsintressen: Skateboardåkning, driva olika projekt, skandinavisk 1900-talsdesign etc.

Yimbymedlem: Sedan maj 2009, läste bloggen tidigare
Samordnare: Sedan 2012

Favoritområde i Göteborg: Backkrönet vid Kungshöjd ner mot Esperantoplatsen.
Favoritplats i Göteborg: Plaskis i Kungsladugård
Favoritbyggnad i Göteborg: Skandiahuset (Brogyllen)

Favoritperiod inom arkitekturen:  Lokala byggnadstraditioner, exempelvis fiskelägenas tillkomst i Bohuslän.
Favoriturbanist: Christopher Alexander och Jane Jacobs
Favoritarkitekt: Toyo Ito och Alfred Hansen (Skagen)
Favoritstad: Tokyo och Skagen

Drömförändring i Göteborg: Helhetsgrepp (stadsplan, stråk, lågbroar osv.) och en mer lokalt förankrad arkitektur.

 

Jesper Hallén


 

Född: 1984
Uppväxtort: Lundby, Göteborg
Bor: Hyresrätt nära Chapmans torg
Yrke: Grafisk formgivare, konstnär och tidigare kock
Fritidsintressen: Musik, film, teater, quiz och fotboll
Politisk hemvist: Socialdemokrat

Yimbyit sedan: Har så länge jag kan minnas haft idéer och dagdrömmar om hur man utveckla olika platser i stan. Medlem i nätverket sedan 2008.
Samordnare sedan: 2008

Favoritområde i Göteborg: Kvillestan - Hisingens lilla kvartersstad i skuggan av den stora staden på andra sidan älven. En blandning av landshövdingehus av skiftande slag och modernare tillskott. Här finns en mängd små verksamheter, bostäder, kyrkor, saluhall, moské, restauranger samt Hisingens äldsta torg. När Frihamnen bebyggs och Lundbyleden hanteras blir Kvillestan en del av centrum.
Favoritplats: Götaplatsen - En stadsteater, stadsbibliotek, konstmuseum, konserthus, biografer, fotomuseum och en pampig mötesplats för folkrörelse, kultur och kalas på en och samma plats är svårt att slå! En plats av många minnen, för alla sinnen.
Gillar även Brunnsparken, stadens hjärta. Här möts göteborgare från alla stadsdelar i ett fascinerande men fungerande kaos! En av få platser som aldrig sover.
Favoritbyggnad: Stadsteatern (1934). För sitt eleganta inre, sitt magnifika yttre och sin fantastiska funktion. Bara en titt in i trapphuset är värt ett besök, perfektion.
Smultronställe: Keillers Park - Man har inte sett Göteborg förrän man stått på Rambergets topp.

Favoritperiod inom arkitekturen: Postmodernism
Favoriturbanist: Lukas Memborn

Favoritstad: Göteborg och San Francisco
Drömförändring i Göteborg: Tunnelbana och minskad segregation

 

 

Patrik Höstmad

Född: 1974
Uppväxtort: Mariannelund, Småland
Bor: Trea på sjunde våningen i hyreshus vid Långgatorna
Civilstånd: Gift
Utbildning/yrke: I botten civilingenjör Väg- och vatten, doktor och docent i teknisk akustik, arbetar nu som utbildningschef/lärare/forskare på Chalmers
Fritidsintressen: Följa HV71 (numera mest på TV) och utvecka ett torp och dess trädgård
Politisk hemvist: Frihetlig, något höger om mitten, ljusgrön, har inte varit något parti troget

Yimbymedlem: Sedan 2009
Samordnare: Sedan 2012

Favoritområde i Göteborg: Långgatorna – stad på riktigt med blandning av byggnader, omfamnade gårdar, småparker och verksamheter, knarkare och barn, och gator för blandtrafik.
Favoritplats i Göteborg: Järntorget – platsen där starka stråk med gångtrafikanter, cykelister och k-trafikresenärer får människor att mötas i en levande smältdegel som vibrerar till ljudet av biltrafiken i Allén
Favoritbyggnad i Göteborg: Fjärde Långgatan 18, elegant med en fin avvägningen mellan form och dekoration samt med en fin versamhetslokal i botten

Favoritperiod inom arkitekturen: Allätare, kanske lite mer intresserad av high-techarkitektur och brutalism än de flesta
Favoriturbanist: Jane Jacobs och Léon Krier
Favoritarkitekt: Hans Hedlund, Sigurd Lewerentz och Mark Foster Gage
Favoritstad: Berlin

Drömförändring i Göteborg: Lågbroar för blandtrafik över älven

 

Pär Johansson

Född: 1986
Uppväxtort: Eksjö, Småland
Bor: Bostadsrätt, 3 rok på våning 6 av 8 i Kvillebäcken
Civilstånd: Gift
Utbildning/Yrke: Civilingenjör Väg- och vatten, doktor i byggnadsfysik. Arbetar som forskare och lärare på Chalmers
Fritidsintressen: Träning, ser fram mot mitt 10:e Göteborgsvarv 2018
Politisk hemvist: Sosse med förtroendeuppdrag som ersättare i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd

Yimbyit sedan: Oklart, medlem i Yimby sedan 2013
Samordnare sedan: 2016

Favoritområde i Göteborg: Långgatorna. Blandat innehåll, blandade stilar och lite kaos.
Favoritplats i Göteborg: Esperantoplatsen. Fin inramning och stadspuls. Alltid något på gång.
Favoritbyggnad i Göteborg: Parkgatan 9-11 i jugendstil, ritat av Hans Hedlund och invigt den 1 oktober 1898. Tegel!

Favoritstad: Wien
Favoritperiod inom arkitekturen: Allt från gotik till jugend från sent 1800-tal

Drömförändring i Göteborg: Byggnader med blandat innehåll på del av Heden

 

Tove Krabo

 

Född: 1974
Uppväxtort: Göteborg
Bor: I Tynnereds bästa BRF
Utbildning/yrke: Konstnär, konstlärare, ordförande i en BRF
Fritidsintressen: Stadsodling, katter, kriminologi
Politisk hemvist: Om Roland Paulsen vore politiker skulle jag rösta på honom.

Yimbymedlem: Sedan 2010
Samordnare: Sedan 2018

Favoritområde i Göteborg: Tynnered - har bästa micro-klimatet i stan; flest soltimmar och nära till havet. Ibland ringer min mamma från Annedal och säger ”värst vad det regnar”, men då har det redan spruckit upp i sydväst.
Favoritbyggnad i Göteborg: Nordhemsskolan: det var enormt stort att vara tio år och få tag på en rosnyckel på den skolan. Det är en otrolig byggnad med tinnar och torn, kalkmåleri, valv; ett fantastiskt hantverk! Gillar också den brutala Frölunda-arkitekturen, exempelvis Kommandobryggorna. Vill dock inte ha fler kopior.

Favoritperiod inom arkitekturen: Om jag måste välja en, och ur ett lokalt perspektiv, väljer jag nationalromantiken (se Nordhemsskolan). Tegel och branta tak är nästan alltid positivt. Annars organisk arkitektur.
Favoritarkitekt: Lars Vilks (organisk anarkist-arkitektur, se Nimis) – eller Fritz Höger (för teglets skull)
Favoritstad: Göteborg – eller Marseille

Drömförändring i Göteborg: Överdäckning av Västerleden/Söderleden, eller åtminstone omvandling till stadsgata med sänkt fart och normala övergångsställen. Gäller förresten samtliga trafikleder i stan.

 

Alvar Palm

Född: 1981
Uppväxtort: Härnösand
Bor: Bostadsrätt i Gamlestaden
Yrke: Projektledare, solceller
Fritidsintressen: Spela flipper
Politisk hemvist: Mitten, grön, utilitarist, liberal. Har förtroendeuppdrag för Miljöpartiet: ersättare i SDN Östra Göteborg och ny 1:e vice ordf i Nämnden för Intraservice

Yimbymedlem sedan: Vet ej, men läst bloggen sedan start
Samordnare sedan: 2014

Favoritområde i Göteborg: Linné, hör och häpna
Favoritbyggnad i Göteborg: Posthuset inkl. tillbyggnad - ett av få exempel i Göteborg där man vågat förtäta genom att blanda gammalt och nytt på ett så synligt sätt

Favoritperiod inom arkitekturen: Ingen särskild, variationen är det fina
Favoritstad: Barcelona

Drömförändring i Göteborg: Boulevardisering av trafiklederna

 

Patrik Sjöberg

Födelseår: 1974
Uppväxtort: Göteborg
Bor: hyresrätt i Olskroken
Civilstånd: singel, två katter
Yrke: civilingenjör och kulturgeograf
Fritidsintressen: film, TV och fotboll
Politisk hemvist: liberal

Yimbymedlem: osäker, gissningsvis sedan 2011-2012
Samordnare: sedan 2014

Favoritområde i Göteborg: Linné
Favoritbyggnad i Göteborg: Jugendhuset på hörnet av Västergatan/Föreningsgatan (Louis Enders)

Favoritperiod inom arkitekturen: ny-stilarna under 1800-talet och jugend
Favoritarkitekter:
Louis Enders (Sverige), Robert A.M. Stern (internationellt)
Favoritstad: New York

Drömförändring i Göteborg: nedgrävning av de stora trafiklederna

 

Annette Vejen Tellevi

Född: 1967
Uppväxtort: Kolding, Danmark
Bor: I en samägd tvåfamiljsvilla i Kungsladugård
Civilstatus: gift, två tonårsbarn
Yrke: utbildad arkitekt inom Stads- och Byggnadsvård. Jobbar som restaureringsarkitekt
Fritidsintressen: Matlagning och körsång
Politisk hemvist: har inte hittat något parti som är överens med mig, men hjärtat sitter till vänster.

Yimbyit sedan: Svårt att säga. Har varit medveten urbanist sedan 1987, när jag påbörjade min utbildning. Medlem i Yimby Göteborg sedan 2013.
Samordnare: sedan 2014

Favoritområde i Göteborg: Stigberget med omgivningar. Här finns en härlig blandning av allt möjligt -  trafikslag, perioder (från 1700-talet), funktioner (från verkstäder och bryggerier över museer, kulturställen, restauranger och specialbutiker till bostäder) och människor. Äkta blandstad!
Favoritbyggnad i Göteborg: Asplunds Rådhus. Hallen är ett av världens vackraste rum!

Favoritperiod inom arkitekturen: Fransk höggotik. Drama!
Favoriturbanist: Jan Gehl

Drömförändring i Göteborg: En bindande stadsplan med raka stråk mellan stadsdelarna.

 

Viewing all 703 articles
Browse latest View live