Quantcast
Channel: gbg.yimby.se
Viewing all articles
Browse latest Browse all 706

Röda linjens nya tunnelbanevagnar

$
0
0


Börjar bytas ut 2017

Nu är det klart med de nya tunnelbanevagnar som skall införskaffas till den röda linjen i Stockholms tunnelbana. Det blev det kanadensiska företaget Bombardier (samma företag som gick ihop med Adtranz som byggt dagens Vagn 2000/C20) som vann upphandlingen. Totalt införskaffas 48 tåg till en kostnad av 5,1 miljarder. De första tågen levereras 2017 och de får beteckningen C30.



De nya vagnarna får ett annat upplägg än det vi är vana vid i Stockholm. Den nya vagnlayouten blir en "hybrid" som behåller en del sittplatser så som de ser ut idag medan andra sittplatser istället läggs längsmed vagnens sidor. Detta kommer att minska sittplatserna något med samtidigt skapa avsevärt mer utrymme i vagnarna under rusningstrafik och mer plats för packning, rullstolar, barnvagnar och - om man ska tro Folkpartiets Stella Fare - även för cyklar (utanför rusningstid får antas).

Vagnlayouten för de nya vagnarna på röda linjen. Klicka på bilden för en större version.
Bild från Trafikförvaltningens pressmaterial.

På det stora hela ter det sig som en god kompromiss som skapar en bra avvägning mellan sittplatser och utrymme men det kommer säkert också att komma kritik om "boskapsvagnar" och liknande. Epitetet "boskapsvagn" passar dock bättre in på dagens överfulla tunnelbanevagnar i rusningstrafiken, en situation som avhjälps genom att de nya vagnarna får plats mer fler personer utan trängsel.

Varje vagn blir 70 meter lång och ett helt tågset blir 140 meter långt med plats för 292 sittande och 980 stående passagerare - totalt 1272 personer.

  C20 (bef) C30 (nya)
Antal vagnar i fullängståg: 3 2
Vagnslängd (m): 46.5 70
Tåglängd (m): 140 140
Sittplatser per vagn: 126 146
Ståplatser per vagn: 288 490
Sittplatser per tåg: 378 292
Ståplatser per tåg: 864 980
Antal dörrpar per tåg 42 48
Maxhastighet (km/h) 90 90
Max antal resande per tåg: 1242 1272

Röda linjen ska inte bara få nya vagnar utan också ett helt nytt signalsystem. Både de nya vagnarna och signalsystemet är förberedda för helautomatisk drift. Det nya signalsystemet kommer att möjliggöra en högre turtäthet (30 tåg i timmen mot dagens 24) men om och när SL planerar att övergå till automatdrift är oklart.

En aspekt som är viktig i tunnelbanan är säkerheten och att ha bra system för att undvika att personer kommer ner på spåren blir ännu viktigare vid automatdrift. Vi i YIMBY har länge drivit frågan om plattformsdörrar. Ett vanligt argument mot detta har varit att vi kör med olika vagnstyper i Stockholms tunnelbana. Det är därför intressant att notera att vår äldsta generation av tunnelbanetåg har ungefär samma längd och samma antal dörrpar (48 stycken) som de nya tågen som nu köps in.

För att kollektivtrafiken i allmänhet och tunnelbanetrafiken i synnerhet skall vara attraktiv och lättanvänd är det viktigt med välfungerande informationssystem. Våra C20-vagnar har ett relativt bra system med automatiska utrop och digitala displayer men information på engelska saknas nästan helt vilket är riktigt dåligt för en stad med så pass mycket turism som vi har i Stockholm.

Det saknas också information om passerade och kommande hållplatser såväl som information om kvarvarande restid och byten, något som blir allt vanligare i tunnelbanesystem. Ett utmärkt exempel att ta efter är t.ex. Tokyo:s tunnelbanesystem:


 

YimbyGBG om: , , , , , ,

Bloggar om: , , , , , ,


Viewing all articles
Browse latest Browse all 706