Torsdagen den 11/10 var vi ett drygt dussin som möttes upp för en kvällsvandring. Utgångspunkten var den aktuella omröstningen (håller på till 23/10) och debatten kring att bygga på Skanstorget. Vi tittade på de tre olika förslagen för torgytan, men även på det Göteborgsförslag från tidigare i våras, som syftade till att återuppbygga landshövdingehusen längs bergets sluttning.
Livlig kommers vid Skanstorget 1915. Platsen instiftades som ett salutorg 1896. Saluhallen uppfördes ursprungligen 1899, och på bilden har den hunnit att byggas ut. Den revs slutligen 1941.
Det användingsområde som präglat Skanstorget under längst tid är dock för markparkering av bilar.
Vi diskuterade länge och väl utifrån utskrifter av de olika förslagen.
(Klicka på bilden för att förstora)
Det finns för- och nackdelar med samtliga förslagen i omröstningen, men de utgår från en ekonomisk verklighet. I debatten finns det annars ofta de som i välmening vill gräva ner parkeringarna och anlägga parker, men utan en plan på hur detta skulle bekostas. Likt förslaget för Hedens lustgård faller det på ekonomi och genomförbarhet.
Förslag A. (Klicka på bilden för att förstora)
Förslag B. (Klicka på bilden för att förstora)
Förslag C. (Klicka på bilden för att förstora)
Det förr så livliga stråket genom Husargatan–Övre Husargatan är numera effektivt blockerat.
Intressant nog såg vi faktiskt människor som använde den runda gräsmattan där saluhallen tidigare stod. För fler perspektiv och referensbilder på denna yta kan man exempelvis gå till Jan Jörnmarks krönika Evighetsmaskinen från 2010.
Någon rastade även sin hund.
Kastellgatan med Korsettfabriken till vänster ovanför muren.
Höghuset från förslag C.
Alexander Lisinski berättade om sitt göteborgsförlag om att återuppbygga landshövdingehusen på Skansberget, som revs i slutet av 60-talet. Detta var vi med och skrev en debattartikel om under våren.
Föreslag på landshövdingehus för fastigheten Skansen 3 ritat av Albert Svensson, som specialiserat sig på klassicistisk arkitektur och i synnerhet lokal byggnadstradition.
Det blev en intressant diskussion med olika perspektiv om arkitektur, och vad det kan tänkas innebära att något ansluter till det befintliga.
Risåsgatan innan saneringen.
Idag klättrar temporära förskolepaviljonger upp längs Skansbergets sluttning ...
Slänten borde gå att använda på ett bättre sätt.
Vaktstugan. "Vid sekelskiftet 1900 tog fortifikationsbefälhavaren Claes Grill initiativet till en upprustning av Risåsberget, som fridlystes och området omkring skansen planerades. Samtidigt ordnades vägar och planteringar runt om på Skansberget som fick namnet Skansparken. I samband med att skansen 1904 invigdes till militärmuseum, uppfördes vaktstugan som ritades av Claes Grill själv 1901. Byggnadens utformning med naturstensfasader och torn anknyter väl till den gamla fästningen. (Källa: Wikipedia)"
Många hade samlats uppe på berget för att njuta av utsikten och solnedgången.
Torget från Skansen Kronan.
... Och lite längre ner.
Efter vandringen gick några av oss gick vidare för att äta. På en av restaurangerna i området uppstod ett intressant samtal med en av personalen om den information som Skanstorgets strategigrupp spridit bland näringsidkare i området. Han gav uttryck för att ha blivit förd bakom ljuset när han sedan fick se de officiella förslagen. Oavsett om man tycker att det skall byggas eller inte, så är det viktigt att diskussionen förs utifrån rätt underlag.
Skanstorgets strategigrupp antyder i sitt flygblad att den ovanstående skissen (läs: skräckexemplet) har att göra med de officiella tävlingsförslagen. Detta är ohederligt, och fick oss att svara på deras debattartikel i GP om Skanstorgets framtid.
För att avsluta med en positiv bild: Levande stadsmiljö i brytpunkten mellan de sammanstrålande gatustråken vid Skanstorget.
Tack för en trevlig vandring! Vi kommer troligtvis att ordna fler stadsvandringar med kort varsel framöver, så håll utkik i gruppen.
Yimby Göteborg om: stadsvandring, yimbyvandring, göteborg, arkitektur, yimby
Bloggar om: stadsvandring, yimbyvandring, göteborg, arkitektur, yimby